Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΠΕΡΕΤΑ... ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ

Όταν δύο υπουργοί απειλούν με πα­ραίτηση εάν υπάρξουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα και η τρόικα σφυρίζει κλέφτηκα απορρίπτοντας σοβαρό μέρος από το πακέτο μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ λέγοντας, ούτε λίγο ού­τε πολύ, ότι «χρόνος υπάρχει για να βρεθούν άλ­λα πιο άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα», η κυ­βέρνηση Σαμαρά σίγουρα δεν βρίσκεται στην... καλύτερη φάση της. 

Οι πληροφορίες λένε πως στο Μέγαρο Μαξί­μου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο υπουργός Διοι­κητικής Μεταρρύθμισης ΑντώνηςΜανιτάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου από την κυβέρ­νηση στην περίπτωση που οι προσταγές της τρό­ικας για απολύσεις στο Δημόσιο γίνουν πράξη. 

Ο μεν πρώτος δυσφορεί και απειλεί επειδή ως αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει πως δεν θα γίνει καμία απόλυση, ο δε δεύτερος επειδή... 


Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε ο βασικός υπε­ρασπιστήςτων εργαζομένων στο Δημόσιο που απολύθηκαν ή απειλήθηκαν με απόλυση. Την πρόθεσή τους μάλιστα να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση την έχουν γνωστοποιήσει σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές εδώ και κάποιες εβδομάδες, αλλά... κανείς δεν τους πήρε στα σοβαρά. 

Μόνο που, όπως φαίνεται, έφτασε η ώρα της κρίσης για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει να επιλέξει ανάμεσα στις προσταγές της τρόι­κας προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του δανείου και τη συνοχή της ιδιόμορφης κυβέρνησής του. 

Μπροστά τα δύσκολα! 
Οι μέρες που πέρασαν για τον πρωθυ­πουργό θύμιζαν σκοτσέζικο ντους, αφού οι ειδήσεις και τα μηνύματα από την ηγεσία της ευρωζώνης τον πήγαιναν μια στο κρύο και μια στο ζεστό. 
Το «θετικό»στίγμα έδωσαν η Άνγκελα Μέρκελ και τα γερμανικά ΜΜΕ, που ξαφνικά θυμήθηκαν ότι οι Έλ­ληνες έχουν κάνει πολλές θυσίεςτα τελευταία χρόνια.
♦  Το «αρνητικό»δόθηκε με την απόρριψη από την τρόικα σοβαρού μέρους από το πακέτο μέτρων, το οποίο σχη­ματίστηκε με πολύ... κόπο, ύστερα από αλλε­πάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, και ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση Σαμαρά - Ντράγκι, στην οποία επιβεβαιώθηκαν άλλη μια φορά οι «καλές προθέσεις» της ελληνι­κής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. 

Αν αναρωτιέστε, πάντως, ο πρωθυπουργός δεν δήλωσε μετάνοια και στον κεντρικό τραπε­ζίτη για το «αντιμνημονιακό» παρελθόν του... 
Ωστόσο τα πραγματικά δύσκολα είναι μπρο­στά για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις που έδωσε προς τον ελληνικό λαό, ότι «αυτά θα είναι τα τελευ­ταία μέτρα», μάλλον θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει μετά την απόρριψη μέρους του πακέτου από τους τροϊκανούς. Το γεγονός ότι οι εκπρό­σωποι των δανειστών δεν συζητούν καθόλου τα λεγόμενα «ισοδύναμα» μέτρα αναγκάζει την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις πηγές από τις οποίες θα μπορούσε να περικόψει κάποια κον­δύλια. 
Γι’ αυτό άλλωστε στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός κάλεσε σε σύσκεψη τους «συνή­θεις υπόπτους». Δηλαδή τους υπουργούς Μανιτάκη, Παναγιωτόπουλο, Λυκουρέντζοκαι Στυλιανίδη, προκειμένου να τους επισημάνει ότι θα πρέπει και αυτοί να συνει­σφέρουν στις περικοπές, δεδομένου ότι όλα τα βάρη έχουν πέσει στο υπουργείο Εργασίας. Ενώ, όμως, παρόντος του Σαμαρά οι υπουργοί τον δια­βεβαίωσαν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν,   στη  συνέχεια  διεμήνυσαν στους συνεργάτες του πως ό,τι είχαν να κάνουν το έχουν κάνει από καιρό και δεν υπάρχει τίποτε επιπλέον για να κοπεί.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς δεν χαροποίησε τον πρωθυπουργό, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αντιληφθεί πως υπάρχει στην κυ­βέρνησή του μια μεγάλη παρέα υπουργών... απρόθυμων να υπε­ρασπιστούν τα μέτρα. Μάλιστα, σε συσκέψεις που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως η επιμελής αποχή κυβερνητικών στε­λεχών της Ν.Δ. να ταχθούν υπέρ της πολιτικής που ακολουθεί ο Σαμαράς. 
Αντιθέτως, εκτός από τον επί της Εργασίας υπουργό Ιωάννη Βρούτση, ο οποίος παίρνει πά­νω του το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών, εύ­σημα έχει εισπράξει πολλάκις ο υπουργός Παι­δείας Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο οποίος με κά­θε ευκαιρία υπενθυμίζει στους Έλληνες πολίτες ότι οι θυσίες είναι αναγκαίες. 

Γκρίνια για Στουρνάρα 
Πρώτη φορά πάντως από τη σύσταση της κυ­βέρνησης υπήρξαν γκρίνιες από τον πρωθυ­πουργό για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Το γεγονός ότι ο τεχνοκράτης υπουργός εμφα­νιζόταν πριν από την επίσκεψη της τρόικας ως ιδι­αίτερα... σίγουρος ότι το πακέτο έχει ουσιαστικά κλείσει, ενώ τελικά υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών, εξέπληξε άσχη­μα τον Σαμαρά, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα υπερασπιζόταν με σθένος τον υπουργό Οικονομικών όταν αυτός βρισκόταν απέναντι στα πυρά του Ευάγγελου Βενιζέλου
Φυσικά στους διαδρόμους της Βουλής δεν εί­ναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο Στουρνάρας είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος – κάτι που συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις – αφού τα μέτρα τα γνώριζαν εξ αρχής και οι τρεις αρ­χηγοί.
 Δεν λείπουν πάντως αυτοί που ισχυρίζονται ότι όλο αυτό το παζάρι ανάμεσα στην κυβέρνη­ση και την τρόικα δεν γίνεται παρά για τα μάτια του κόσμου, αφού έτσι και αλλιώς και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα γίνουν, ενώ η τρόικα εμφανίζεται, προς το παρόν, αμετακίνη­τη στην απαίτηση για απολύσεις από το Δημό­σιο, έστω και εάν αυτές χαρακτηριστούν «αποχωρήσεις». 

Τώρα «κουπί» και βλέπουμε
 Το χειρότερο, όμως, για την κυβέρνηση είναι πως, παρότι υπάρχει ομοβροντία δηλώσεων Ευ­ρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι εκφράζουν είτε απεριόριστη... συμπάθεια προς τις «θυσί­ες» του ελληνικού λαού είτε προσφέρουν ένα απροσδιόριστο λεκτικό «καρότο» περί πιθανό­τητας «επανεξέτασης» του ελληνικού πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε χειροπιαστό για να στηριχθεί. 
Για την ακρίβεια, όπως λένε καλά πληροφο­ρημένες πηγές, το καλό επικοινωνιακό κλίμα στην Ευρώπη οφείλεται κυρίως στην προσπά­θεια των Ευρωπαίων να εξυπηρετήσουν τον... Ομπάμα, που βρίσκεται στην τελική ευθεία των εκλογών στις ΗΠΑ και έχει τεράστια ανάγκη για «καλές» ευρωπαϊκές ειδήσεις στον τομέα της οικονομίας. 
Από την άλλη πλευρά, όπως λένε οι ίδιες πη­γές, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δώσει κάτι, έστω ανεπισήμως, στην ελληνική κυβέρνη­ση, όχι μόνο λόγω της εδραιωμένης δυσπιστίας έναντι της Ελλάδας, αλλά και διότι η κατάσταση στο εσωτερικό της ευρωζώνης είναι τόσο επι­σφαλής και περίπλοκη, ώστε κανείς να μην είναι σε θέση να προβλέψει τι είδους εξελίξεις μπο­ρεί να δρομολογηθούν από τον Νοέμβριο έως το καλοκαίρι.

Ο χειμώνας είναι πολύ δύσκολος για όλους και, προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υπομείνει τον ρόλο του εκτελεστή των απαιτήσεων της τρόικας ελπίζοντας ότι, κά­ποια στιγμή, θα «ανταμειφθεί» για τις καλές της υπηρεσίες. Όμως, προφανώς, αυτή η κατάστα­ση δεν αντικατοπτρίζει ούτε τις επιθυμίες ούτε τις ελπίδες της κυβέρνησης Σαμαρά... 

Χαμός και στο κόμμα 
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως εξακολουθούν να αναζητούν τον τρόπο που θα περάσουν επικοινωνιακά τα μέτρα στην κοι­νωνία. Τα πρόσφατα γεγονότα με τους ένστολους δημιούργη­σαν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό στους συνεργάτες του πρωθυπουργού, αφού βλέπουν καταγεγραμμένους δικούς τουςχώρους να αντιδρούν έντονα και τους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη Ν.Δ. να αποστασιοποιούνται από τα πεπραγμέ­να τις κυβέρνησης. 
Ειδικά για τους ένστολους, έναν χώρο ο οποίος παραδοσιακά αναφέρεται στη Δεξιά, οι συνεργάτες του Σαμαρά κατέγραψαν με τρόμο την παρουσία όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής στις συγκεντρώ­σεις τους. 
Όπως είναι προφανές, καθημερινά δυναμιτίζεται όλο και πε­ρισσότερο το κλίμα στο εσωτερικό της Ν.Δ., αφού οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θίγουν όλες τις κοινωνικές ομάδες και κανείς δεν βρίσκεται να... υπερασπιστεί τα μέτρα της τριαν­δρίας και, ειδικότερα, των Σαμαρά και Στουρνάρα.
 ◆ Τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. έχουν εξαφανιστεί.
Υπουργοί, πρώην υπουργοί και βουλευτές κρατούν αποστά­σεις ασφαλείας από την τακτική του πρωθυπουργού.
 ◆ Η κομματική βάση είναι έτοιμη να εκραγεί.
◆ Όσο για τους συνδικαλιστές της Ν.Δ., αυτοί έχουν πάρει ήδη τα βουνά...
 Δώστε του λίγη... αγάπη 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επιση­μάνει τη στάση των στελεχών του και, όπως λένε οι συνεργάτες του, περιμένει να δει... ποιοι θα σταθούν στο πλάι του αυτή τη δύσκολη ώρα και ποιοι θα ακολουθήσουν την τακτική «από μα­κριά κι αγαπημένοι». 
◆ Στελέχη όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκηςκαι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στηρίζουν τα μέτρα, ωστόσο κρατούν τις αποστάσεις τους.
 ◆ Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει δηλώσει ότι «θα στηρίξει τα μέτρα αν γίνουν απολύσεις και αποφευχθούν οριζόντιες περι­κοπές». 
Και η ΛαϊκήΔεξιά; Οι εκφραστές της έχουν εμφανώς... εξα­φανιστεί, αφού η θέση τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη. «Δεν μπο­ρούμε από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάζουμε την επιχειρη­ματολογία μας. Είχαμε φλομώσει τον κόσμο στα Ζάππεια. Τώρα τι να τους πούμε; Από την αντιπολίτευση περάσαμε με φανατισμό στα μνημόνια και τη στροφή αυτή ακόμα δεν την έχουμε καταλάβει ούτεεμείς», έλεγε στη Βουλή παλαιός βουλευτής της Ν.Δ. περιστοιχιζόμενος από συναδέλφους του που έδει­χναν να συμφωνούν. 
Στο Μαξίμου γνωρίζουν τους προβληματισμούς αρκετών βουλευτών της Ν.Δ. και γι’ αυτό ο Σαμαράς συναντά ο ίδιος κά­ποιους από αυτούς προκειμένου να τους μεταπείσει πριν αυτοί φτάσουν στα άκρα καταψηφίζοντας τα μέτρα. Το κλίμα σίγου­ρα δεν είναι καθόλου καλό, ωστόσο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι δεν θα έχουν αξιοσημείωτες απώλειες κατά την ψήφιση των μέτρων, αφού, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν έχουν καταγραφεί κάποιες ηχηρές αντιπολιτευόμενες φω­νές. Θεωρούν ότι όσοι είχαν σοβαρές διαφωνίες έφυγαν με το... προηγούμενο «κύμα» αποχωρήσεων και αυτοί που έχουν μείνει μπορούν και να πειστούν για την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. 

Χθες μάλιστα ο γραμματέας της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε στη Συγγρού βουλευτές και ευρωβουλευτές προ­κειμένου να τους ενημερώσουν ο Βρούτσης και ο Χατζηδάκης για τα επερχόμενα μέτρα.
Όπως κι αν έχει, πάντως, η κατάσταση βρομάει μπαρούτι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου