Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

Ενάμισι εκατομμύριο διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποίησαν πορεία στη Βαρκελώνη για να απαιτήσουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, κατηγορώντας την κεντρική κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει την περιοχή αυτή της βόρειο-ανατολικής Ισπανίας στο φαύλο κύκλο της κρίσης.

"Ήταν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι και όλα εξελίχθηκαν ειρηνικά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής καταλανικής αστυνομίας. Στο δρόμο της απόσχισης φάινεται να βαδίζει και η Σκωτία που σχεδιάζει να... 


Πραγματοποιήσει στα τέλη του 2014, ειδικότερα το φθινόπωρο, δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκολα Στάρτζεον.

Μάλιστα, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ανήρτησε: «Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η προτιμώμενη χρονική περίοδος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία είναι το φθινόπωρο του 2014».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε σε δηλώσεις του: «Έχουμε ήδη πει ξεκάθαρα πως ο λαός της Σκωτίας μπορεί να καθορίσει το μέλλον του, και για να το κάνει αυτό, η βρετανική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στην επιθυμία του (για δημοψήφισμα)».

Νωρίτερα, ο κ. Κάμερον είχε κατηγορηθεί πως «επιδιώκει να παρέμβει» στα εσωτερικά της Σκωτίας, επιχειρώντας να επιβάλει αυτός και η βρετανική κυβέρνηση όρους σε ένα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.

Τα επικριτικά σχόλια προς τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης προήλθαν από τον Άλεξ Σάλμοντ, μετά την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης που δημοσιοποίησε πως η διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος θα ήταν αντισυνταγματική χωρίς την εξουσιοδότηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου