Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΤΟ "ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ" ΞΕΓΥΜΝΩΝΕΤΑΙ

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΠΕΙΡΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΟΧΑΤΣΟΠΟΥΛΟ...

Ένα πλέγμα προσώπων και εξωχώριων εταιρειών, μέσω δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εικονικών ή μη αγοραπωλησιών ακινήτων, που για περισσότερα από δέκα χρόνια παρέχει βοήθεια στον πρώην υπουργό να «σβήνει» τα ίχνη παράνομων πληρωμών, περιγράφεται στο πόρισμα της Εισαγγελίας για την υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα στις 10 το πρωί πήρε πριν από λίγο ο πρώην Υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος από τον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή. Σύμφωνα με πληροφορίες ως τότε θα κρατείται σε κρατητήριο της ΓΑΔΑ.

Ο Αστέριος Οικονομίδης παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές τη Μ. Πέμπτη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο εν λόγω κατηγορούμενος, βασικός μέτοχος κατασκευαστικής εταιρείας που ανακαίνισε το ακίνητο στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και πούλησε κτίριο στο Κολωνάκι στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, απολογείται ενώπιον του ανακριτή.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος θέλησε να κάνει δήλωση στους δημοσιογράφους αλλά οι αστυνομικοί δεν του επέτρεψαν χωρίς να φορά χειροπέδες. Εκείνος αρνήθηκε να κάνει δήλωση με χειροπέδες και απέστειλε γραπτή δήλωσή από το γραφείο του...

«Επικοινωνιακό προεκλογικό «δώρο» στα δύο μεγαλύτερα κόμματα αποτελεί σήμερα, Μ. Τετάρτη και ημέρα προκήρυξης των εκλογών, η θεαματική προσαγωγή μου στον Ανακριτή Αθηνών κ. Γ. Μαλλή. Η εναντίον μου δικογραφία που του είχε διαβιβαστεί πριν λίγες μέρες εκκρεμούσε και εξεταζόταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Ιούνιο του 2010, πάνω από 20 μήνες, χωρίς αποτέλεσμα.

Το σημερινό περιστατικό αφορά τις ηγεσίες των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, που είχαν άψογα συνεργαστεί, -τα έκαναν «πλακάκια», τους είπε αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος-, και στη σκευωρία, αλλά και στις επιθέσεις σε βάρος μου στο πλαίσιο της Βουλής και της Προκαταρκτικής Επιτροπής με σκοπό την διάσωση των δικών τους υπουργών και των άλλων δικών τους ανθρώπων. Είχαν σκοπό να κατασκευάσουν έναν μόνο ένοχο, εμένα, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, που υπηρέτησα στη συγκεκριμένη θέση μέχρι το 2001, ενώ η κατασκευή των υποβρυχίων «214» διαρκεί μέχρι και σήμερα στη βάση της ίδιας ακριβώς σύμβασης.

Οπως το Δικαστικό Συμβούλιο του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου απεφάνθη τον Αύγουστο του 2011 ότι είναι απαράδεκτη και ανυπόστατη η σε βάρος μου κατηγορία από τη Βουλή σχετικά με την παθητική δωροδοκία, έτσι, είμαι βέβαιος, ότι στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της τακτικής Δικαιοσύνης που ακολουθεί θα λάμψει για μία ακόμη φορά η αλήθεια και θα καταρρεύσει η σε βάρος μου σκευωρία.

Δυστυχώς, αυτή ενώ εξυφάνθη εναντίον μου, συμπαρέσυρε σκόπιμα και εκβιαστικά και μια σειρά από αθώους συμπολίτες μου που ουδεμία ευθύνη και ουδεμία σχέση έχουν με όσα επιχείρησαν να μου προσάψουν.
Θλίβομαι για την απαράδεκτη δοκιμασία στην οποία οι άνθρωποι αυτοί υποβάλλονται. Εμένα αφορά, σε τελική ανάλυση, η υπόθεση αυτή και κανέναν άλλον.

Δηλώνω ότι ο αγώνας μου, που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια, ενάντια σε αυτή τη μοναδική σκευωρία πολιτικής δίωξης με νομικό μανδύα, η οποία τον τελευταίο καιρό παίρνει μορφές συκοφαντίας, σπίλωσης, ηθικής απαξίωσης εναντίον μου, θα συνεχιστεί ανυποχώρητα.
 
Συνδέεται άμεσα –και αυτό καλώ τους πολίτες να αντιληφθούν- με τον εκφυλισμό, την παρακμή και τη διάλυση του πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση αποσάθρωσης της κοινωνικής συνοχής και εξαφάνισης της κοινωνικής αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων των πολιτών και της ίδιας της Δημοκρατίας. Όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει, 40 χρόνια στην πολιτική τίποτα δε με συνέδεσε ποτέ με έκνομες ενέργειες ή παράνομες πράξεις.

Η αλήθεια θα λάμψει και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του
».

Παράλληλα, η Εισαγγελία εξέδωσε διάταξη δημοσιοποίησης των ονομάτων των 5 κατηγορουμένων εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Εκτός από τον Α. Τσοχατζόπουλο, αναφέρονται οι Γ. Σαχπατζίδης, Νικόλαος Ζίγρας, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο Αστέριος Οικονομίδης.

Με επιστολή της προς τα μέσα ενημέρωσης η κ. Αρετή Τσοχατζοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με αφορμή χθεσινές αναφορές σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ και σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για τη δήθεν αποκάλυψη ''θησαυρού'' ράβδων χρυσού και χρυσών λιρών στο σπίτι της μητέρας μου, στο οποίο φιλοξενούμαι, δηλώνω ότι τα κατασχεθέντα από τον αρμόδιο Εισαγγελέα αντικείμενα ήταν: Α) Δέκα (10) φύλλα χρυσού βάρους 99 γραμμαρίων το καθένα, συνολικής αξίας έως 29.000 ευρώ, ενώ Β) οι χρυσές λίρες ήταν εννέα (9), έκδοσης του 1935 και αποτελούν κειμήλια που μου κληροδότησε ο παππούς μου».

Προθεσμία για τρεις από τους συγκατηγορούμενους του Α. Τσοχατζόπουλου
 

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη έλαβαν από τον ειδικό ανακριτή κ. Μαλλή οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση του πρώην υπουργού/

Πρόκειται για τους Γιώργο Σαχπατζίδη επιχειρηματία, Νίκο Ζήγρα εξάδελφο του πρώην υπουργού, δικαιούχο offshore εταιρείας και Ευφροσύνη Λαμπροπούλου λογίστρια, εκπρόσωπο στην Ελλάδα offshore εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση (η εισαγγελία έχει εκδώσει διάταξη δημοσιοποιήσης των ονομάτων).

Οι παραπάνω κατηγορούμενοι μαζί και με τον Αστέριο Οικονομίδη, αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία με τον πρώην υπουργό, που αφορά νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι τρεις που έλαβαν σήμερα προθεσμία θα παραμείνουν κρατούμενοι στην Ασφάλεια μέχρι να οδηγηθούν εκ νέου στον ανακριτή.

Το εισαγγελικό πόρισμα «δείχνει» ομάδα προσώπων που έσβηνε τα ίχνη παράνομων πληρωμών


Ένα πλέγμα προσώπων και εξωχώριων εταιρειών, μέσω δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εικονικών ή μη αγοραπωλησιών ακινήτων, που για περισσότερα από δέκα χρόνια παρέχει βοήθεια στον πρώην υπουργό να «σβήνει» τα ίχνη παράνομων πληρωμών, περιγράφεται στο πόρισμα της Εισαγγελίας για την υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Στις 206 σελίδες του πορίσματος που συνέταξαν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Ευγ. Κυβέλου και Ελ. Σίσκου που ερεύνησαν τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού, αναδεικνύεται μια ομάδα ανθρώπων που, με το αζημίωτο τις περισσότερες φορές, υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργού αναλαμβάνουν να συνδράμουν στην επιχείρηση μετατροπής «μαύρου» χρήματος σε νόμιμο.
Οι δύο Εισαγγελείς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι κατηγορούμενοι «συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων προερχόμενων από το έγκλημα της κατ´εξακολούθησης παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου». 

Τονίζουν επίσης ότι η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο της δεκαετίας, πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των εσόδων και τη συγκάλυψη της δράσης της, χρησιμοποιώντας εξωχώριες εταιρείες, δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και πλήθος τραπεζικών λογαριασμών.
Όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα :«Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταίρων, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες που με μεθοδικότητα «έστησαν» τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεσή τους σε τόπο και με μορφή που δεν είναι γνωστά». 

Κατά τις Εισαγγελείς , τα ποσά που θεωρούν βέβαια ότι ο πρώην υπουργός απέκρυψε αφορούν παράνομες αμοιβές του από προμήθειες εξοπλιστικών συστημάτων που διαχειρίστηκε ως υπουργός Άμυνας.
Συγκεκριμένα, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, ο πρώην υπουργός από τον Μάιο του 1998 ως τις 7/6/2001 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.
Στις 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρείας η γερμανική εταιρεία FERROSTAAL. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την κρίση των δύο Εισαγγελέων που ερεύνησαν την υπόθεση «Η υποδομή (σ.σ. που δημιουργήθηκε για τους σκοπούς της νομιμοποίησης χρημάτων) είναι βέβαιο ότι εξακολουθεί να υφίσταται δεδομένου ότι μέρος μόνο αυτής έχει εντοπιστεί».
Στο πόρισμα μάλιστα τονίζεται ότι τα συμπεράσματα των Εισαγγελέων ισχύουν και για την κόρη του πρώην υπουργού «της οποίας η συμμετοχή στην ανωτέρω οργάνωση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και η οποία όμως επωφελήθηκε από τη δραστηριότητά της, ενώ λόγω της συγγενικής της σχέσης με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την υποδομή της οργάνωσης στην αλλοδαπή».
Κατά την εισαγγελική άποψη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πραγματικός ιδιοκτήτης των τριών εξωχώριων εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση με αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και ως αποδέκτες χρημάτων ή αποστολείς εμβασμάτων είναι ο ίδιος ο υπουργός, ενώ κυριολεκτικά «δεξί του χέρι» και κομβικό πρόσωπο με πολλαπλές αρμοδιότητες είναι ο εξάδελφός του Νικόλαος Ζήγρας, που κρατείται ήδη και θα απολογηθεί την Τρίτη του Πάσχα με τους υπόλοιπους δύο συλληφθέντες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα πάντα με το εισαγγελικό πόρισμα, ο Ζήγρας θεωρείται διαχειριστής των χρημάτων του πρώην υπουργού από το 1997. Μάλιστα, δια εγγράφων από την άρση απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών που διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία, προκύπτει ότι ο Ζήγρας προέβαινε από το 1997 σε καταθέσεις χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς της μετέπειτα συζύγου του πρώην υπουργού. 

Στο πόρισμα παρατίθενται επακριβώς και με χρονολογική σειρά οι αγορές - εικονικές και μη - που έγιναν ώστε να «νομιμοποιηθούν» τα επίμαχα χρηματικά ποσά που φέρονται να δωρίθηκαν στον πρώην υπουργό για τις αγορές του Δημοσίου. Οι δύο Εισαγγελείς θεωρούν, όπως προκύπτει από την λίστα αυτή, ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από το 1999.
Μεταξύ των επίμαχων ακινήτων είναι και κάποια στην Λεωφόρο Κηφισίας (Αίθουσα 964 τμ, Αίθουσα 1000 τμ και 22 θέσεις πάρκιγκ, όλα στο ίδιο κτίριο) και στην Κυψέλη τα οποία από το 2007 έως το 2010 πουλήθηκαν στην Μονή Βατοπεδίου, που έλαβε δάνεια για την αγορά τους , έναντι 6 εκατ. ευρώ, ποσό που μέσω του Ζήγρα , ο κ. Τσοχατζόπουλος τοποθέτησε στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στο πόρισμα διατυπώνονται επικρίσεις για τον Άκη Τσοχατζόπουλο που «αγνοεί τους νόμους του κράτους».
Ενδεικτικά περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει την πληρωμή ΦΠΑ για επισκευές στο σπίτι της Αρεοπαγίτου: «Μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων υπάρχει και χειρόγραφο, με τίτλο "οικονομική ανάλυση διαχείρισης προσφορών και λογαριασμών" όπου σημειώνεται το "κέρδος" από την αποφυγή πληρωμής ποσού 76.000 ευρώ το οποίο συνιστά μέρος του συνολικού ποσού ΦΠΑ που οφειλόταν για εργασίες αξίας 560.000 ευρώ. Το ανωτέρω έγγραφο είναι χαρακτηριστικό για την αντίληψη των εμπλεκομένων προσώπων σχετικά με την τήρηση των νόμων του κράτους ακόμη και προκειμένου για σχετικά μικρό όφελος».
Ο πρώην υπουργός θα απολογηθεί για την υπόθεση την Δευτέρα του Πάσχα, ενώ την Τρίτη θα απολογηθούν οι Νίκος Ζήγρας, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια εκπρόσωπος στην Ελλάδα τριών off shore εταιρειών και Γιώργος Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας, βασικός μέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες των ακινήτων μεταξύ της εταιρείας TORCASO και της μονής Βατοπεδίου. 

Το πρωί σήμερα παραδόθηκε και απολογείται στον ανακριτή ο Αστέριος Οικονομίδης, βασικός μέτοχος σε εταιρεία που εμφανίζεται να επισκευάζει το σπίτι στη Διον. Αρεοπαγίτου από το 2001 και επίσης να πουλά διαμέρισμα στη Δεινοκράτους στο Κολωνάκι στην κόρη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου