Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

Εφιαλτική φτώχεια σκεπάζει τη χώρα.Σε νέα ρεκόρ η ανεργία.Πληθαίνουν καθημερινά οι αυτοκτονίες.Καταργούν ύπουλα τον εργατικό συνδικαλισμό.Να σημάνει τώρα γενικός συναγερμός και άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ώστε να ανατραπούν οι σχεδιασμοί της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικας..
 
Ακόμα σκληρότερο, απ' ό,τι μέχρι σήμερα είχε αφήσει να διαρρεύσει η κυβέρνηση, θα είναι το πακέτο των αντεργατικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και των περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα ύψους από 5,5 έως 6 δισ. ευρώ που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας.

Η επιχείρηση κατεδάφισης των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού πρέπει να σημάνει γενικό συναγερμό και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ώστε να ανατραπούν οι σχεδιασμοί της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικας! Ενδεικτικό αυτών των σχεδιασμών, είναι το γεγονός ότι... 
 
Στη χτεσινή συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ο τελευταίος, μετά από μια συνάντηση που διήρκεσε πάνω από 2 ώρες, επι της ουσίας δεν ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της συνάντησης και απλώς δήλωσε ότι «συζήτησε με την τρόικα τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του υπουργείου του» και πως «η συζήτηση συνεχίζεται»!

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η χτεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα των νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί στα e-mail του υπουργείου με την τρόικα.

ΑΠΑΛΛΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ!

Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε η κυβέρνηση έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από τις εισφορές προς την Εργατική Κατοικία και Εργατική Εστία, απαλλαγή που θα τους εξασφαλίσει κέρδη ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Συνολικά ο στόχος είναι η απαλλαγή των εργοδοτών από εισφορές 5 μονάδων που σε ποσοστό στο σύνολο των εργοδοτικών εισφορών αντιστοιχεί περίπου στο 18% και μεταφράζεται σε ποσό 1,250 δισ. ετησίως για το κεφάλαιο. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμα:

Την παραπέρα υπονόμευση μέχρι και την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, αφού η κυβέρνηση με νόμο θα αποκτήσει το δικαίωμα να καθορίζει αυτή έναν «ελάχιστο μισθό» που θα εξασφαλίζει για το μεγάλο κεφάλαιο συνθήκες ανταγωνισμού με χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, ακόμα και η Τουρκία.
Επιπλέον περικοπές στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης πέραν της μείωσης κατά 50% που επιβλήθηκε πέρσι. Αντίστοιχη μείωση σχεδιάζεται και στην περίπτωση αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης.

Κεντρικός στόχος παραμένει η παραπέρα ενίσχυση της «ευελιξίας» στο χρόνο εργασίας. Το σπάσιμο οποιασδήποτε κανονικότητας στις ώρες εργασίας, ο οριστικός ενταφιασμός του οχτάωρου, πενθήμερου, 40ωρου. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από:

Την αύξηση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 ημέρες ανά εβδομάδα για όλους τους τομείς.
Ορισμός της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες.
Αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
Άρση των περιορισμών σχετικά με τον ελάχιστο/μέγιστο χρόνο ανάμεσα στις πρωινές και τις απογευματινές βάρδιες. Να επιτρέπεται η άδεια δύο διαδοχικών εβδομάδων να ληφθεί οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του χρόνου στους εποχικούς τομείς.

Οι ανειλημμένες υποχρεώσεις, για τις οποίες τόσο εύκολα μίλησε ο υπουργός, σημαίνουν πραγματική λεηλασία στις συντάξεις των απόμαχων της εργασίας και των πλέον αδύναμων στρωμμάτων της κοινωνίας.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 67 - ΠΡΟΝOΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

Συγκεκριμένα, από τα μέχρι τώρα που έχουν γίνει γνωστά δρομολογούνται:
Η αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων προκειμένου κάποιος να συνταξιοδοτηθεί από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα. Και μόνο αυτή η αύξηση σημαίνει ότι ο μέσος όρος του εργάσιμου βίου για κάποιον προκειμένου να κατοχυρώσει (αν καταφέρει να το κατοχυρώσει με δεδομένα τα επίπεδα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας) το δικαίωμα ακόμα και στη μίζερη κατώτερη σύνταξη θα ανέβει από τα 20 περίπου χρόνια που είναι σήμερα στα 30 χρόνια εργασίας.
Παράλληλα εξετάζεται και η αύξηση των ανώτερων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο έτος. Το μέτρο αυτό ενδέχεται να αυξήσει τα γενικά όρια ηλικίας για πολλούς εργαζόμενους που είχαν πρωτοασφαλιστεί πριν το 1983 και σε κάθε περίπτωση να τραβήξει προς τα πάνω και τα γενικά όρια για τους νεότερους και άλλες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων και πιθανώς να φέρει το νόμο Κουτρουμάνη - Λοβέρδου κατά δύο χρόνια νωρίτερα, χωρίς δηλαδή τις μεταβατικές διατάξεις που ίσχυαν γι' αυτούς που συνταξιοδοτούνταν μέχρι το 2015.
Επιπλέον περικοπές στη 13η και 14η σύνταξη που μπορεί να οδηγήσει μέχρι την οριστική κατάργησή τους για κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Μείωση από 2% έως και 10% σε όλο το ποσό της σύνταξης για τους συνταξιούχους που αθροιστικά η κύρια και επικουρική σύνταξή τους ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το νέο τσεκούρι των περικοπών θα χτυπήσει τις κύριες συντάξεις των 700 και 750 ευρώ αφού μαζί με την επικουρική τους ύψους 250 και 300 ευρώ θα ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ αθροιστικά.
Περικοπή του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών.
Δραστικές περικοπές στα προνοιακά επιδόματα πάσης φύσεως. Για το σκοπό αυτό πιθανόν σήμερα να γίνει ειδική συνάντηση των τεχνητών κλιμακίων υπουργείου Εργασίας και τρόικας. Στο στόχαστρο έχουν μπει και τα επιδόματα ανεργίας αφού εξετάζεται η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων (τουρισμός, οικοδόμοι, Ζώνη, δασεργάτες, ηθοποιοί κλπ.).

stopcartel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου