Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΜΟΝΤΙ... ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Πέντε στελέχη της Standard & Poors κατηγόρησε ο εισαγγελέας Ρουτζέρο στην Ιταλία, με το κακουργηματικό αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς κατά συρροή.

Μπορεί η έρευνα που πραγματοποιείται στη γειτονική χώρα  να καλύπτεται από το δικαστικό απόρρητο, ωστόσο έχει γίνει γνωστό πως συνεχίζεται και μάλιστα θα εξεταστούν και οι οίκοι αξιολόγησης των Moody’s και Fitch.
Συγκεκριμένα, τον Μάη του 2010 ιταλικές οργανώσεις μήνυσαν τον οίκο Moody’s και κάπως έτσι ο εισαγγελέας της πόλης Τράνι, Μικέλε Ρουτζέρο, αποφάσισε να ανοίξει ποινική έρευνα εναντίον του διεθνούς οικονομικού οίκου αξιολόγησης.
Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε μια ανακοίνωση που είχε δημοσιεύσει τον Μάη του 2010, η οποία είχε αποσταθεροποιήσει τις εγχώριες αγορές και είχε προκαλέσει την κατάρρευση των Ιταλικών μετοχών και ομολόγων.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν αναγκάζοντας τον εισαγγελέα να...


Περάσει από «κόσκινο» και την δραστηριότητα άλλων οίκων αξιολόγησης όπως του Fitch και της Standard & Poor’s, που επίσης πρωταγωνίστησαν σε δημοσιεύσεις και αποφάσεις που επέφεραν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Μετά από δυο χρόνια εργασίας και έρευνας για την Standard & Poor’s ο εισαγγελέας κατέληξε στο να στοιχειοθετήσει την κατηγορία του εγκλήματος της χειραγώγησης κατά συρροή και με στόχο την απολαβή χρημάτων για πέντε άτομα:

Τον πρόεδρο της Standard & Poor’s, Deven Sharma, τον γενικό μάνατζερ στο Λονδίνο Yann Le Pallec, τον Eileen Zhang (του Ευρωπαϊκού κλάδου της S&P), τον Frankiln Crawford Gill και τον Moritz Kraemer που εργάζονται στη Ευρωπαϊκή προεδρεία της εταιρίας για την εκτίμηση των Δημόσων χρεών χωρών.

Οι πέντε… ύποπτοι
Με βάση τον εισαγγελέα του Τράνι, οι πέντε ύποπτοι, που κατέχουν θέσεις στην κορυφή του οίκου, «μέσω τεχνασμάτων και εντολών ενημερωτικού χαρακτήρα, «παρείχαν με δόλο στις αγορές, δηλαδή στους επενδυτές ψεύτικες και χαλκευμένες πληροφορίες για την πορεία και την αξιοπιστία της Ιταλικής οικονομίας και την οικονομική πολιτική της Ιταλικής κυβέρνησης».
Το πόρισμα του εισαγγελέα σημειώνει πως μέσω αυτής της διαδικασίας «αποχτούσαν κρατικά ομόλογα του Δημόσιου χρέους της Ιταλίας αποσβένοντας το κόστος για τους ίδιους και αυξάνοντας το για την Ιταλική οικονομία».

Ο Μόντι και ο ρόλος του
Ανοιχτά παραμένουν ακόμη τα θέματα που αφορούν τους οίκους Fitch και Moody’s, για τους οποίους ο εισαγγελέας χρειάζεται περισσότερο χρόνο και αποδείξεις.
Παρόλα αυτά, κυκλοφορούν φήμες στο διαδίκτυο της γείτονας χώρας, το οποίο αναφέρει για τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, πως το διάστημα που ήταν πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μποκόνι, ήταν και μέλος του συμβουλίου της Moody’s τουλάχιστον μέχρι την περίοδο που διερευνά ο εισαγγελέας Ρουτζέρο.
Σαν απόδειξη για τους ανωτέρω ισχυρισμούς έχει δημοσιευτεί και το βιογραφικό του από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, που δεν έχει ανανεωθεί αλλά και δεν έχει διαψευστεί μέχρι τώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου