Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

45 ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σαράντα χρόνια μετά την δολοφονία 11 Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, Ισραηλινοί και Γερμανοί επανεξετάζουν τα όσα έγιναν και κυρίως τα τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία. Και παρά το γεγονός ότι πέρασαν 40 χρόνια αυτά τα λάθη φαίνεται ότι ακόμη “στοιχειώνουν” τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Γερμανία προτιμά να σιωπά για τη σφαγή της 6ης Σεπτεμβρίου 1972. Δεν της είναι καθόλου ευχάριστο να εκτελούνται στο έδαφός της Εβραίοι,με την ιστορία που έχει.


Όμως το Κρατικό Αρχείο του Ισραήλ αποδέσμευσε αυτή την εβδομάδα 45 απόρρητα έγγραφα από τα οποία προκύπτει η οργή και η αγανάκτηση των Ισραηλινών εκείνη την εποχή,για τη βραδύτητα με την οποία οι Γερμανοί αντιμετώπιζαν την υπόθεση της ομηρείας των Ισραηλινών αθλητών.
Οι Ισραηλινοί κατηγορούν τους Γερμανούς ότι... 


Δεν έλαβαν σοβαρά καμία από τις προειδοποιήσεις που είχαν για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Στα έγγραφα που αποδεσμεύτηκαν περιλαμβάνεται και η αλληλογραφία της πρωθυπουργού του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ με το Γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μετά την επίθεση.


Η εφημερίδα The Times of Israel που αναζήτησε τη γερμανική αντίδραση σε όσα αποκαλύπτονται από τα έγγραφα εισέπραξε σιωπή και “κατανόηση για τις οικογένειες των θυμάτων”. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης πρόσθεσε,ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε ταξίδεψε στο Λονδίνο και παρακολούθησε εκδήλωση μνήμης κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων , θέλοντας να τονίσει έτσι ότι «η Γερμανία δεν έχει ξεχάσει."


Όμως το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είναι που αποκάλυψε ότι η Γερμανία όχι μόνο απέτυχε να προστατεύσει τους Ισραηλινούς αν και είχε πληροφορίες, αλλά και ότι Γερμανός διπλωμάτης είχε συναντηθεί μετά από την επίθεση με τον εγκέφαλο της επίθεσης του “Μαύρου Σεπτέμβρη”,προσπαθώντας να αποτρέψει άλλες επιθέσεις σε γερμανικό έδαφος!


Γιατί ένας Γερμανός αξιωματούχος επιδιώκουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την αψίδα της τρομοκρατίας; Σύμφωνα με το Der Spiegel, Βόννη προσπάθησε να κατευνάσει τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες για να αποφευχθούν μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο γερμανικό έδαφος.


Το πιο εκπληκτικό και εξοργιστικό που προκύπτει από την αποκάλυψη των εγγράφων είναι ότι όταν οι ισραηλινοί ζήτησαν τη διακοπή των Ολυμπιακών Αγώνων εισέπραξαν την απίθανη απάντηση των Γερμανών ότι “δεν έχουμε εναλλκτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα για τη τηλεόραση”!


Τα όσα περιγράφονται στα έγγραφα που αποδεσμεύτηκαν δείχνουν μια Γερμανία ανίκανη και απρόθυμη να προστατεύσει τους αθλητές του Ισραήλ,παρά τις προεοδοποιήσεις που είχε λάβει. Όσο για την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων κατέληξε σε απόλυτο φιάσκο.


Αμέσως μετά οι Γερμανοί εμφανίζονται να εκλιπαρούν το Ισραήλ να μην υπερτονίσει τις αδυναμίες στο σύστημα ασφάλειας των αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου