Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΦΗΥΡΕ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκαλύπτει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άρθρα για τον μεγάλο Σερβοκροάτη εφευρέτη που φαντασιώθηκε δωρεάν και ανεξάντλητη ηλεκτρική ενέργεια για όλο τον πλανήτη και ο οποίος αφού ανακάλυψε την μοντέρνα παροχή εναλασσόμενου ρεύματος, το ραδιόφωνο, τις ακτίνες Χ, την ασύρματη μετάδοση ενέργειας αλλά πέθανε μέσα στην αφάνεια.

Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1856, στο Σμίλιαν στην περιοχή Λίκα της σημερινής Κροατίας, άλλα άνηκε στη Σερβική κοινότητα της τότε Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Φοίτησε σε δύο πανεπιστήμια (στην Ανώτατη Πολυτεχνική Σχολή του Γκράτς και στην Φυσικομαθηματική σχολή της Πράγας), αλλά δεν πήρε ποτέ πτυχίο από κανένα!  Το 1884 μετανάστευσε στις ΗΠΑ αποκτώντας την αμερικανική υπηκοότητα στα 35 του χρόνια, όπου και απεβίωσε (στη Νέα Υόρκη) στις 7 Ιανουαρίου του 1943.

Δυστυχώς για τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος του έργου του... 


Είτε απετέλεσε τη βάση για πολλές μελλοντικές δημοφιλείς εφευρέσεις είτε υποσκελίστηκε από τις ταυτόχρονες ανακαλύψεις άλλων εφευρετών.
Κατασκεύασε το πρώτο ραδιόφωνο πριν τον Μαρκόνι, μία συσκευή ακτίνων Χ πριν τον Βιεννέζο Ρένγκτεν, έναν επαγωγικό κινητήρα την ίδια εποχή με τον Φεράρι, ενώ διεξήγαγε πειράματα για να αποδείξει την ύπαρξη μικρών σωματιδίων με φορτίο, χρόνια πριν ο Τόμσον αποδείξει την ύπαρξη των ηλεκτρονίων.
Πέραν όλων αυτών, όμως, ο Τέσλα έμεινε γνωστός για τις εργασίες του πάνω στο εναλλασσόμενο ρεύμα και τη διαμάχη του με τον Έντισον, ο οποίος υποστήριζε με πάθος τη χρήση του συνεχούς ρεύματος. Η Ιστορία δικαίωσε φυσικά τον Νικόλα Τέσλα, αλλά τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς ο Εντισον ήταν μεγάλη φυσιογνωμία στις ΗΠΑ (αυτός ίδρυσε την παγκοσμίου φήμης μέχρι σήμερα General Electric).

Παρά τις πολυάριθμες επιστημονικές βραβεύσεις που δέχθηκε όσο ζούσε, γέρασε άσημος και πάμφτωχος, λόγω της έμμονης ιδέας του να κατασκευάσει έναν ασύρματο μεταδότη ενέργειας, γνωστό ως Γουόρντενκλιφ Τάουερ, ένα εγχείρημα που τον βύθισε στα χρέη και τον έφερε στα όρια της τρέλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου