Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΙΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συγκρούσεων εξαγριωμένων ισλαμιστών με την αστυνομία κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κάιρο δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Ο 35χρονος διαδηλωτής είναι το πρώτο θύμα των βίαιων συγκρούσεων στην Αίγυπτο ανάμεσα σε εξαγριωμένους μουσουλμάνους και τις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις κατά κυρίως των δυτικών διπλωματικών αποστολών.


Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν από την περασμένη Τρίτη εξ αιτίας μιας ταινίας που δυσφημεί τον προφήτη Μωάμεθ, και έχει προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου σε αρκετές ισλαμικές χώρες. 
Χθες, Παρασκευή, άλλοι τρεις άνθρωποι... 


Δύο στο Σουδάν κι ένας στοπ Λίβανο έχασαν τη ζωή τους, σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το αμερικανικό πεντάγωνο στέλνει πεζοναύτες στο Σουδάν, για την ενίσχυση της ασφάλειας της εκεί πρεσβείας, αλλά και της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στο Χαρτούμ.Το Πεντάγωνο έχει λάβει παρόμοια μέτρα τόσο στη Λιβύη όσο και στην Υεμένη.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτήρισε "αδικαιολόγητες" τις βιαιότητες εναντίον διπλωματικών αποστολών, κυρίως αμερικανικών και υπενθύμισε την υποχρέωση που έχουν οι χώρες που φιλοξενούν διπλωματικές αποστολές να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους.


Σε χθεσινοβραδυνό ψήφισμά τους, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας "καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις βίαιες επιθέσεις εναντίον των αποστολών αυτών" και "τονίζουν ότι οι πράξεις αυτές είναι αδικαιολόγητες όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους, οι υπεύθυνοι και οι συνθήκες".


Εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν "τη θεμελιώδη αρχή του απαραβίαστου των διπλωματικών εγκαταστάσεων", καθώς και "την υποχρέωση των χωρών που τις φιλοξενούν", να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις αυτές καθώς επίσης το προσωπικό των πρεσβειών και των προξενείων, βάσει των συμβάσεων της Βιένης".


Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τις αρχές των μουσουλμανικών χωρών να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και να επιδείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση για να τερματιστεί η βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου