Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΜΕΣΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας έχουν οδηγήσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε στις 12 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και την αδιαφορία της τρόικας, το Συμβούλιο της Ευρώπης επισημαίνει ότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε κινδυνεύει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, άρα δεν θα μπορούν να καταβληθούν συντάξεις και να στηριχθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να παραβιάσει διεθνείς συνθήκες για τα....


Ελάχιστα επίπεδα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, όπως έχουν οριοθετηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάρχει από το 1981. Κάτω από τα συγκεκριμένα όρια, υπάρχει σοβαρή απειλή διατάραξης της κοινωνικής ειρήνης.

Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η Επιτροπή Υπουργών για να εκδώσει τη συγκεκριμένη απόφαση προέρχονται από τη χρονική περίοδο ανάμεσα στον Ιούλιο 2010 και τον Ιούνιο 2011. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) επισκέφθηκε την περίοδο αυτή την Ελλάδα και διαπίστωσε ότι οι άνεργοι θα φτάσουν τα 1.000.000 άτομα και ότι οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία θα αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις της ΔΟΕ αποδείχθηκαν αισιόδοξες, καθώς οι άνεργοι ξεπερνούν σήμερα το 1.200.000, με τις εκτιμήσεις ειδικών να ανεβάζουν τον αριθμό τους στο 1.500.000 στους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, η Επιτροπή ζητά από την ελληνική κυβέρνηση αναλυτική έκθεση, καθώς στην απόφασή της δεν έχει συμπεριλάβει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί ύστερα από τα νέα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν από τον Νοέμβριο του 2011 και μετά. Θεωρεί δηλαδή ότι η σημερινή κατάσταση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι πιθανό να είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που περιγράφεται στην απόφαση που εξέδωσε.

Εάν συρρικνωθούν και άλλο τα έσοδα που τροφοδοτούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η Επιτροπή θεωρεί δεδομένο ότι θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να μειώσει κι άλλο τις παρεχόμενες ασφαλιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι η ΔΟΕ διαπίστωσε, ήδη από πέρσι, δραστική μείωση του επιπέδου πάσης φύσεως κοινωνικών και ασφαλιστικών παροχών. Ετσι, στην απόφαση της Επιτροπής τονίζεται ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύστημα ασφάλισης έχει κλονιστεί. Εκφράζονται μάλιστα αμφιβολίες για το κατά πόσο υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Κλείδωσαν οι περικοπές στα εφάπαξ
«Κλείδωσαν» οι περικοπές σε 22 Ταμεία Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα. Η σχετική διάταξη, όπως αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», είναι έτοιμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και πετσοκόβει τα εφάπαξ έως και 83%. Ουσιαστικά η διάταξη επικυρώνει τις αναλογιστικές μελέτες που ετοιμάστηκαν για όλα τα ταμεία πρόνοιας και κάνει δεκτό το αποτέλεσμά τους για εκείνα που προκύπτει έλλειμμα ανάμεσα σε εισφορές και παροχές. Τη μεγαλύτερη περικοπή θα υποστούν τα εφάπαξ των εργοληπτών δημόσιων έργων του ΕΤΑΑ (83%). Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που χορηγεί και τα περισσότερα εφάπαξ από όλα τα Ταμεία, θα υποστεί πετσόκομμα 22,67%. Στο Ταμείο υπάρχουν περίπου 55.000 δικαιούχοι που περιμένουν να λάβουν το εφάπαξ εδώ και μία τριετία.

Κατά 63,91% θα περικοπεί το εφάπαξ στους υπαλλήλους στον τομέα φαρμάκου, κατά 52,21% στο προσωπικό του Ταμείου Νομικών, κατά 46,63% στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και κατά 45,49% στους υπαλλήλους της Αστυνομίας Πόλεων. Ακολουθούν οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με μείωση 42,29%, οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα (41,52%), το προσωπικό της ΕΡΤ και του τουρισμού, που είναι ασφαλισμένο στο ΤΑΥΤΕΚΩ (41,48%), καθώς και οι πρώην υπάλληλοι της Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας (41,17%), οι δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι (40,31%) και οι Κληρικοί του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου - ΤΠΔΥ (36,94%). Μείωση 35,11% θα υποστούν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, 32,8% οι δικηγόροι Αθηνών, 28,41% οι εφημεριδοπώλες και υπάλληλοι πρακτορείων Θεσσαλονίκης, 18,38% το προσωπικό των ιπποδρόμων, 17,42% οι μηχανικοί του ΕΤΑΑ, 17,35% οι εργαζόμενοι σε εταιρίες τσιμέντου, 8,21% οι εφημεριδοπώλες και υπάλληλοι Πρακτορείων Αθηνών. Μικρότερη μείωση θα υποστούν το προσωπικό της ΔΕΗ (3,84%), οι εργατοϋπάλληλοι μετάλλου (2,21%) και οι αστυνομικοί (1,94%).

Παράθυρο Βρούτση για «ευέλικτη» εργασία
Την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης στον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα θέλει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αλλά προσπαθεί να δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει απαραίτητα «πάγωμα» ή, ακόμα χειρότερα, μείωση αποδοχών. Σε χθεσινή συνέντευξή του ο υπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με την ίδια συνέντευξη επιχείρησε να βάλει φρένο στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας για κατάργηση του πενθημέρου και εφαρμογή εξαήμερης απασχόλησης, καθώς και για περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης. Ο κ. Βρούτσης αφήνει, όμως, ορθάνοιχτο παράθυρο για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, συνδέοντάς τη με την εκτόξευση της ανεργίας. Αρα το υπουργείο Εργασίας φέρεται να συζητάει τη δυνατότητα να αλλάξει το θεσμοθετημένο ωράριο και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν τη μία μέρα πρωί και την άλλη απόγευμα, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε επέκταση του εργόσημου και σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπου φαίνεται ότι κυριαρχεί η «μαύρη» εργασία. Τέτοια είναι τα επαγγέλματα που σχετίζονται με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, με προώθηση πωλήσεων, διανομή εντύπων και delivery. Ο κ. Βρούτσης επιμένει στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια επιχειρηματικότητα. Ηδη στο ΙΚΑ εξετάζουν σενάρια για το πώς θα μπορέσουν να καλύψουν μια πιθανή τρύπα περίπου 1 δισ. ευρώ, που μπορεί να προκύψει από τις μειωμένες εργοδοτικές εισφορές. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό, σύμφωνα με προθέσεις του υπουργείου Εργασίας και τις δεσμεύσεις από το δεύτερο Μνημόνιο, πρόκειται να εφαρμοστεί εντός του 2013, αναμένεται όμως να έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου