Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΚΑΙ "ΕΜΠΛΟΚΕΣ" ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ

Πολύ δύσκολα θα κλείσει η συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων έως τη σύνοδο κορυφής, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αντικείμενο της συνάντησης με τον Α. Σαμαρά δήλωσε: "Τον ενημέρωσα για το πώς πάνε οι διαπραγματεύσεις. Θα συνεχιστούν μέχρι το συμβούλιο κορυφής και μετά".
Συμπλήρωσε ότι δεν πιστεύει να τελειώσουμε μέχρι τη σύνοδο. "Το προσπαθούμε, δε νομίζω όμως". Αναφορικά με την ψήφιση των μέτρων, σημείωσε ότι "θα ψηφιστούν μετά την έγκριση του Eurogroup. Τότε θα πρέπει".
Ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει πότε... 


Θα γίνει το έκτακτο eurogroup, ενώ εκτίμησε ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης.
Όπως αναφέρεται από το ΥΠΟΙΚ, εκτός από το πακέτο παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και το κενό χρηματοδότησης.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 950 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Από το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη το ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας αρχικά παρουσία του υπουργού υγείας Α. Λυκουρέντζου. Η συμμετοχή του τελευταίου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00. Σειρά πήρε ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, ο οποίος αποχώρησε στις 21:00.
Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πακέτο περικοπών και εξοικονομήσεων ύψους 950 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων που επιστρατεύονται:
 • Προβλέπεται αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου για τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, σε ποσοστό που θα υπερβαίνει το 30%. Θα αλλάξει ο κανονισμός παροχών του Ταμείου με ψαλίδισμα στις αποζημιώσεις π.χ. για τις αξονικές τομογραφίες και άλλες ιατρικές πράξεις. Στόχος η εξασφάλιση 200 εκατ. ευρώ.
• Νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα που θα εκδοθεί την Τετάρτη με συνολικές εξοικονομήσεις 300 εκατ. ευρώ.
• Αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων φαρμάκων από την οποία θα προέλθουν 100 εκατ. ευρώ.
• Θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως 30 Οκτωβρίου με στόχο εξοικονομήσεις 200 εκατ. ευρώ.
• Συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία με στόχο να εξασφαλιστούν 150 εκατ. ευρώ.

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ
Ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης αποχώρησε από το ΥΠΟΙΚ λίγο πριν την 21:00. «H συζήτηση προχωρά, πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά», είπε ο Α. Μανιτακής μετά το ραντεβού με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα απαιτεί συγκεκριμένα στοιχεία από τον κ. Μανιτάκη για τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν με τον ένα ή άλλο τρόπο (πχ. διαθεσιμότητα λόγω πειθαρχικών ποινών), χρονοδιαγράμματα και το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει κατά την ημερομηνία αποχώρησης τους.
Για αύριο στις 10.00 μεταφέρθηκε το νέο ραντεβού του Γ. Βρούτση με την τρόικα, ενώ αύριο στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

«ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ»
«Θέλουν τη μάνα και τον πατέρα τους»: η φράση αυτή ανήκει σε κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης που μετείχε στις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα και περιγράφει με σαφήνεια τις αιτιάσεις της αλλά και τους λόγους για τους οποίους η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή λιγότερο από τρία 24ωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής, απομακρύνοντας για μία ακόμα φορά την εκταμίευση της δόσης.
Τα μεγάλα αγκάθια δεν διαφέρουν από τις ισχυρές εμμονές της τρόικας: απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, φθηνές απολύσεις, εργασιακές συνθήκες λάστιχο, μέτρα και πρόσθετα μέτρα και νέα μέτρα, σε μια διαδικασία που μοιάζει ένας ατελείωτος εφιάλτης τόσο για την κοινωνία όσο και για την κυβέρνηση.
Ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν είναι το γεγονός ότι χθες χρειάστηκε να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις δύο φορές, μία στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και μία με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, ενώ οι δύο υπουργοί αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ήταν σε διαρκή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου.
Στα εργασιακά, η τρόικα φέρεται να επιμένει σθεναρά για μείωση των αποζημιώσεων στο μισό, εξαήμερη εργασία -τουλάχιστον για τα καταστήματα-, για κατάργηση των τριετιών και νομοθετική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό, βγάζοντας από το κάδρο τους κοινωνικούς εταίρους ως αποκλειστικά υπεύθυνους να τα βρουν μεταξύ τους στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στο μέτωπο του δημόσιου τομέα, η τρόικα φέρεται να ζητά εδώ και τώρα 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι εργάζονται σε φορείς που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει «διευρυμένη διαθεσιμότητα».

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ
Και στο δημοσιονομικό πεδίο τα αγκάθια είναι πολλά και οι ανατροπές έναντι των αρχικών σχεδιασμών είναι προ των πυλών.
Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, το πακέτο μέτρων για το 2013 είχε διευρυνθεί από τα 7,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός στα 9,2 δισ. ευρώ και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζει ότι αν δεν υπάρξει επιμήκυνση κατά δύο χρόνια τότε τα απαιτούμενα μέτρα για τη διετία 2013-14 αυξάνονται από 13,5 σε 18 δισ. ευρώ.
Η διελκυστίνδα των απαιτούμενων μέτρων για το 2013 καλά κρατεί και έχει ως φόντο τις διαφορετικές εκτιμήσεις υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας για το μέγεθος της ύφεσης. Το υπουργείο θέτει τον πήχη στο 3,8% και η τρόικα στο 5%. Η διαπραγμάτευση φαίνεται να συμβιβάζει τις εκτιμήσεις σε κάτι παραπάνω από 4%.
Παράλληλα, όμως, προέκυψε και «τρύπα» στο 2012 κυρίως εξαιτίας του μεγαλύτερου ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ. Η τρύπα αυτή θα κλείσει με νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με ενδεχόμενη ταχύτερη εφαρμογή φορολογικών μέτρων, όπως για παράδειγμα η αναδρομική από το 2012 κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, γεγονός που φέρνει σαρωτικές επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου