Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ...ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ

Την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις… «Στα χαρτιά» τα πρόστιμα που επιβάλλει η εφορία.

Παταγώδης είναι η αποτυχία του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει ακόμα και τα βεβαιωμένα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με δικαστική απόφαση υπέρ του δημοσίου, αφού από συνόλου 8,2 δισ. ευρώ που εκδικάστηκαν υπέρ του Δημοσίου, οι εφορίες εισέπραξαν μόλις … τα 615 εκατομμύρια!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί (κατ’ εντολής της Τρόικα) η Γενική Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, από τις υποθέσεις που έφθασαν στα φορολογικά δικαστήρια (κυρίως διαφωνίες για την επιβολή προστίμου του ΚΒΣ) επιδικάστηκαν συνολικά 8,2 δισ.  ευρώ υπέρ του δημοσίου. Παρά το πολυδιαφημισμένο κυνήγι φοροφυγάδων και μεγαλοφειλετών,  ούτε το 7,5% δεν έχει εισπραχθεί ως σήμερα...



Το Μνημόνιο θέτει αυστηρό χρονοδιάγραμμα επιτάχυνσης των φορολογικών δικών, με πρώτο στόχο έως τον Ιούνιο να έχει εκδικαστεί το 50% των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, με προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το 80% των υποθέσεων πρέπει να εκδικαστεί έως το τέλος του 2012 και το 100% έως το τέλος Ιουλίου 2013.

Ωστόσο στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν ακόμα περισσότερες από 170.000 φορολογικές υποθέσεις, από τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί περισσότερα από 30 δισ. ευρώ. Από αυτές οι 138.720 δεν έχουν ακόμη πάρει δικάσιμο.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε περίπτωση προσφυγής εκ μέρους του φορολογουμένου, βεβαιώνεται και εισπράττεται το 50% του αμφισβητούμενου φόρου και στη συνέχεια επιλαμβάνεται το δικαστήριο που επιδικάζει το τελικό ποσό πληρωμής ή επιστροφής στον πολίτη, εφόσον κρίνει πως συντρέχουν νόμιμοι λόγοι για κάτι τέτοιο.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου