Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΣΚΟΠΙΑ: ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΛΑΒΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ


Τα πρόσφατα περιστατικά εθνοτικής βίας που σημειώθηκαν στο κράτος των Σκοπίων έχουν προσελκύσει την προσοχή των ξένων μέσων ενημέρωσης.

Το πρακτορείο Reuters αφιέρωσε ένα εκτενές ρεπορτάζ στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με αυτήν, η FYROM προσπαθεί να ανακόψει την χειρότερη εθνοτική βία, η οποία κάποτε  απέφυγε τον εμφύλιο πόλεμο πριν από μια δεκαετία. Το Ρόιτερς αναφέρεται στα πρόσφατα επεισόδια στη χώρα, όπως τον ξυλοδαρμό των παιδιών στα λεωφορεία των Σκοπίων και σε άλλες πόλεις.

Οι  ίδιοι οι Σκοπιανοί πολιτικοί  φοβούνται ότι το ξέσπασμα της εθνοτικής βίας θα συμβάλει στην απόρριψη της αίτησης της χώρας για τη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον ερχόμενο Μάιο.

Ενώ οι αναλυτές λένε ότι η ένταση τροφοδοτείται από τη φτώχεια ή τον αργό ρυθμό της ολοκλήρωσης. Τα Σκόπια είναι μία από τις φτωχότερες χώρες  στην Ευρώπη, με ποσοστό ανεργίας πάνω από το 30 τοις εκατό και ένα στα τρία άτομα ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας...

Η ένταξη της χώρας έχει σταματήσει εδώ και χρόνια, λόγω της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα.

Η κατάσταση φαίνεται ήρεμη και οι εντάσεις έχουν κοπάσει τις τελευταίες ημέρες, αλλά, για μια άλλη μια φορά φάνηκε το χάσμα μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων, σε αυτό το  φτωχό και μικρό κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σημειώνει το Ρόιτερς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου