Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ... ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΙΕΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως κουμπάρος για να παντρέψει τη γραμματέα του στο Πατριαρχείο, αλλά και να... «προωθήσει τις διεθνείς σχέσεις του ΑΠΘ» και τα έξοδα του ταξιδιού του πέρασαν στα ειδικά κονδύλια έρευνας του πανεπιστημίου του!

Ο λόγος για τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μυλόπουλο, επί της θητείας του οποίου η διαχείριση και διάθεση των πόρων για ερευνητικούς σκοπούς έχει δημιουργήσει ερωτήματα στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι δε η πρώτη ίσως φορά στα εγχώρια πανεπιστημιακά δρώμενα που μια πρυτανική κουμπαριά ξεπερνά τα στενά προσωπικά όρια και «παντρεύεται» με το προβλεπόμενο γραφειοκρατικό τελετουργικό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης ως «διερεύνηση, ανάπτυξη και προώθηση των διεθνών σχέσεων του ΑΠΘ»!

Η γαμήλια τελετή της γραμματέως του κ. Μυλόπουλου στο Φανάρι τον περασμένο Μάιο, κυρίας Ευγενίας Τραϊκάπη, αποτέλεσε... 


Κεντρικό κοσμικό γεγονός των πρυτανικών αρχών στο ΑΠΘ. Το μυστήριο, όπως αναφερόταν στο λιτό προσκλητήριο, έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις 2 το μεσημέρι της 19ης του μηνός Μαΐου. Κουμπάροι του ζευγαριού και νονοί του παιδιού τους ήταν ο προϊστάμενος της νύφης και πρύτανης του μεγαλύτερου ελληνικού πανεπιστημίου και η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, κυρία Ελπίδα Κολοκυθά. Ο γάμος τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα από τον μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της Γραμματείας Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του πανεπιστημίου, όπως αυτά αναρτώνται στο πρόγραμμα «Διαύγεια», τα εισιτήρια και η διαμονή του κ. Μυλόπουλου καλύφθηκαν από ερευνητικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, στην απόφαση 50847/2012 της 6ης Ιουνίου, την οποία υπογράφει η πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, αντιπρύτανης κυρία Σοφία Κουίδου-Ανδρέου, η δαπάνη μετάβασης του πρύτανη στην Κωνσταντινούπολη για «επίσκεψη στο Πατριαρχείο» καλύφθηκε από τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας του πανεπιστημίου. Στην ίδια απόφαση επισυνάπτεται και η δαπάνη εξόφλησης του ταξιδιωτικού γραφείου που οργάνωσε το ταξίδι στο Φανάρι. Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η σχετική έγκριση πληρωμής του συγκεκριμένου έργου ύψους 1.642,68 ευρώ έχει ενταχθεί στο πλαίσιο χρηματοδότησης της επιτροπής ερευνών έχοντας ως τίτλο: «Διερεύνηση, ανάπτυξη και προώθηση των διεθνών σχέσεων του ΑΠΘ»! Ο κ. Μυλόπουλος, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», δίνει τη δική του αφοπλιστική εξήγηση για την ενδιαφέρουσα αυτή υπόθεση: «Εγώ και οι αντιπρυτάνεις, κυρία Κουίδου και κ. Γιάννης Παντής, είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με στελέχη του Πατριαρχείου για το έργο της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης και παρεμπιπτόντως τελέσαμε και έναν γάμο. Παντρέψαμε τη γραμματέα μου και βαφτίσαμε το παιδάκι της. Συνδυάσαμε τα δύο γεγονότα. Ζητήσαμε να γίνει συνάντηση με τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου για ερευνητικούς σκοπούς σε χρόνο τέτοιο ώστε να συμπέσει με τον γάμο για λόγους οικονομίας». Στο μεταξύ, και στην απόφαση για τη μετάβαση στο Πατριαρχείο του αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ κ. Παντή, η οποία υπογράφηκε δύο μέρες πριν από το θρησκευτικό μυστήριο, αναφέρεται ως αιτιολογικό η «επίσκεψη πρυτανικών αρχών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Η σχετική χρέωση βάρυνε τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας, ενώ το έργο αυτό έφερε τον τίτλο «Σχεδιασμός, οργάνωση και εφαρμογή καινοτόμων οικολογικών δράσεων και υπηρεσιών τρίτων στο ΑΠΘ». Οσον αφορά στην περίπτωση της κυρίας Κουίδου, όπως μας λέει ο κ. Μυλόπουλος, μετά τον γάμο και τις επαφές με τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου δεν ακολούθησε την πρυτανική αποστολή στη Θεσσαλονίκη καθώς συμμετείχε σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, με τα έξοδα του ταξιδιού της να περνούν στο ερευνητικό έργο «Υποστήριξη εθνικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων χρηματοδότησης έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης». Βέβαια, ο κ. Μυλόπουλος, παρά τον επίσημο χαρακτήρα του ταξιδιού του που σχετιζόταν με ένα τόσο σημαντικό θέμα, δεν κατόρθωσε, όπως μας λέει, να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Αιτία το γεγονός ότι όταν ο πρύτανης του ΑΠΘ έφτανε στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Βαρθολομαίος αναχωρούσε για τη γενέτειρά του Ιμβρο, όπου και παρέμεινε μέχρι την αναχώρηση της πανεπιστημιακής αποστολής για τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, βάσει του λεπτομερέστατου καθημερινού πατριαρχικού προγράμματος ακροάσεων κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, δεν καταγράφηκε καμία συνάντηση του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας με τους συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου