Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΓΓΕΛΟΑΝΤΩΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΩΝΟΒΑΓΓΕΛΗΔΕΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ

Η ρευστότητα της ελληνικής πραγματικότητας παρομοιάζεται με χείμαρο πλέον αφού η αβεβαιότητα των ημερών, το αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα  στις εκλογές της Κυριακής σε συνδυασμό με την θολή στάση τόσο της Γερμανίας αλλά και των ΗΠΑ και των εταίρων τους απέναντι στο ελληνικό ζήτημα καθιστούν αδύνατες τις προβλέψεις της 'επόμενη μέρας'. 

Όλα πλέον δείχνουν ότι η Γερμανία σκέφτεται να τραβήξει τις σχέσεις της ευρωζώνης και των δανειστών με τη χώρα μας (φυσικά και έχουμε μεγάλες ευθύνες για αυτό), στα άκρα, ανοίγοντας την πόρτα για το περιβόητο Grexit. Το πρώτο βήμα θα είναι η διακοπή της χρηματοδότησης, κάτι το οποίο θα επιτείνει το πρόβλημα και την κρίση στο εσωτερικό της χώρας, ενώ στην περίπτωση που αυτό συμβεί, όλα θα κριθούν από την ικανότητα της νέας κυβέρνησης, να διαχειριστεί μια τόσο οριακή κατάσταση, υπό το φάσμα της εσωτερικής στάσης πληρωμών, αλλά και μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων.  

Για τις προθέσεις της Γερμανίας, θα πρέπει να κρατήσουμε τις δηλώσεις Σόιμπλε, οι οποίες...


Περιγράφουν, ακριβώς, αυτή τη στιγμή την άποψη των γερμανών αξιωματούχων για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, αμφιβολίες για την εφαρμογή από την Ελλάδα των όρων που συνδέονται με τη οικονομική βοήθεια για τη διάσωση της χώρας εξέφρασε, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών. Όταν η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πάει την επόμενη φορά στην Αθήνα, θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν εφαρμόζεται, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με αναφορές όσων συμμετείχαν στη συνεδρίαση, και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι ανεξάρτητο από την έκβαση των εκλογών. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι πολύ κουραστική και δυσκίνητη, φέρεται να δήλωσε επίσης ο Γερμανός υπουργός.   
      
Μόνο τυχαία μπορεί να μην είναι η ξαφνική στάση των ΗΠΑ, οι οποίες γνωρίζοντας τις προθέσεις της Γερμανίας, φαίνεται να προσπαθούν (με αναλύσεις και δηλώσεις συγκεκριμένων οικονομολόγων) να προλάβουν μια τέτοια εξέλιξη. Παράλληλα και πέραν του ελληνικού προβλήματος, το σκηνικό το οποίο επικρατεί στην ευρωζώνη, θα λέγαμε ότι είναι το γνωστό «θέατρο του παραλόγου», το οποίο έχουμε ζήσει, τα τελευταία αυτά δύο χρόνια της κρίσης, με  τους ευρωπαίους ηγέτες να γυρίζουν γύρω από το πρόβλημα, εξαιτίας της γερμανικής στάσης, η οποία έχει μια ξεκάθαρη, καταστροφική για την ευρωζώνη, ρητορική. Ποια είναι αυτή; Απλά ότι είμαι ο ισχυρός του παιχνιδιού, δεν έχω προς στιγμήν οικονομικό πρόβλημα, κερδίζω από την κρίση και πάνω από όλα, θέλω την ενοποίηση της ευρωζώνης, με ταυτόχρονη γερμανοποίηση της . Μάλιστα,  είναι αλήθεια, ότι δύσκολα βλέπουμε αλλαγές στη γερμανική λογική, με μεγάλη πιθανότητα να συμβεί τελικά ένα ατύχημα (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) στην ευρωζώνη και να αρχίσει η διάλυση της, με οικιοθελείς αποχωρήσεις (πχ Ισπανία), είτε ακόμη και με την αποχώρηση της ίδιας της Γερμανίας (φαινόμενο «Μαύρου Κύκνου»). Επίσης, ίσως το πιθανότερο σενάριο είναι όλες αυτές οι εξελίξεις να οδηγήσουν στη δημιουργία της Ευρώπης δύο ταχυτήτων (κάτι το οποίο φαίνεται να επιθυμεί η Γερμανία), κάτι το οποίο ομολογούμε ότι δε μπορούμε να δούμε που θα βοηθήσει την ευρωζώνη και ειδικά τη Γερμανία που λαμβάνει κυρίως τις αποφάσεις. 

Βέβαια, κανείς δε θα πρέπει να ξεχνάει ότι από το σχηματιστεί απλά μια κυβέρνηση, το πλέον σημαντικό είναι η αποτελεσματικότητα και η ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να διαχειριστή την κρίση. Μάλιστα, έχοντας τη χειρότερη δυνατή άποψη για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όπως αυτό εμφανίζεται, ως μοναδική, αποτελεσματική, λύση στην παρούσα φάση, θεωρείται ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών, στα πλαίσια της κυβέρνησης Μόντι και Παπαδήμου (σε αυτήν την περίπτωση με σαφώς μικρότερο κυβερνητικό σχήμα), με πρώτο και βασικό στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, κάτι το οποίο θα συμβάλει και την τόνωση της ψυχολογίας στην αγορά.  
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθούμε και σε μια απίστευτη δήλωση την οποία φέρεται να έκανε η Α. Μέρκελ. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε στελέχη του κόμματος της, η καγκελάριος της Γερμανίας υπεραμύνθηκε της οικονομικής λιτότητας η οποία έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτή είναι «αναγκαία», «για να αποτελεί το παράδειγμα για όλη την ευρωζώνη».
Οι αναλύσεις από τις ΗΠΑ και οι δηλώσεις αμερικανών οικονομολόγων, οι οποίοι φημίζονται ότι λειτουργούν, σε αρκετές περιπτώσεις, κατόπιν εντολών προσθέτουν στο ζοφερό κλίμα. Μάλιστα, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι, σε ένα βαθμό, από όλα τα γεγονότα συμπεραίνουμε ότι η Γερμανία σκέφτεται όλο και πιο πολύ την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ και οι ΗΠΑ, λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές (την ώρα μάλιστα που η δημοτικότητα Ομπάμα πέφτει στα χαμηλά Ιανουαρίου, λόγω της κρίσης), προσπαθεί να προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης. 

Πέραν των αναλύσεων της Fitch και της Moody’s, για τις μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις από το Grexit, να σταθούμε στις δηλώσεις του διάσημου οικονομολόγου κ. Ρουμπινί. Συγκεκριμένα, σε αντιδιαστολή με τα όσα ανέφερε μήνες τώρα, ο Ρουμπίνι δήλωσε χθες σε γερμανική εφημερίδα (Bild), ότι αν η Ε.Ε. σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα θα προκληθεί κατάρρευση ολόκληρη της ευρωζώνης (βέβαια με τις δηλώσεις δε διαφωνούμε καθόλου, είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλια μας, για τον κίνδυνο του μεγαλύτερου Bank Run στην Ιστορία).   
Βέβαια την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, αλλά πλέον και της Ιταλίας εκτοξεύονταν.

SOFOKLEOUS10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου