Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΟΜΗ-ΜΕΝΟ ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ

Την ώρα που, ακόμη μια φορά, απειλούνται – και πετσοκόβονται ανηλεώς – μισθοί και συντάξεις, την ώρα που στο στόχαστρο βρίσκο­νται οι εργοδοτικές εισφορές και το πενθήμερο, την ώρα που τα ασφα­λιστικά ταμεία βρίσκονται επί της ουσίας υπό καθεστώς πτώχευσης, αποκαλύπτονται από την ίδια τη δι­οίκηση του ΙΚΑ απίστευτες μέθοδοι εισφοροδιαφυγής με την ανάπτυξη ιδιαιτέρων τεχνασμάτων μέσα από τη δημιουργία εταιρειών - «δορυ­φόρων»!

Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει καταθέσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά 22 προ­σώπων που φέρονται ως εμπλεκό­μενα με 17 εταιρείες, οι οποίες εί­ναι «δορυφόροι» των γνωστών ιδιω­τικών εκπαιδευτηρίων «Δομή».

Η μηνυτήρια αναφορά βρίσκεται στα χέρια και της Δίωξης Οικονο­μικού Εγκλήματος και σε αυτήν γί­νεται λόγος για «διάπραξη αδικη­μάτων κακουργηματικού χαρακτήρα, με... 


Την επιβαρυντική περίπτω­ση των ιδιαιτέρων τεχνασμάτων», ενώ, όπως χαρακτηριστικά επιση­μαίνεται, «περιγράφονται μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από επιτή­δειους επιχειρηματίες προκειμέ­νου να αποφύγουν την καταβολή εισφορών ύψους αρκετών εκατομ­μυρίων, διατηρώντας ταυτόχρονα αλώβητη τη λειτουργία κερδοφό­ρων επιχειρήσεων».
Σύμφωνα με τη συνταχθείσα από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ έκθεση ελέγχου, τα πρόσωπα και οι εταιρείες ελέγχο­νται για εισφοροδιαφυγή ύψους 6.337.402,43 ευρώ!

Λαβύρινθος εταιρειών
Η εισφοροδιαφυγή, σύμφωνα με τους ειδικούς ελεγκτές του ΙΚΑ, επετεύχθη μέσα από την υιοθέτη­ση ενός πολυδαίδαλου συστήματος παράλληλων ή αλληλοσυμπληρού­μενων εταιρειών. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Διαπιστώθηκε ότι, με πρόθεση την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστι­κών εισφορών για πράγματι εργα­ζομένους και την (εικονική) ασφά­λιση δήθεν εργαζομένων, ώστε οι τελευταίοι να λάβουν τις παρεχόμε­νες από τον ασφαλιστικό φορέα πα­ροχές (υγείας, σε είδος, χρηματικές και συντάξεις), οι δράστες ίδρυσαν σειρά εταιρειών ως εξής:
♦ Ομάδα Α: Εταιρείες με αντικείμε­νο την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευ­σης στην οποία παρείχαν εργασία εκπαιδευτικοί και βοηθητικό/υποστηρικτικό προσωπικό.
♦ Ομάδα Β: Εταιρείες που, μολονότι εστερούντο των προϋποθέσεων του νόμου για να δανείζουν προσωπικό σε τρίτους, ασκούσαν παράνομα τέ­τοιες δραστηριότητες, προσλαμβά­νοντας προσωπικό, το οποίο στη συ­νέχεια “δάνειζαν” τους ούτω προσληφθέντες από αυτές στις εταιρεί­ες της Ομάδας Α».
Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει η αναφορά, οι εταιρείες της ομάδας αυτής ασφάλιζαν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ τους φερόμενους ως εργαζόμενους σ’ αυτές, χωρίς να καταβάλλουν τις αναλογούσες εισφορές.
Και ακόμα, σύμφωνα πάντα με τη μηνυτήρια αναφορά, «όταν ανακα­λύπτονταν ίχνη της τελούμενης απά­της, οι μεν εταιρείες της Ομάδας Α μεταβίβαζαν την επιχείρησή τους (άδεια λειτουργίας, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό κ.λπ.) σε άλλες εταιρείες της ίδιας ομάδας, ενώ οι εταιρείες της Ομάδας Β πτώχευαν, οι δε φε­ρόμενοι ως εργαζόμενοι σ’ αυτές υπάλληλοι προσλαμβάνονταν από άλλες εταιρείες της ίδιας Ομάδας,
ούτως ώστε να συνεχίσουν τις απα­τηλές δραστηριότητές τους».
Στη μηνυτήρια αναφορά επισημαί­νεται ότι όλες οι εταιρείες της Ομά­δας Α είχαν έδρα ή υποκαταστήμα­τα στις ίδιες διευθύνσεις, κοινή δι­οίκηση, ίδιους ανά ομάδα σκοπούς και χρησιμοποιούσαν παρεμφερείς επωνυμίες και τους ίδιους διακριτι­κούς τίτλους, ώστε να παραπλανούν το κοινό, ενώ και οι εταιρείες της Ομάδας Β είχαν παρεμφερείς επω­νυμίες και ασκούσαν την ίδια ακρι­βώς δραστηριότητα.
Όπως επισημαίνει η διοίκηση του ΙΚΑ, «οι δράστες χρησιμοποίησαν τις παραπάνω εταιρείες αποκλειστι­κά και μόνο προς αποφυγή εκπλη­ρώσεως των νομίμων υποχρεώσεών τους συντρέχουσας εν προκειμένου περιπτώσεως άρσης άλλως διάτρησης του εταιρικού μανδύα».

Παραπλάνηση του ΙΚΑ
Εν ολίγοις, με αυτόν τον τρόπο, «οι δράστες επέτυχαν όπως οι μεν εταιρείες της Ομάδας Α ασκούν ανενόχλητες τις εμπορικές τους δραστηριότητες χωρίς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς ασφάλιση των πράγματι εργαζομέ­νων σ’ αυτές καλυπτόμενες πίσω από παράνομα συμφωνητικά δανεισμού εργαζομένων, οι δε εταιρείες της Ομάδας Β να ασφαλίζουν προ­σωπικό ως δήθεν απασχολούμενο σ’ αυτές χωρίς να καταβάλλουν τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφο­ρές και να καθιστούν αδύνατη την διεκδίκησή τους διά της μεθόδου της πτώχευσής τους».
Όπως επισημαίνεται στη μηνυτή­ρια αναφορά, με τον τρόπο αυτόν εξαπάτησαν το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, αλλά και τους εργαζόμενους στις εταιρείες, αφού ψευδώς βεβαίωσαν την εργα­σιακή ιδιότητα και καταδολιευτικά μεταβίβασαν επιχειρήσεις και περι­ουσιακά στοιχεία ματαιώνοντας τη δυνατότητα είσπραξης από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ των απαιτήσεών τους.
Έτσι οι εταιρείες της Ομάδας Β εμφανίζονταν ως να είχαν πραγμα­τική επιχειρηματική δραστηριότη­τα, «ενώ το αληθές είναι ότι ιδρύ­θηκαν εικονικά και αποκλειστικά προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον εγκληματικό σκοπό της αποφυ­γής καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις εταιρείες της Ομάδας Α».

Και η μηνυτήρια αναφορά αναφέ­ρει συμπερασματικά: «Με τις παρα­πάνω ψευδείς παραστάσεις προκά­λεσαν πλάνη στους υπαλλήλους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, οι οποίοι, παραλαμβά­νοντας τις δηλώσεις απασχολουμέ­νων, πίστευαν ότι οι ούτω υποβαλλόμενες δηλώσεις είναι αληθινές κατά το περιεχόμενό τους, δηλαδή ότι οι εταιρείες της Ομάδας Β ενερ­γούσαν πραγματικά.
Συνεπεία της πλάνης, ο εκάστοτε αρμόδιος υπάλληλος του ΙΚΑ απο­δεχόταν να ασφαλίσει τους περί ων ο λόγος εργαζόμενους της Ομάδας Β, ενώ, αν γνώριζε την αλήθεια (ότι δηλαδή ιδρύθηκαν εικονικά και οι εργαζόμενοι δεν παρείχαν πραγματική εργασία σ’ αυτές), δεν θα ενέκρινε την ασφάλιση, αλλά θα απαιτούσε η ασφάλιση να γίνει στις εταιρείες της Ομάδας Α».
Προφανώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς την πραγματικότητα πριν η Δικαιοσύνη αποφανθεί γι’ αυτή την απίστευτη ιστορία που καταγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Όμως, και μόνο η περιγραφή αυτής της υπόθεσης είναι σοκαριστική. Φυσικά, θα περιμένουμε με ενδια­φέρον την κατάληξη της δικαστικής διερεύνησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου