Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΥ

Αποκαθηλώστε τον βρετανικό θυρεό από το Προεδρικό! Τολμάτε; 

των ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΟΥΛΛΑ & ΝΙΚΟΛΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Ούτε ο Μακάριος ούτε ο Σπύρος ούτε ο Βασιλείου ούτε ο Κληρίδης ούτε ο Τάσσος και ούτε, βέβαια, ο Χριστόφιας, παρά τις τεράστιες μεταξύ τους διαφορές ως προς την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε έναντι των Βρετανών δεν τόλμησαν το απλό και αυτονόητο: Να αποκαθηλώσουν τον θυρεό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από την πρόσοψη του Προεδρικού Μεγάρου!

Είναι προσβολή στον κυκλικό κόμβο έξω από το Προεδρικό να στέκει περήφανος ο ανδριάντας του Κυριάκου Μάτση της αντιαποικιοκρατικής ΕΟΚΑ, αλλά λίγα μέτρα πιο κάτω, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάθε μέρα να περνά κάτω από τον θυρεό της Μεγάλης Βρετανίας. Ο συμβολικός εξευτελισμός είναι εμφανής και αηδιαστικός. Άλλωστε, οι συμβολισμοί έχουν... 


Σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και γι’ αυτό πρέπει να τους δίνουμε τη δέουσα προσοχή. Όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται το θέμα του βρετανικού θυρεού στο Προεδρικό Μέγαρο, σε σχέση με τα πολλαπλά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας, εντούτοις η διατήρηση των βρετανικών λεόντων πάνω από την είσοδο του πρώην Κυβερνείου καταδεικνύει ραγιαδισμό και υποταγή. Έτσι, λοιπόν, αν συνεχίσουμε ως άλλοι Μιθριδάτες να πίνουμε λίγο λίγο το δηλητήριο της ηττοπάθειας, τότε αυτή η νοσηρή κατάσταση θα παγιωθεί ως κάτι φυσιολογικό και τα αντανακλαστικά του λαού μας θα αδρανοποιηθούν έτι περαιτέρω.

Παλαιότερα ένας εκ των γραφόντων δημοσίευσε «πολιτικό οδικό χάρτη» για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων με 12 απαιτήσεις από το Λονδίνο και 8 προτάσεις για την ανάληψη ουσιαστικής δράσης (‘Εμπροσθοφύλακας’, 03/04/2012, http://www.efylakas.com/archives/12258). Τίποτα όμως από αυτά δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, και κανείς Πρόεδρος δεν θα εμπνέει εμπιστοσύνη πως όντως έχει τέτοια βούληση αν επιτέλους δεν κάνει το αυτονόητο: Να δεσμευτεί από τώρα πως με την εκλογή του θα αποκαθηλώσει το συντομότερο δυνατόν από το Προεδρικό Μέγαρο τον θυρεό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Είναι και στοίχημα, αλλά και πρόκληση προς όλους: αν δεν μπορούν να αφαιρέσουν με ένα συνεργείο μαστόρων ένα πέτρινο γλυπτό από την πρόσοψη του κατ’ εξοχήν συμβόλου της ανεξάρτητης και κυρίαρχης, διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε πώς ακριβώς είναι ικανοί να διώξουν τις Βρετανικές Βάσεις, να απαιτήσουν από τους Βρετανούς ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και αλλού, αλλά κυρίως πώς στην ευχή θα διώξουν τον Αττίλα;

Και ας μην σκαρφιστούν δικαιολογίες πως θα «προσβάλουμε τους Άγγλους» ή πως είναι «φτηνός λαϊκισμός». Τα πράματα είναι απλά. Δε ζητούμε να καταστραφεί το γλυπτό, δεν είναι στη φύση του Έλληνα να προσβάλλει τα σύμβολα ακόμη και του εχθρού του. Η αποικιοκρατία έχει τελειώσει, το Προεδρικό είναι το σύμβολο του κράτους μας, ο θυρεός της Βρετανίας δε θα καταστραφεί αλλά θα αφαιρεθεί και θα τοποθετηθεί σε μουσείο, διότι θα συμβολίζει της ιστορική περίοδο της Αγγλοκρατίας και τίποτα παραπάνω. Ίσως μάλιστα, ως ένδειξη καλής θέλησης προς το Λονδίνο, να επιστρέψουμε τον θυρεό στην βρετανική Υπάτη Αρμοστεία για να τον αξιοποιήσει όπως νομίζει.
Αν ένα πέτρινο γλυπτό πάνω στο ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο, η αφαίρεση του οποίου δεν έχει καθόλου σοβαρό οικονομικό κόστος, είναι τεχνικώς πανεύκολη και θα έχει πολλαπλά πολιτικά, συμβολικά και ψυχολογικά οφέλη γι’ αυτόν που θα το κατεβάσει δεν είναι δυνατή, τότε δεν ξέρουμε πραγματικά τι  μπορούν να πράξουν οι νυν -και μελλοντικοί- μας ταγοί.
Καλούνται και προκαλούνται όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι να δεσμευτούν από τώρα πως αφού κερδίσουν τις εκλογές θα θέσουν τέρμα σε αυτή την αλλόκοτη τελετουργία όπου η ανώτατη εκλελεγμένη αρχή του κυπριακού κράτους εξευτελίζεται καθημερινά «υποκλινόμενη» στον θυρεό των αποικιοκρατών. Πέραν από τον αυτοεξευτελισμό των εκάστοτε ηγητόρων μας είναι και θέμα κρατικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, καθώς στέλνονται λανθασμένα μηνύματα στους ξένους αξιωματούχους όταν ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους υποδέχεται κάτω από το θυρεό ενός άλλου έθνους. Η ατολμία μας σε ένα τόσο ήσσονος σημασίας θέμα αντανακλά και τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν το κράτος μας.  

Μπορούν, επιτέλους οι ηγέτες μας να ορθώσουν το ανάστημά τους, έστω και σε ένα τέτοιο θέμα; Η αποκαθήλωση του θυρεού ας αποτελέσει εφαλτήριο για την «αποκαθήλωση»  του ραγιαδισμού από τις συνειδήσεις μας και για τον οριστικό απογαλακτισμό μας από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία μόνο δεινά επεσώρευσε σε αυτό τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου