Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΠΑΣΟΚ: ΦΟΥΛ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Οι πολύ προσεκτικές κινήσεις και η προσπάθεια να ενοποιηθεί ο πολιτικός λόγος του κόμματος αποτελούν τον οδηγό του Ευάγγελου Βενιζέλου για την πολιτική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ. 

Οι «μετρημένες» δημόσιες εμφανίσεις του και η προσωπική ενασχόληση με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων έχουν στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενός διαλυμένου κομματικού μηχανισμού.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχει αποφασίσει να επικεντρώσει την προεκλογική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ γύρω από την τηλεόραση και το διαδίκτυο, ασχολείται τις περισσότερες ώρες τόσο με την εκπόνηση της εκλογικής στρατηγικής όσο και με τον έλεγχο των ψηφοδελτίων, βολιδοσκοπώντας ο ίδιος προσωπικά κοινωνικά στελέχη προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα του κόμματος.
Το δόγμα «πάθαμε, μάθαμε, είδαμε το φως το αληθινό και του λοιπού θα λέμε μόνο την αλήθεια» αναμένεται να κυριαρχήσει στην προεκλογική ρητορική του Βενιζέλου, μπας και «τσιμπήσουν» και επανακάμψουν κάποιοι ψηφοφόροι…


Οι διαφοροποιήσεις πολλών στελεχών στην κυβερνητική τριετία, η μαζική αποχώρηση συνδικαλιστικών στελεχών και οι συνεχείς δηλώσεις εν ενεργεία βουλευτών ότι τερματίζουν τον πολιτικό τους βίο πρέπει, σύμφωνα με συνεργάτες του νέου προέδρου, να αντισταθμιστούν με την παρουσίαση δυνατών ψηφοδελτίων. Ψηφοδέλτια ικανά να στηρίξουν το σύνθημα «αρχίζουμε» που επιχειρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσπαθώντας να αμβλύνει το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος.
Για να ενοποιήσει τον πολιτικό λόγο των στελεχών του κόμματος ο νέος πρόεδρος αποφάσισε την καθημερινή εκπόνηση «non paper», κειμένων δηλαδή που θα αποτυπώνουν τη γραμμή και τις επιδιώξεις του κόμματος, ώστε να μην αυτοσχεδιάζει ο καθείς, ανάλογα με την προσωπική του γραμμή.
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ενεργοποιήθηκε και ο «βασικός σχολιασμός» επικαιρότητας, που είχε θεσμοθετηθεί επί Παπανδρέου και αφορά τις θέσεις του κόμματος στα θέματα της καθημερινής επικαιρότητας, προκειμένου να υπάρχει ένας «μπούσουλας» για τα στελέχη και τους υποψήφιους βουλευτές. Ειδικά γι’ αυτές τις μέρες, ώς την προκήρυξη των εκλογών δηλαδή, ο «μπούσουλας» είναι απαραίτητος, αφού είναι φανερό ότι οι νυν βουλευτές και επίδοξοι υποψήφιοι συνωθούνται σε κανάλια και ραδιόφωνα προκειμένου να μας θυμίσουν την παρουσία τους, πριν τεθούν σε εφαρμογή οι προβλέψεις του νόμου που επιβάλλει δύο εμφανίσεις ανά μέσο.

Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει να εντάξει σ’ αυτόν τις προσωπικές στρατηγικές των κορυφαίων και τη λυσσαλέα μάχη που δίνουν για την πολιτική τους επιβίωση και το πλασάρισμά τους στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.
Η εκλογική στρατηγική του Βενιζέλου που σχεδιάζεται αυτές τις μέρες και αναμένεται να κατατεθεί πριν από τη συνεδρίαση του διευρυμένου Εθνικού Συμβουλίου αύριο, αναμένεται να επικεντρωθεί στα εξής χαρακτηριστικά:
- Ισορροπημένη αποδοχή λαθών και ευθυνών της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, αλλά με επίθεση στη Ν.Δ. για την 5ετία Καραμανλή και τη διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτων.
- Προώθηση της θέσης ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού και έχει την πιο υπεύθυνη και ρεαλιστική προσέγγιση για τη διάσωση της χώρας, με σχέδιο και μεταρρυθμιστική στρατηγική.
- Επιχείρηση αποδόμησης της στρατηγικής της Ν.Δ. στη λογική ότι συνειδητά παραπλανεί τον ελληνικό λαό με παλαιοκομματικές υποσχέσεις και άκριτη καλλιέργεια προσδοκιών στους πολίτες, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της χώρας με τα μνημόνια.
- Σφοδρή επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς ότι επιχειρούν να βγάλουν τη χώρα από την ευρωζώνη και δεν έχουν καμία ρεαλιστική πρόταση για την οικονομική διάσωσή της.
- Συνεχής επίκληση ότι το ΠΑΣΟΚ τέλειωσε με λαϊκίστικες υποσχέσεις, υπόθαλψη του συντεχνιασμού και άκριτη υιοθέτηση κάθε αιτήματος κοινωνικών ομάδων με το επαναλαμβανόμενο μοτίβο ότι «η χώρα χρειάζεται τη γλώσσα της αλήθειας και της υπευθυνότητας».
- Σφοδρή κριτική για τη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης όπου, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΠΑΣΟΚ, όλο το πολιτικό σύστημα (και το κόμμα τους) ενθάρρυνε στρεβλώσεις στη διακυβέρνηση της χώρας και τη διάκριση ότι το ΠΑΣΟΚ έπαθε αυτή την τριετία και έμαθε.
Κι εν μέσω όλων αυτών πλήρες σκοτάδι επικρατεί σχετικά με το ζήτημα της επανένταξης ή όχι στα ψηφοδέλτια των διαφωνούντων. Το θέμα, για το οποίο καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια να περάσει σε δεύτερο πλάνο, μέχρι να διευθετηθεί, το χειρίζεται προσωπικά ο Βενιζέλος και ουσιαστικά εστιάζεται σε δύο κυρίες. Η Μιλένα Αποστολάκη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι τα δύο πρόσωπα, κι αυτό γιατί οι εννέα βουλευτές, που δεν ψήφισαν συγκεκριμένες προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου, αλλά υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση, επανεντάχθηκαν χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες.

Για τις δύο πρώην βουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ επικρατεί προβληματισμός και αναζητείται μια φόρμουλα διεξόδου μέσω μιας δήλωσης «πολιτικής αναδίπλωσής» τους που θα τις καθιστά ισότιμες με τους συνυποψηφίους τους που πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή και ψήφισαν ό,τι τους ζήτησε η ηγεσία.
Για τη Βάσω Παπανδρέου δεν τίθεται λόγος, αφού η ίδια δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφια διεκδικώντας τον ρόλο της «χρυσής εφεδρείας» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια που πριν από μερικές μέρες συγκρούστηκε σκληρά με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, αποκλείοντας έτσι την όποια πιθανότητα επανάκαμψης στα ψηφοδέλτια του κόμματος, έχει επαφή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και δεν αποκλείεται μετεκλογικά να «αξιοποιηθεί» στο κόμμα.

Στρατηγική «ξεφουσκώματος» του Κουβέλη
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ θα δίνει βαρύτητα και στο δημοσκοπικό ξεφούσκωμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία τροφοδοτείται βασικά από απογοητευμένους ΠΑΣΟΚους. Ωστόσο έχει επιλεγεί μια λελογισμένη επιθετικότητα και όχι ολομέτωπη σύγκρουση, στην κατεύθυνση ότι η ΔΗΜΑΡ και ο Φ. Κουβέλης χρησιμοποιούν ωραίες γενικότητες εν πολλοίς ανεφάρμοστες και δεν παίρνουν θέση στις σκληρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κράτος.
Πολλοί εκφράζουν έναν προβληματισμό για την αθρόα προσέγγιση της ΔΗΜΑΡ από εκσυγχρονιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αν και ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα που κατευθύνονται προς τα εκεί δεν έχουν πολιτική επιρροή σε κοινωνικές δυνάμεις και ψηφοφόρους, ο οποίος αφορά κυρίως σε πρόσωπα που επιδιώκουν μια «νέα πολιτική καριέρα» σ’ έναν νεοπαγή χώρο, αφού οι δρόμοι επαναφοράς τους στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχουν μάλλον κλείσει. Κι όπως λέει θυμόσοφα ιστορικό στέλεχός του, «πιο πολύ φύρα είναι, παρά λίπασμα για τη ΔΗΜΑΡ»….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου