Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΑΡΜΑΔΑ ΚΑΘ ΟΔΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ... ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΚΕΣΤΑΠΟ

Ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα θα αποστείλει η ΕΚΤ και η Κομισιόν για να αναλάβουν προσωρινά τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος σε περίπτωση αβέβαιου εκλογικού αποτελέσματος. Κλείσιμο εμπορικών τραπεζών και ΑΤΜ ανάμεσα στα μέτρα.

Εβδομάδα για γερά νεύρα αναδεικνύεται η ερχόμενη για πολιτικούς, επενδυτές, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και οικονομολόγου, αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες Πολιτικά, επιχειρηματικά και τραπεζικά επιτελεία ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο από την έκβαση των εκλογών το βράδυ της Κυριακής.

«Εξασφάλιση ρευστότητας»
Έντεκα εκατομμύρια Ελλήνων αποφασίζουν για την τύχη του ευρώ. Είναι η φράση που συναντά σε όλα σχεδόν τα σχόλια του γερμανικού τύπου. Και εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι μήπως κι αυτή τη φορά παραμείνει θολό το μετεκλογικό τοπίο, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια στις χρηματαγορές.

Για τον τραπεζικό κόσμο ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι... 


Μήπως καταθέτες σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού νότου θελήσουν τη Δευτέρα να σηκώσουν τα χρήματά τους από φόβο κατάρρευσης του ευρώ. Γι αυτό το ενδεχόμενο τα σχέδια είναι έτοιμα.

Κατ΄αρχήν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντιμετωπίσει προβλήματα στη διακίνηση κεφαλαίων θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με ρευστό αξιόπιστες τράπεζες. «Θα συνεχίσουμε», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, "αυτό που κάναμε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, πιστοί στην αποστολή διατήρησης της σταθερότητας των τιμών. Θα διαθέσουμε ρευστό σε τράπεζες αξιόπιστες που το χρειάζονται».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών το ΔΣ της ΕΚΤ θα ανακοινώσει συγκεκριμένες αποφάσεις. Η συζήτηση αναμένεται να είναι καυτή διότι ήδη η Μπούντεμπανκ αρνείται κάθε παρέμβαση της ΕΚΤ που να βγαίνει εκτός των καταστατικών της αρμοδιοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση το βράδυ των εκλογών η ΕΚΤ θα έρθει σε επικοινωνία με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και με τους υπουργούς Οικονομικών των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου για να ληφθούν αποφάσεις, αναλόγως φυσικά της κρισιμότητας της κατάστασης.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung σε περίπτωση που την ερχόμενη Δευτέρα επικρατήσει πανικός και πέσουν όλοι οι Έλληνες στις τράπεζες (bankrun) για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα στείλουν την ίδια μέρα ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα.

Επίσημα η αποστολή τους θα χαρακτηρίζεται ως χορήγση «τεχνικής βοήθειας». Αλλά στην πραγματικότητα εκείνο που θα κάνουν είναι να αναλάβουν προσωρινά τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Το σχέδιο σε περίπτωση ανάγκης προβλέπει ως πρώτο βήμα το κλείσιμο όλων των εμπορικών τραπεζών και των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης.

Σε περίπτωση που η κατάσταση ομαλοποιηθεί μέσα σε δύο με τρεις μέρες τα ΑΤΜ θα ξαναλειτουργήσουν, αλλά με όριο ανάληψης τα 100 ευρώ για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών όπως αγορά τροφίμων.
Το σχέδιο προβλέπει ότι σε απώτερο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν οι Έλληνες να πληρώσουν ενοίκιο ή μεγαλύτερα ποσά θα επιτραπούν τα εμβάσματα εσωτερικού μέχρις ενός ορίου. Εμβάσματα στο εξωτερικό θα απαγορεύονται μέχρι νεωτέρας…

NEWSIT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου