Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ... ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ

Αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν σήμερα είναι τόσο ακραία, που δεν θα μπορούσε να τα φανταστεί κανένας πριν από λίγα χρόνια. Οι "πλανηταρχεύουσες" ΗΠΑ, με δεκαέξι τρις χρέος και με μια διαλυμένη στην κυριολεξία παραγωγική μηχανή, είναι "σκιά" του εαυτού τους. 

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

Η κοινωνία τους είναι βαριά "άρρωστη" και είναι θέμα χρόνου να επαναπροσδιορίσει τους "στόχους" της. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά με ένα χρέος το οποίο στην κυριολεξία "καλπάζει"...
Τι θα πει "καλπασμός"; Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι έπρεπε να περάσουν 200 χρόνια, για να συμπληρώνουν οι ΗΠΑ το πρώτο τρις δολάρια σε χρέος και αρκούσαν 200 ημέρες, για να συμπληρώσουν το δέκατο έκτο. Μιλάμε για ελεύθερη "πτώση", που κανένας δεν γνωρίζει πού θα οδηγήσει και βεβαίως πώς θα σταματήσει. Οι πάλαι ποτέ παραγωγικές ΗΠΑ, οι οποίες "ξεχείλιζαν" από εργασία και υπόσχονταν μεροκάματο στους όπου Γης πεινασμένους, κατάντησαν να έχουν 23 εκατομμύρια ανέργους.

Όλα βέβαια στα "χαρτιά", γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εκατομμύρια των παράνομων και αδήλωτων μεταναστών στη βορειοαμερικανική χώρα, οι οποίοι... 


Δεν καταγράφονται σε καμία επίσημη στατιστική. Μιλάμε για μια κατάσταση, η οποία περιγράφεται μόνον με όρους πολέμου. Μιλάμε για καταστροφή των αμερικανικών παραγωγικών υποδομών, που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα απαιτούσε βομβαρδισμό για να επιτευχθεί. Μιλάμε για κοινωνική παρακμή, που "σκεπάζει" πλέον όλες τις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Μιλάμε για πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν ελπίδες επιβίωσης. Μιλάμε για πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Μιλάμε για πολίτες, των οποίων τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Μιλάμε για πολίτες, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από τις τράπεζες και καθημερινά "στήνουν" αντίσκηνα για να μείνουν, πριν καταλήξουν κάτω από τις γέφυρες. Αυτή είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ και αυτή βεβαίως δεν είναι "εικόνα" Υπερδύναμης, η οποία έχει την απαίτηση να "συμβουλεύει" και να "νουθετεί" τους υπολοίπους.

Το ίδιο άσχημα πάει και η Γερμανία. Η Γερμανία, όσο κι αν οι τοκογλύφοι προπαγανδιστές και οι διάφοροι νεοναζιστές Άριοι τύπου Ρέσλερ προσπαθούν να το αποκρύψουν, αντιμετωπίζει προβλήματα, που είναι ανυπέρβλητα. Παριστάνει την "πλούσια", ενώ ο γερμανικός λαός περνάει δύσκολα. Παριστάνει την "πλούσια", ενώ υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται, για να πάρουν κάποτε 150 ευρώ σύνταξη. Παριστάνει την "πλούσια", όχι επειδή διαθέτει πλούτο, αλλά επειδή δανείζεται με καλύτερους όρους από τους "φτωχούς" ...Θεωρητικά πλούσια, πρακτικά χρεωμένη μέχρι τον λαιμό ...Μέχρι να φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της και να μπει και η ίδια στον "σωρό" με τους υπόλοιπους.
Αυτό το όριο έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται πλέον. Η Γερμανία κάθε ημέρα που περνά δείχνει όλο και πιο αδύναμη. Σε λίγο το παραμύθι ότι για τα προβλήματά της φταίνε οι "άλλοι" —και κυρίως οι τεμπέληδες οι Έλληνες— δεν θα "πιάνει" στους Γερμανούς, γιατί απλούστατα το πρόβλημά τους θα πάψει να είναι πολιτικό. Για όσο διάστημα οι Γερμανοί εργάζονται, η Ελλάδα εύκολα θα τους "τρομάζει" με τις υποτιθέμενες "απαιτήσεις", οι οποίες απειλούν τους μισθούς τους. Όταν θα απολυθούν, δεν θα τους τρομάζει καθόλου. Οι στρατηγικές επιλογές τής Γερμανίας στο θέμα της παραγωγής την καθιστούν ευάλωτη σε συνθήκες έντονης κρίσης, όπως αυτήν που ζούμε σήμερα. Όλοι οι "δείκτες" οι οποίοι περιγράφουν την "υγεία" της οικονομίας της, βρίσκονται πέρα από τα "όρια" ασφαλείας. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι η "εξειδίκευσή" της στη βαριά βιομηχανία την έχει καταστήσει "αιχμάλωτη" των προμηθευτών της στον τομέα της διατροφής. Σχεδόν το 70% των τροφίμων που καταναλώνει είναι εισαγόμενα.

Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που η αγορά για τον οποιονδήποτε λόγο "υποχωρήσει" πέρα από κάποια όρια, η Γερμανία απειλείται ακόμα και με πείνα. Θα έχουν αδιάθετα Mercedes S-classe και δεν θα έχουν να φάνε ένα πιάτο ρύζι. Θα έχουν τα καλύτερα ανοξείδωτα μαχαίρια στον κόσμο και δεν θα έχουν μια φραντζόλα για να κόψουν. Οι ιδιομορφίες της, δηλαδή, οι οποίες την καθιστούν σήμερα κυρίαρχη στην Ευρώπη, είναι αυτές, οι οποίες την απειλούν με "βύθιση" σε πρωτοφανείς και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Το σημερινό δυνατό της "σημείο" μπορεί ν' αποδειχθεί η μελλοντική "αχίλλειος πτέρνα" της. Ήδη, την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης Συγκεκριμένα "βροντοχτυπάει" τις "πόρτες" της ύφεσης.
Άποψή μας είναι ότι ο κόσμος αλλάζει και αυτό το οποίο έρχεται δεν είναι και το ιδανικό για τους δωσίλογους, οι οποίοι έχουν επενδύσει το μέλλον τους στους σημερινούς ισχυρούς του. Δεν είναι καλά τα πράγματα για τους "επενδυτές" μας, γιατί δεν διατηρούνται σταθερές οι "επενδύσεις" τους. Σε αυτόν τον νέο Κόσμο, ο οποίος αρχίζει πλέον ν' "ανατέλλει" και να γίνεται ορατός, θα αλλάξουν οι σταθερές λειτουργίας του συστήματος, γιατί απλούστατα δεν θα μπορέσουν να διατηρηθούν τα συμφέροντα στη μορφή που βρίσκονται σήμερα και ελέγχουν τον κόσμο. Δεν είναι του παρόντος να πούμε ποιοι κατά την άποψή μας θα είναι αυτοί, οι οποίοι θα επικρατήσουν, αλλά μπορούμε να πούμε ποιοι ΔΕΝ θα επικρατήσουν σίγουρα.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Γερμανοί θα είναι οι μεγάλοι "χαμένοι" της Νέας Εποχής. Οι δύο αυτές δυνάμεις ήδη έχουν μπει σε τροχιά εθνικής, κοινωνικής και οικονομικής παρακμής. Οι Αμερικανοί κατέκτησαν την κοσμοκρατορία σε ένα έξυπνα στημένο "παιχνίδι" με τους Σοβιετικούς και σύντομα —ελλείψει "συμπαίκτη"— θα τους "ακολουθήσουν" στο τέλος τους ...Αναγκαστικά, εφόσον τόσο η παγκόσμια ισορροπία όσο και το ισοζύγιο μεταξύ εξόδων και κερδών ενός παγκόσμιου ιμπεριαλισμού μεταβάλλεται διαρκώς εις βάρος της μοναδικής υπερδύναμης. Δεν "βγαίνει" ο λογαριασμός για τους Αμερικανούς. Ξοδεύουν παραπάνω απ' όσα βγάζουν, για να παριστάνουν τον παγκόσμιο "νταβατζή". Χρεώνουν τον αμερικανικό λαό με τεράστια έξοδα και τα όποια έσοδα προκύπτουν δεν μπαίνουν στην αμερικανική οικονομία, παρά "δραπετεύουν" σε άγνωστους φορολογικούς παράδεισους.
Το μέλλον των ΗΠΑ δεν απαιτεί γνώσεις προφήτη για να προβλεφθεί. Αυτοί, οι οποίοι έχουν γνώσεις, το "βλέπουν" από τώρα. Η σημερινή χρεοκοπημένη Καλιφόρνια είναι μια ευκρινής "εικόνα" από το προσεχές μέλλον των ίδιων των ΗΠΑ. Η πτώση τής ισχύος των ΗΠΑ είναι πλέον ορατή απ’ όλους. Η Χίλαρι συναντιέται με όλους και δεν επηρεάζει κανέναν. Οι απειλές των ΗΠΑ δεν τρομάζουν πλέον ΚΑΝΕΝΑΝ και το ακόμα χειρότερο είναι ότι οι υποσχέσεις τους δεν κάνουν ΚΑΝΕΝΑΝ να ελπίζει. Ό,τι χειρότερο δηλαδή για μια δύναμη, η οποία θέλει να άρχει στον κόσμο. Ο "λόγος" τους έχει αρχίσει να μην έχει τη βαρύτητα που είχε κάποτε και αυτό από μόνο του αρκεί, για να καταλάβει κάποιος τα όσα δεν φαίνονται.

Η δύναμη του "λόγου" έχει σχέση με τα δολάρια, τα όπλα, τις στρατιωτικές δυνατότητες κλπ.. Όταν αυτή η δύναμη πέφτει, σημαίνει πως κάτι από αυτά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα είτε χάνει δυνάμεις είτε δεν είναι απαραίτητο, γιατί οι ανάγκες των καιρών το "ξεπέρασαν". Αυτό συμβαίνει σήμερα με τις ΗΠΑ και αυτό είναι που δείχνει το μέλλον τους. Ελλείψει αντιπάλου οι στρατιωτικές τους δυνατότητες έγιναν περιττές και απλά επιβαρύνουν μια οικονομία, η οποία αναγκαστικά θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Πιο πολύ με "τρακατζήδες" μοιάζουν πλέον παρά με "ευεργέτες". Όταν ο ιμπεριαλιστής βγαίνει για "τράκες" και όχι για να υποσχεθεί "βοήθειες", δεν "πάει" μακριά.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα "χαθούν" από τον χάρτη. Οι ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο κράτος και πιθανότατα ―αν δεν έχουν διαφορετική άποψη κάποιοι Τεξανοί― θα παραμείνει τέτοιο, σε οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί στην παγκόσμια "σκακιέρα". Αυτό όμως σε κάθε περίπτωση θα έχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη σημερινή της ιδιότητα, ως μοναδική Υπερδύναμη. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα "υποχωρήσουν" σε όλα τα μέτωπα και άρα και στο μέτωπο της Ελλάδας. Οι σημερινοί προστατευόμενοί τους δεν θα πέσουν σε κάποια δυσμένεια, αλλά θα είναι αδύνατον να προστατευτούν από αυτές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Θέμα χρόνου είναι να τους ακολουθήσουν και οι ίδιοι στο τέλος. Θέμα χρόνου είναι να μπουν "λουκέτα" στα ασυναγώνιστα γερμανικά εργοστάσια. Παράγουν με φρενήρεις ρυθμούς σε μια αγορά, η οποία όχι απλά δεν "απορροφά" τίποτε, αλλά δεν έχει χώρο ούτε καν ν' αποθηκεύει την παραγωγή. Μια αγορά τόσο κορεσμένη, η οποία θα αρχίσει σε λίγο να "ξερνά" στους δρόμους τα προϊόντα από την υπερφόρτωση. Δημιουργούν αποθέματα προϊόντων, που, μόνον αν υπήρχαν άπειροι εξωγήινοι "πελάτες", θα μπορούσαν να διατεθούν ...Μιλάμε για τραγική κατάσταση.
Όμως, τα χειρότερα για τη Γερμανία δεν είναι αυτά. Σε σχέση με τις ΗΠΑ η Γερμανία του μέλλοντος θα έχει ν' αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ πιο σύνθετα και περίπλοκα. Σύντομα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και σε θέματα, τα οποία αφορούν ακόμα και την ίδια της την ύπαρξη. Οι Γερμανοί αναμφισβήτητα έχουν θέση σε οποιαδήποτε Ευρώπη του μέλλοντος, η Γερμανία όμως όχι απαραίτητα. Με το βεβαρημένο παρελθόν, που την χαρακτηρίζει, θα πρέπει ν' αποδείξει στους ευρωπαϊκούς λαούς αυτό, το οποίο είναι πλέον αδύνατο ...Να αποδείξει ότι έχει κάποιο νόημα να υπάρχει μια ενιαία Γερμανία με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα ...Μια Γερμανία, η οποία δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τους Γερμανούς και απειλεί μονίμως την Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία δεν είναι ίδια με την περίπτωση των ΗΠΑ. Για τη Γερμανία είναι πλέον θέμα χρόνου να τεθεί το ερώτημα, που αφορά την επιβίωσή της ως ενιαία κρατική οντότητα σε κάποια επίσης ενιαία Ευρώπη του μέλλοντος. Ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος δεν μπορεί ν' αποδείξει ότι συμφέρει τόσο τον κόσμο όσο και την ίδια να παραμείνει ένα ισχυρό κράτος. Στην πραγματικότητα δεν αντέχει η ήπειρός μας την ύπαρξή της. Τρεις παγκόσμιους πολέμους σε λιγότερο από έναν αιώνα έχει δοκιμάσει. Τρία παγκόσμια "μαθήματα" είναι αρκετά, για να "πειστεί" ακόμα και ο κάθε κακοπροαίρετος αμφισβητίας ότι δεν μπορεί η Γερμανία να συνεχίζει να παραδίδει στους λαούς τα ειδικά αυτά "μαθήματα" και να "δοκιμάζει" τις αντοχές τής ανθρωπότητας....

ΠΗΓΗ: ''Υδροχόος - ΕΑΜ Β''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου