Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ

Για δες! Όλη η βασική νομισματική και πολιτική ευρωπαϊκή ηγεσία άρχισε χτες να καλεί σε στρατηγικές στήριξης της ανάπτυξης με δηλώσεις που αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία για τις συνταγές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρωζώνη αλλά που αντί να λύσουν τα προβλήματα τα επιδεινώνουν…

Μόνο που ο καθένας τους τελικά εννοούσε κάτι διαφορετικό – και τίποτα το ουσιαστικό για την περίπτωση της Ελλάδας όπως ματαίως ελπίζουν πολλοί συμπατριώτες μας.
Το λόγο περί ανάπτυξης άνοιξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, εκπλήσσοντας μάλλον το κοινό του. Τα κράτη της Ευρωζώνης χρειάζονται ένα σύμφωνο ανάπτυξης που θα συμπληρώσει τους ισχύοντες διακανονισμούς για την επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είπε ο Ντράγκι – δηλαδή το γερμανικής έμπνευσης δημοσιονομικό σύμφωνο προσθέτουμε εμείς – χωρίς όμως στις διευκρινίσεις του να αφήσει  και την παραμικρή έστω υπόνοια ότι στηρίζει τη χαλάρωση των αυστηρών όρων των εθνικών προϋπολογισμών...


Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι η ευρωπαϊκή επιβράδυνση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ότι αρχικά αναμένονταν. Στη συνέχεια τις τοποθετήσεις Ντράγκι έσπευσαν να παραλάβουν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ και ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ και να τις χρησιμοποιήσουν προκειμένου να επικυρώσει ο καθένας τους τη δική του θέση. Παρόλα αυτά, οι δυο τους διατύπωσαν διαφορετικές θέσεις. Ο μεν Φρανσουά Ολάντ ζήτησε λιγότερη δημοσιονομική αυστηρότητα ενώ η κυβέρνηση Μέρκελ παρέμεινε πιστή στη γραμμή του βασικού υποστηρικτή της λιτότητας στην Ευρωζώνης.
Η έμφαση στην ανάπτυξη έρχεται εν μέσω της αύξησης των ενδείξεων ότι η δημοσιονομική σύσφιξη στην Ευρωζώνη πλήττει την οικονομική δραστηριότητα και ασκεί σοβαρές πολιτικές πιέσεις σε κυβερνήσεις και κόμματα προς όφελος μάλιστα της εθνικιστικής ακροδεξιάς. Κλειδί στο γύρισμα της ρητορικής είναι η κατάρρευση της κυβέρνησης της Ολλανδίας καθώς οι ακροδεξιοί εταίροι του πρωθυπουργού της Μαρκ Ρούτε αρνήθηκαν να εγκρίνουν τις ισχυρές περικοπές.

Υπαινισσόμενος στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι πιστεύει πως η ευρωπαϊκή ύφεση θα κρατήσει καιρό, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι δεν είναι καιρός να εξεταστεί η έξοδος της ΕΚΤ από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Η αβεβαιότητα σχετικά με την παρούσα κατάσταση είναι πολύ μεγάλη. Κάθε στρατηγική εξόδου είναι πρόωρη, δεδομένης της παρούσας οικονομικής κατάστασης», τόνισε. Και στη συνέχεια του λόγου του πέρασε στο θέμα της ανάπτυξης δηλώνοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για να τη στηρίξουν.  Τα κράτη της Ευρωζώνης έχουν διαπραγματευτεί ένα ‘δημοσιονομικό σύμφωνο’, είπε, ‘αλλά αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ένα σύμφωνο ανάπτυξης’. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν προσδιόρισε τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα σύμφωνο ανάπτυξης αλλά απέδωσε την   έμφαση στις αποκαλούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – αλλαγές κυρίως στις αγορές απασχόλησης, δηλαδή ευελιξία, φτηνότερες απολύσεις κλπ. Ο Ντράγκι υποστήριξε επίσης ότι οι χώρες πρέπει να κρίνονται στη βάση αυτών των διαρθρωτικών μέτρων και να τους επιβάλλονται κυρώσεις αν αποφεύγουν τη λήψη τους. «Η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης πρέπει να θεωρηθεί σαν κοινή ευθύνη», τόνισε αν και έσπευσε να αναγνωρίσει ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μόνο από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν προσδιόρισε ποια θα ήταν τα εναλλακτικά μέτρα στήριξής της.
Ο Φρανσουά Ολάντ, που θεωρείται το φαβορί για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Μαΐου, δήλωσε ότι τα σχόλια Ντράγκι για την ανάπτυξη στηρίζουν τη θέση του. «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσθέτει τη φωνή του στη φωνή των άλλων επιβεβαιώνει ότι οι δεσμεύσεις μου καθιστούν τις γαλλικές εκλογές μια αποφασιστική στιγμή για την Ευρώπη», είπε. Ο Φρανσουά Ολάντ που έδωσε χτες την πρώτη του συνέντευξη τύπου μετά τη νίκη στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, υποστήριξε πως αν εκλεγεί θα στείλει ένα μνημόνιο συνεννόησης στους Ευρωπαίους ηγέτες παρουσιάζοντας τα σχέδιά του για ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών στην Ευρώπη. Οι βασικές γραμμές αυτών των σχεδίων προβλέπουν την έκδοση ευρωομολόγου – όχι για την κοινή κάλυψη του δημόσιου χρέους των κρατών αλλά για την κοινή χρηματοδότηση βιομηχανικών και παραγωγικών σχεδίων – και  την εισαγωγή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. 

Η Αγγέλα Μέρκελ, από την πλευρά της, μιλώντας σε βιομηχανική συνδιάσκεψη του κόμματός της, επανέλαβε τη γνωστή της θέση ότι η Ευρώπη χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία και το δημοσιονομικό σύμφωνο για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. «Αλλά χρειάζεται και η ανάπτυξη», πρόσθεσε κι έσπευσε να διευκρινίσει: «Χρειάζεται η ανάπτυξη με τη μορφή βιώσιμων πρωτοβουλιών, όχι απλά δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας που αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Αλλά ανάπτυξη με τη μορφή που δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τη μορφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».  Περιμένετε ακόμη κάποια αλλαγή από την Ευρώπη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου