Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΜΑΪΝΤΑΝΟΚΑΥΓΑΔΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΪΝΤΑΝΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΪΝΤΑΝΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να ξεπέρασε την μετα-εκλογική της εσωστρέφεια και περνά στην αντεπίθεση έχοντας σκοπό να πλήξει την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Η λάθος κίνηση της Κουμουνδούρου να εγείρει θέμα ένταξης της Ελλάδας στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών δεν πέρασε απαρατήρητη από την Αγίου Κωνσταντίνου.

Πρώτο και άμεσο μέλημα για τη νέα κυβέρνηση, εν όψει της έλευσης του κλιμακίου της Τρόικας στην Αθήνα, είναι, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, η αποκατάσταση και η συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και δανειστές.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης θεωρεί κρίσιμο να προστεθεί στο προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο διαμόρφωσαν ομόφωνα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, η εφαρμογή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης και των ελληνικών τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης.

Την ίδια στιγμή το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ ανεβάζει τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας θέσεις που...


Διατυπώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρ. Παπαδόπουλος κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για αντιφάσεις στις πολιτικές του επιλογές και για μετεκλογική μετατόπιση θέσεών του. «Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Παπαδόπουλος, το μεσημέρι της Δευτέρας (2.7.2012), για να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Η θέση του να εφαρμοστεί και για την Ελλάδα το μέτρο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών από το μηχανισμό αναθεωρεί εκ θεμελίων την προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερή αναθεώρηση - ακύρωση του μνημονίου», σημείωσε.
Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε, στη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας προβλέπεται η δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου με επιπλέον 50 δισ. για να τα δώσει με τη σειρά του στις τράπεζες. Επομένως, για να επιτευχθεί, τώρα, η ένταξη της Ελλάδας στη ρύθμιση, χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αμοιβαία αποδεκτή αναθεώρηση, η οποία προϋποθέτει τη γενική στρατηγική της αναδιαπραγμάτευσης, και όχι της μονομερούς καταγγελίας. Και καταλήγει: «Προϋποθέτει την πολιτική της ΔΗΜΑΡ και όχι την προεκλογική ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Πάντως, εν όψει των συναντήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ως πρωτεύον να αποκατασταθεί και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους και τους δανειστές, «ενόσω διαρκεί η διαδικασία αποτύπωσης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και, εν συνεχεία, στη διάρκεια της αναδιαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο».

Παράλληλα, το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ προβάλλει, με κάθε ευκαιρία, ότι πρέπει να επιταχυνθούν διαδικασίες μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για βάλτωμα σε αναδιαρθρώσεις που έπρεπε να έχουν γίνει. Μάλιστα, η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ των μετατάξεων, στο δημόσιο τόμέα, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και με αξιοκρατικά κριτήρια, όπως σημειώνουν στελέχη της.
Επίσης, όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, η ΔΗΜΑΡ δεν αποδέχεται όσες αφορούν στρατηγικού χαρακτήρα οργανισμούς, ενώ είναι ανοιχτή σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν θίγουν πυλώνες του Δημοσίου εθνικής σημασίας. Αυτή τη γραμμή στις κυβερνητικές επιλογές θα υπερασπιστεί και ήδη προπομπός είναι δηλώσεις ηγετικών στελεχών της, όπως ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Θ. Μαργαρίτης, που σημειώνουν ότι είναι ανοιχτό προς εξέταση και με θετική διάθεση, το ενδεχόμενο μακροχρόνιας παραχώρησης κάποιων δημόσιων υποδομών ή ιδιωτικοποίησης οργανισμών όπως ο ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου