Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Βηματισμό αναζητεί η κυβέρνηση, εν μέσω όξυνσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους... 

Κανείς, ακόμη και ο πιο αισιόδοξος οπαδός, δεν ήλπιζε ότι το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης θα ήταν ρόδινο, όμως ελάχιστοι ήταν εκείνοι, που περίμεναν ότι τα έντονα προβλήματα και οι δυσκολίες θα εμφανίζονταν πριν καν αρχίσει την προσπάθειά του το τρικομματικό σχήμα, του οποίου ηγείται ο Αντώνης Σαμαράς.

Η περιπέτεια της υγείας, που ταλαιπωρεί τον πρωθυπουργό  και τον καθιστά σχεδόν ανενεργό από το διεθνές παιχνίδι, σε μία φάση που βαθαίνει η κρίση χρέους στην Ευρώπη, αλλά και η αιφνίδια παραίτηση του Βασίλη Ράπανου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών – έστω κι αν εν μέρει αιτία είναι και τα προβλήματα υγείας – έχουν δημιουργήσει κλίμα δυσπιστίας και αγωνίας για την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να χειριστεί, σε μία κρίσιμη καμπή την κατάσταση.

Η δυσπιστία αυτή είναι εμφανής παντού, καθώς αναδεικνύεται ότι... 


Οι αποφάσεις για τη συγκρότηση της κυβέρνησης δεν ήταν προετοιμασμένες και ώριμες, ενώ ο συμβολισμός της παραίτησης Ράπανου, εκλαμβάνεται ως ομολογία του σισύφειου έργου, που καλείται να αναλάβει όποιος οριστεί τσάρος της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα ορισμένες εξελίξεις, όπως η παρεξήγηση που πήγε να προκληθεί με τις Βρυξέλλες σχετικά με το ποιος πρέπει να εκπροσωπήσει τη χώρα στη σύνοδο κορυφής δείχνουν στην καλύτερη περίπτωση άγνοια, στη χειρότερη επιπολαιότητα.

Και μόνο το γεγονός ότι παρενέβη η ευρωπαϊκή ένωση για να επισημάνει στην ελληνική διπλωματία ότι στη σύνοδο έπρεπε να μεταβεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και όχι ο υπουργός Εξωτερικών – ως πρώτος τη τάξει υπουργός – καταδεικνύει τη σύγχυση που επικρατεί στην Αθήνα.

Η κατάσταση αυτή έχει θορυβήσει, χωρίς πάντως να έχει γίνει θέμα, τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, πέραν της ΝΔ, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης επιχειρούν να συντονιστούν και να κάνουν προσεκτικά βήματα, ώστε να μην χρεωθούν λάθη των επιτελών του πρωθυπουργού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αποφάσισαν να μην συνοδεύσουν τον κ. Παπούλια στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής, καθώς η απουσία του κ. Σαμαρά θα τους έφερνε ευθέως στο κάδρο της κρίσης, σε μία δύσκολη καμπή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός καλείται την Τρίτη να καλύψει το κενό του κ. Ράπανου, χωρίς να προσθέσει κι άλλα πολιτικά και επικοινωνιακά βάρη στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και με συσκέψεις, που δεν μπορούν να είναι ούτε αμέτρητες, ούτε ατέλειωτες, λόγω της κατάστασης της υγείας του, να κατευθύνει την κυβέρνησή του στα πρώτα καθοριστικά βήματα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου