Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ

Το μυστικό πεδίο που βρίσκονται τα πολύτιμα υπέρσκληρα διαμάντια, ανακαλύφθηκε τον περασμένο αιώνα από επιστημονική αποστολή στο αστρόβλημα Ποπιγκάϊ (Popigai) στη Σιβηρία. 

Βρίσκεται σε κρατήρα μετεωρίτη στα σύνορα των περιοχών Κρασνογιάρσκ και Γιακουτίας στην Ανατολική Σιβηρία. Τα διαμάντια που κρύβονται στο υπέδαφος της περιοχής είναι μοναδικά. Οι ιδιότητες των «αστρικών» διαμαντιών, λένε οι ειδικοί, θα δώσουν μεγάλες προοπτικές σε cutting edge τεχνολογικές εφαρμογές στην οπτική και στην οπτο-ηλεκτρονική.

Η Ρωσία, αποχαρακτήρισε τη «μυστική» τοποθεσία κοιτάσματος υπέρσκληρων διαμαντιών, με...


Μοναδικές ιδιότητες. Τη συγκεκριμένη δήλωση έκαναν ειδικοί επιστήμονες από το Νοβοσιμπίρσκ. Η εκτιμώμενη ποσότητα διαμαντιών που βρίσκεται στο σιβηριανό υπέδαφος, υπολογίζεται σε τρισεκατομμύρια καράτια. Κάτι που σημαίνει ότι οι πολύτιμοι λίθοι στη ρώσικη «γη της επαγγελίας» ξεπερνούν κατά πολύ σε ποσότητα τα μέχρι σήμερα γνωστά παγκόσμια αποθέματα διαμαντιών.

Το πεδίο Ποπιγκάϊ σχηματίστηκε από την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη στη γη. Ανακαλύφθηκε το 1970, αλλά στη συνέχεια φάνηκε, ότι δεν μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν με τα τεχνικά δεδομένα της εποχής, δήλωσε ο διδάκτωρ γεωλογικών και ορυκτολογικών επιστημών, Αλεξάντρ Πορτνόφ.

Απόρρητη εξερεύνηση
Για πολύ καιρό οι γεωλογικές έρευνες για κοιτάσματα διαμαντιών διεξάγονταν σε απόλυτη μυστικότητα, γιατί τα αποθέματά τους ήταν ασυνήθιστα υψηλά. Η μυστικότητα διατηρήθηκε μέχρι που φάνηκε ότι τα διαμάντια αυτά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία.

Η χρήση των διαμαντιών στη βιομηχανία, είναι πολύ μεγάλη. Αγγίζει περίπου τα 5 δισεκατομμύρια καράτια. Ωστόσο, οι φυσικές πέτρες στην αγορά έχουν μικρή ζήτηση, εξήγησε ο αναλυτής του πρακτορείου Rough & Polished, Σεργκέι Γκοργιάϊνοφ.


«Οι εφαρμογές του βιομηχανικού διαμαντιού είναι πολλές. Όμως, λόγω της καλής τεχνογνωσίας συνθετικών κρυστάλλων στην αγορά, υπάρχουν πολλά συνθετικά διαμάντια με καθορισμένες ιδιότητες, που είναι πολύ σημαντικό ατού για τη βιομηχανία. Όταν τα εξορύσσουμε, κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να εγγυηθεί ότι θα έχουν τις απαιτούμενες ιδιότητες. Κατά συνέπεια, η αναλογία των φυσικών διαμαντιών στην αγορά του βιομηχανικού διαμαντιού, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα μικρό κομμάτι», είπε.

Ωστόσο, αρκετές μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις νέες ανακαλύψεις στον τομέα, σημείωσε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ορυκτολογίας, του παραρτήματος Σιβηρίας, της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών, ακαδημαϊκός Νικολάι Ποχιλένκο.

Τα σκληρότερα υλικά
«Τα διαμάντια του αστροβλήματος έχουν πολύ ασυνήθιστες ιδιότητες. Είναι πιο σκληρά, πολύ σκληρότερα από τα κανονικά διαμάντια που μας είναι γνωστά. Στη βιομηχανία εργαλείων, στην εξόρυξη πετρελαίου, στην επεξεργασία σκληρών υλικών, μπορεί να επιφέρουν, κυριολεκτικά, μια επανάσταση, επειδή είναι η σκληρότερη ουσία που βρίσκεται στη φύση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης, σε μια σειρά εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανία. Στην ηλεκτρονική, στην οπτική και οπτο-ηλεκτρονική βιομηχανία και στην κατασκευή όλων των ειδών φακών ακριβείας. Έχουν μεγάλες προοπτικές. Συνεπώς και μεγάλο ενδιαφέρον από πολύ μεγάλες εταιρείες, όπως η De Beers, αλλά και από κινέζικες», είπε ο Ακαδημαϊκός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αποχαρακτηρισθέντες πόροι στο κοίτασμα Ποπιγκάι, αρκούν για τρεις χιλιάδες χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου