Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΠΟΥΛΑΔΕΣ

Αποφασισμένος να αναλάβει την πλήρη ευθύνη των μέτρων ο πρωθυπουργός... Θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της ΝΔ. 

Με την ολοκλήρωση του πακέτου των μέτρων ασχολείται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος είναι αποφασισμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η επιβολή τους.

Εντός της εβδομάδας θα συσκεφθούν οι πολιτικοί αρχηγοί σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι εσωτερικές διαφωνίες. Ο κ. Φώτης Κουβέλης έχει επιφυλάξεις για ορισμένα από τα οριζόντια μέτρα ενώ ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος αμφισβητεί συνολικά την στρατηγική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς πάλι λέει ότι σε περίπτωση διαφωνίας... 


Θα αναλάβει την πλήρη πολιτική ευθύνη.  Το πακέτο των μέτρων θα φθάσει τα 14 δις ευρώ στην κοινωνία και στον δημόσιο τομέα προκειμένου να αποδώσουν τα 11,5 δις που απαιτεί η Τρόικα αφού πρέπει να προβλεφθούν και οι απώλειες από τις αστοχίες και την ύφεση. Το πακέτο θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με την Τρόικα μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου οπότε θα πρέπει ο υπουργός Οικονομικών να τα παρουσιάσει στο άτυπο Eurogroup στην Κύπρο. Ενδιαμέσως την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου κ. Ρομπάι που θα επισκεφθεί την χώρα μας.

Η κυβέρνηση θέλει μία έκθεση από την Τρόικα ούτε ιδιαίτερα θετική ούτε απογοητευτική που να αφήνει ανοικτή την παραμονή στην ευρωζώνη προκειμένου να μπορεί να την χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Σαμαράς για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που συναντά το πακέτο των μέτρων. Στην κριτική που δέχεται ο κ. Σαμαράς ότι “αντί να αλλάξει την συνταγή αυξάνει την θανατηφόρα δόση του ίδιου φαρμάκου” απαντά ότι “δεν υπάρχει άλλη λύση γι την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και το πακέτο αυτό θα είναι το τελευταίο που πρέπει να υποστεί ο ελληνικός λαός”. Φυσικά δεν γίνεται πια λόγος για τις προεκλογικές δεσμεύσεις όπως τα ειδικά μισθολόγια, η αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων κλπ. Γι αυτό άλλωστε ο κ. Σαμαράς, για να μην βρεθεί αντιμέτωπος με τις δεσμεύσεις του, θα κάνει μόνο ένα πέρασμα από την Θεσσαλονίκη χωρίς την καθιερωμένη ομιλία και την συνέντευξη Τύπου.

Στη ΝΔ είναι σαφές ότι πριν την ψήφιση των μέτρων θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας καθώς ο κ. Σαμαράς έχει ήδη δηλώσει ότι “δεν υπάρχει περιθώριο για προσωπικές στρατηγικές”. Πολύ απλά όσοι δεν ψηφίσουν θα διαγραφούν από το κόμμα όπως έγινε με το δεύτερο μνημόνιο. Περισσότερο όμως ανησυχούν στην κυβέρνηση για τις αντιδράσεις των βουλευτών των δύο άλλων κομμάτων. Ήδη βουλευτές της ΔΗΜΑΡ όπως οι κ.κ. Βουδούρης κι Μιχελογιαννάκης αλλά και του ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Σκανδαλίδης έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα. “Είναι θέμα των δύο αρχηγών πως θα αντιμετωπίσουν τις διαφοροποιήσεις στα κόμματά τους” λένε στο επιτελείο του Μαξίμου και προσθέτουν: “ενδεχομένως να υπάρξουν διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική σταθερότητα ούτε θα αμφισβητηθεί η πολιτική νομιμοποίηση των μέτρων”.

Φυσικά υπάρχουν και οι αντιδράσεις της κοινωνίας που προς το παρόν παρακολουθεί μουδιασμένη. Το κλίμα επιδεινώνεται από τις διαρροές ότι η Τρόικα ζητά την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων με κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, εξάλειψη των αποζημιώσεων, καθορισμό της Συλλογικής Σύμβασης από την κυβέρνηση καθιέρωση εξαήμερης εργασίας. Οι διαρροές εντάσσονται στο πλαίσιο του επικοινωνιακού παιχνιδιού που θυμίζει την καλύβα του Χότζα. Είναι όμως ερώτημα αν ο κ. Κουβέλης ο οποίος ήδη ξέχασε την “επιστροφή των εργασιακών κεκτημένων στα προ του Φεβρουαρίου επίπεδα” ανεχθεί περαιτέρω αποδιάρθρωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου