Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

REUTERS: ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμα και τα vulture funds -οι επονομαζόμενοι και γύπες των αγορών, γιατί σπεύδουν να αγοράσουν προβληματικά ομόλογα ή ομόλογα σε default που πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας- δεν πλησιάζουν την Ελλάδα, καθώς η αποφασιστικότητα της Αθήνας να επαναδιαπραγματευτεί το πακέτο διάσωσης αναζωπυρώνει τους φόβους για νέα χρεοκοπία ή και έξοδο από το ευρώ, γράφει το Reuters.

Σιγά μη σπάσουν τα ράμματα των επανα-διαπραγματευτών λέμε εμείς....

Οι αγοραστές έχουν εξαφανιστεί από την αγορά και traders μαρτυρούν ότι περνούν μέρες χωρίς να αλλάξει χέρια έστω ένα ελληνικό ομόλογο. Είναι λιγοστοί οι επενδυτές που τολμούν να εισέλθουν σε αυτή την αγορά, έστω και έπειτα από την ανακούφιση που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου και ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Από το Μάρτιο, όταν συμφωνήθηκε haircut 70% στην ονομαστική αξία των ομολόγων, με αποτέλεσμα... 


Οι ιδιώτες ομολογιούχοι να διαγράψουν 100 δισ. ευρώ δανείων προς την Ελλάδα, οι ήδη πολύ χαμηλές τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σχεδόν στο μισό.

Κάποια vulture funds, βέβαια, έβγαλαν χρήματα από την Ελλάδα, ειδικά το Μάιο, όταν η προσωρινή κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει στο ακέραιο τα ομόλογα που έληγαν τότε και δεν είχαν προσφερθεί στο PSI.

Όμως, τώρα, πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ούτε το μετά την αναδιάρθρωση χρέος της.

Η δίκαιη τιμή των ελληνικών ομολόγων είναι μηδέν, λέει στο Reuters ο Ajay Jani, γενικός διευθυντής της Gramercy, ενός fund που έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην αναδιάρθρωση χρέους της Αργεντινής. Αυτός θεωρεί αναπόφευκτη μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Εάν ο κόσμος πιστεύει ότι ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί, απατάται», δηλώνει ο Αθανάσιος Λαδόοπουλος, partner και senior fund manager στο hedge fund Swiss Investment Managers της Ζυρίχης. «Μάλλον η ελληνική κυβέρνηση θα διαπιστώσει ότι ίσως έχει υποσχεθεί περισσότερα από όσα μπορεί να διαπραγματευτεί επιτυχώς», εκτιμά, και προσθέτει ότι αυτή δεν είναι μια καλή στιγμή για να αγοράσει κανείς ελληνικά ομόλογα.

Έτσι, τα ελληνικά ομόλογα άγγιξαν νέο ιστορικό χαμηλό στο 1-13 σεντς ανά ευρώ την 1η Ιουνίου. Η αξία τους είχε πέσει στα μισά από εκεί όπου άρχισαν να διαπραγματεύονται στις 12 Μαρτίου, μετά το PSI.

Τον τελευταίο μήνα, έχουν ανακάμψει, με χαμηλούς τζίρους συναλλαγών. Ένας από τους επενδυτές που κρύβονται πίσω από αυτή την άνοδο είναι το λονδρέζικο hedge fund Adelante, που αγόρασε ένα καλάθι ελληνικών ομολόγων στα 12,5 σεντς πριν από τις εκλογές, με την ελπίδα να τα πουλήσει στα 16-17 σεντς. Η τελευταία τιμή τους ήταν στα 13-17 σεντς.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse Πάνος Γιαννόπουλος, εκτιμά ότι οι τιμές θα πέσουν ακόμα και στα 7 σεντς στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όμως, εάν η Ελλάδα εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και λάβει κάποιες παραχωρήσεις από την τρόικα, τα ομόλογα θα μπορούσαν να φτάσουν στα 40 σεντς, σε 2-3 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου