Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΠΑΣΟΚ... ΟΛΟΙ ΠΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΟ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναδείχτηκε νικητής στον πρώτο κύκλο της εσωκομματικής αναμέτρησης επιβάλλοντας την απόφασή του να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά με τεχνοκράτες και χαμηλόβαθμα πολιτικά στελέχη. Εκανε, έτσι, το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ με τους δικούς του όρους και, προφανώς, με τους δικούς του ανθρώπους.

Το εσωκομματικό τείχος που ορθώθηκε χθες εναντίον του απαρτίζεται από τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη που υποστήριξαν με στέρεα επιχειρήματα την άποψη ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πρέπει να γίνει σε υψηλό στελεχιακό επίπεδο. Οι δυο (αιώνιοι) εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Βενιζέλου βρήκαν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μαζί με τον Απόστολο Κακλαμάνη διατύπωσαν ανοιχτά τη διαφωνία τους με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επέμειναν ότι οι κορυφαίοι πρέπει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Δέκα συνολικά βουλευτές και στελέχη διαφώνησαν ανοιχτά με τον κ. Βενιζέλο σε σύνολο... 


32 μελών που αριθμεί η ολιγομελής κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Ηταν η πρώτη «επίδειξη» πυγμής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης από την ημέρα ανάληψης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιπολίτευση η οποία, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους περιχαρακώθηκε στα γνωστά πρόσωπα που ήταν αναμενόμενο ότι θα εκφραστούν στην πρώτη ευκαιρία.
Οι αψιμαχίες με πρόφαση την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση έφεραν στην επιφάνεια την νέα εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα ανέδειξαν και τους νέους συμμάχους του κ. Βενιζέλου. Διακριτή ήταν η χείρα βοηθείας που έτειναν στον πρόεδρο του κόμματος ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μίμης Ανδρουλάκης που βοήθησαν τον κ. Βενιζέλο να επιβάλλει την απόφασή του χωρίς το ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί πρόωρα σε ρήξη. Ο πρώτος συνέστησε να μην συμμετάσχει καθόλου το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και να παράσχει απλώς ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να εκτονώσει την ένταση. Ο δεύτερος, οξύτερος, απάντησε σκωπτικά στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη που ήθελε οι πιο επιτυχημένοι να συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. «Εσύ θεωρείς τον εαυτό σου επιτυχημένο;» του είπε.

Στις επόμενες κινήσεις του κ. Βενιζέλου είναι η εκ βάθρων ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και η ανανέωση σε πρόσωπα και πράγματα. Θεωρείται βέβαιο ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα ξανακάνει τότε την εμφάνισή της αφού τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Χρυσοχοίδης έχουν υποβάλλει ήδη προτάσεις για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δεχθούν αποφάσεις χωρίς εξαντλητική συζήτηση.
Αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, θα κάνει αισθητή την παρουσία του στην επιχείρηση ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ αφού θα τεθούν θέματα οικονομικής διαχείρισης επί προεδρίας του και πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματος στην οκταετία που ήταν επικεφαλής. Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου είναι εξαιρετικά ενοχλημένος γιατί στην προεκλογική περίοδο το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε το έργο του, άφησε υπονοούμενα για τον τρόπο διοίκησης του κόμματος ενώ η Ιπποκράτους διέρρευσε δημοσιεύματα ότι κινδυνεύει να μην εκλεγεί στην Αχαία. «Θα μιλήσει για όλα και θα υπερασπιστεί τον εαυτό του αν η Ιπποκράτους ξεκινήσει πόλεμο» σχολίαζαν πρόσωπα που κινούνται στο περιβάλλον του.
Στο μικροσκόπιο της κριτικής θα βρίσκονται πλέον όλες οι κινήσεις του κ. Βενιζέλου. Οι επιλογές του για το κυβερνητικό σχήμα θα κριθούν με αυστηρότητα και δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας των υπουργών που προτάθηκαν. Αυστηρότερα θα κριθούν οι εισηγήσεις του για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ που θα αποδείξουν, στις επόμενες ημέρες, πόσο αποφασισμένος είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος να επιβάλλει το δικό του «νέο ΠΑΣΟΚ» πάνω στα ερείπια του παπανδρεϊκού κόμματος που κληρονόμησε.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το «αόρατο μάτι» του ΣΥΡΙΖΑ αφού θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες κινήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και η κυβερνητική του συμμετοχή θα βρίσκουν επικριτές και στην πλευρά της Κουμουνδούρου. Ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Βενιζέλου για την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα έχει αντανάκλαση και στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ που περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου