Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

HSBC: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΦΙΑ

Ενα ακόμη «σκάνδαλο» πλήττει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, καθώς ενόσω δονείται από το «σκάνδαλο με τη χειραγώγηση» των επιτοκίων Libor - διατραπεζικού δανεισμού (Μπάρκλεϊς και άλλες τράπεζες), η αμερικανική Γερουσία μετά από έρευνα ενός ολόκληρου χρόνου κατέληξε στο μάλλον «κοινότοπο» συμπέρασμα ότι... 


«τρομοκρατικές οργανώσεις και καρτέλ των ναρκωτικών ξεπλένουν τα χρήματά τους μέσω του τραπεζικού βρετανικού και πολυεθνικού κολοσσού HSBC με έδρα τις ΗΠΑ». 

Η «Hong-Kong and Shanghai Banking Corporation», που ιδρύθηκε το 1865, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως όσον αφορά τη μετοχική της αξία, με πάνω από 250.000 εργαζομένους και περισσότερους από 100 εκατομμύρια πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση της έρευνας της Γερουσίας η ευθύνη της HSBC έγκειται στη συνειδητή θέσπιση ελλιπών κανονισμών, με αποτέλεσμα να γίνει το μεγαλύτερο «πλυντήριο» μαύρου χρήματος.

Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για τη διευκόλυνση συναλλαγών 19,4 δισ. δολαρίων που σχετίζονται με το Ιράν, σε περίοδο που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν απαγορεύσει τις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα, μία κατηγορία που καλύπτει τουλάχιστον τις δραστηριότητες της HSBC από το 2003 και μετά. Παράλληλα κατηγορείται ότι διατηρούσε σχέσεις και έκανε συναλλαγές με τράπεζες στη Σαουδική Αραβία, ενώ γνώριζε τις σχέσεις που έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα αυτά με τη χρηματοδότηση «τρομοκρατικών οργανώσεων». Επίσης, κατηγορείται για ξέπλυμα 290 εκατ. δολαρίων μέσω ταξιδιωτικών επιταγών από τα οποία κέρδισαν Ρώσοι λαθρέμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και «ξέπλυμα» εμπορίου ναρκωτικών στο Μεξικό.

Η ίδια η τράπεζα δηλώνει ότι αναγνωρίζει τα λάθη της και ότι είναι έτοιμη να τα διορθώσει, πληρώνοντας πρόστιμο, που φυσικά έχει βγάλει πολλαπλά από το «ξέπλυμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου