Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ??? ΚΑΙ ΟΜΩΣ... ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ

Γι αυτό και μπροστά σ αυτό το κράτος - δολοφόνο, οι ληστές με τα καλάσνικωφ είναι ...ιεραπόστολοι.

Με πρόστιμα της τάξης των 1.000 και των 2.000 ευρώ βρέθηκαν αντιμέτω­ποι οι φορολογούμενοι που έσπευσαν στην εφορία για να κλείσουν τα βιβλία τους ώστε να αποφύγουν την καταβολή του τέλους επιτη­δεύματος.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστη­μάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε ειδοποιητήρια σε 240.000 πολίτες που βρέθη­καν με ανοιχτό μπλοκ παροχής αποδείξεων αλλά χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει τζίρο μέσα στο 2011. Κλήθηκαν να κλείσουν τα «ανενεργά» βι­βλία τους εκπρόθεσμα (δηλαδή να τα κλείσουν με ημερομηνία πριν από την 1.1.2011) ώστε να μην τους επιβληθεί το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ.

Μόλις έφτασαν στην εφορία όμως ανακάλυ­ψαν πως... 


Η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών επι­σείει πρόστιμο 40-450 ευρώ, ενώ ακολουθεί και φορολογικός έλεγχος, που συνήθως οδηγεί σε επιπλέον πρόστιμα για κάθε παράβαση που εντοπίζεται.
Έτσι οι φορολογούμενοι κατέληξαν να πληρώ­σουν πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ για να απο­φύγουν ένα χαράτσι της τάξης των... 500 ευρώ! Όσοι είχαν «καθαρούς λογαριασμούς» με την εφορία πλήρωσαν μόνο το πρόστιμο της εκπρό­θεσμης διακοπής εργασιών, το οποίο, έπειτα από διαπραγματεύσεις και παζάρια του φορολογούμενου με τον εφοριακό, μπορεί να περιορι­στεί στα 40 ευρώ.

Κομμένη «ταρίφα»
Κατά τη διακοπή δραστηριοτήτων γίνεται έλεγ­χος ανά φορολογικό αντικείμενο (φόρο εισοδή­ματος, ΦΠΑ, υποχρεώσεις Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κ.λπ.) και, εφόσον εντοπίζονται απλή­ρωτες οφειλές, μπαίνουν μπροστά οι διαδικασί­ες για την επιβολή πρόσθετων φόρων και για την είσπραξη των οφειλομένων. Και οι έφοροι έχουν βρει απίστευτους τρόπους για να ανακαλύπτουν φορολογικές παραβάσεις:
1. Υπάρχουν φορολογούμενοι που, κατά την προσπάθεια διακοπής της δραστηριότητας, δι­απιστώνουν ότι, με βάση τη φορολογική νομο­θεσία, έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ από το 2010! Αν έχουν «κόψει» στο μεταξύ δελτία, βρίσκονται αντιμέτωποι με καταλογισμό ΦΠΑ, πρό­στιμα κ.λπ. Σημειώνεται ότι για κάθε μία απόδει­ξη που δεν κόπηκε ή κόπηκε λανθασμένα χωρίς ΦΠΑ, το πρόστιμο είναι τουλάχιστον 800 ευρώ.
2. Άλλοι φορολογούμενοι έχουν χάσει παλιά μπλοκ αποδείξεων και καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 600 ευρώ για κάθε βιβλίο που δεν μπορούν να προσκομίσουν.
3. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι εφοριακοί σε συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών - πε­λατών που δεν υποβλήθηκαν. Το πρόστιμο κυ­μαίνεται από 800 έως 2.500 ευρώ για κάθε χρο­νιά που δεν υπέβαλε ο φορολογούμενους τις κα­ταστάσεις.
4. Για περιοδική δήλωση ΦΠΑ που δεν υποβλήθηκε το πρόστιμο κυμαίνεται από 50 ώς 140 ευρώ και για εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ το πρόστιμο φτάνει τα 250 ευρώ ανά δήλωση. Με τον τρόπο αυτόν η τελική επιβάρυνση, από τη διακοπή εργασιών, καταλή­γει να είναι πολύ μεγαλύτερη από το τέλος επιτηδεύματος που προ­σπαθεί να γλιτώσει ο φορολογού­μενος. Ωστόσο, το κόστος διακο­πής εργασιών είναι εφάπαξ, ενώ το τέλος επιτηδεύματος πληρώνεται κάθε χρόνο.
Το τέλος επιτηδεύματος θα πληρώ­σουν ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί που έχουν μπλοκάκι για μια δεύτερη απα­σχόληση. Όσοι κρατούσαν ανοιχτά τα βιβλία τους με την ελπίδα να δουλέψουν αλλά τε­λικώς δεν εισέπραξαν κανένα εισόδημα κα­τά τη διάρκεια του 2011 από το επάγγελμά τους, θα πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο, να πληρώσουν επίσης τα 500 ευρώ, ασχέτως αν δεν έβγαλαν κανένα εισόδημα από τη δραστηριότητά τους.

Για να μην πληρώσει κάποιος το τέλος επιτηδεύματος εφέτος, θα έπρεπε να είχε κάνει διακοπή εργασιών από τα τέλη του 2010. Όσοι έκαναν διακοπή εργασιών μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα πληρώσουν φέτος το ένα τέταρτο του τέλους, αν δήλωσαν διακοπή στο εξάμηνο θα πληρώσουν το μισό κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου