Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΟ ΑΚΟΥΓΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η αναφορά από το ÇED για τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού ακόμη δεν δόθηκε, αλλά η πυρηνική κινητικότητα στην περιοχή έχει αρχίσει προ πολλού. Από την μια γίνεται δρόμος και από την άλλη στήνεται χωριό για αυτούς που θα δουλέψουν από την Ρωσία.

Παρά τις αντιδράσεις για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας, οι εργασίες άρχισαν. Τα μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών για Ενεργειακά Θέματα και οι επισκέψεις στο Ακουγιού της Μερσίνας δείχνουν πως παρά το ότι οι εργασίες για την αναφορά του ÇED συνεχίζονται ακόμη, η πυρηνική κινητικότητα στο Ακουγιού έχει αρχίσει προ πολλού. Έχει τεθεί ήδη το θέμα του δρόμου που πρέπει να γίνει για τα χιλιάδες τεμάχια του σταθμού που θα έρθουν, κάποια εκ των οποίων ζυγίζουν μάλιστα και τόνους ολόκληρους. Σε μερικά σημεία μάλιστα έχουν αρχίσει να ανοίγονται και τούνελ.

Στην πόλη Μπουγιουκχετζελί που βρίσκεται δίπλα στον σταθμό, από την μια οι ενάντιοι στον πυρηνικό σταθμό... 


Κάνουν διαμαρτυρίες και από την άλλη υπάρχουν πολλά αιτήματα για δουλειά. Τα ενοίκια για τα καταλύματα που πριν ήταν 400-500 λίρες , με το που άρχισαν να έρχονται σιγά σιγά οι εργαζόμενοι από την Ρωσια, πήγαν στα 800-1000 ευρώ. Παρόμοια είναι η κατάσταση στα προς πώληση ακίνητα. Τα θεμέλια του πυρηνικού σταθμού θα γίνουν το 2014, θα εργαστούν στην κατασκευή του πάνω από 10 χιλιάδες άτομα, ενώ άρχισαν οι εργασίες για το στήσιμο ενός χωριού για τους 5.500 εργαζόμενους από την Ρωσία.

Αυτό που περισσότερο από όλα ανησυχεί τον κόσμο της περιοχής είναι το θέμα του τι θα γίνει με την ραδιενέργεια και την θερμοκρασία του νερού. Εργασίες δείχνουν πως ο σταθμός θα αυξήσει την θερμοκρασία του νερού στην περιοχή κατά 2 βαθμούς.
Ο αντιπρόεδρος του έργου Ραούφ Κασούμοφ αναφέρει πως ο σταθμός θα είναι ανθεκτικός σε σεισμό 9 ρίχτερ, και ότι για αυτό γίνονται οι γεωλογικές έρευνες και δηλώνει πως ¨Το σχέδιο καθορίζεται με βάση εφιαλτικά σενάρια όπως πτώση αεροπλάνου ή τσουνάμι¨. Ο Κασούμοφ ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σε 7 τουρκικές εταιρίες δουλειές ύψους 50 εκ. $.

Netgazete-tourkikanea.gr
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου