Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Πιθανή στρατιωτική εμπλοκή λόγω δράσης της οργάνωσης στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ... 

Επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον θέσεων της Αλ Κάιντα στη Βόρειο Αφρική εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η οργάνωση έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο στο λεγόμενο Ισλαμικό Μαγκρέμπ και κυρίως στο βόρειο Μάλι.

Προς το παρόν οι πληροφορίες για τις μυστικές διαβουλεύσεις στον Λευκό Οίκο – τις οποίες αποκάλυψε η «Washington Post» – δεν επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις εξετάζονται σενάρια για... 


Το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας ώστε να ανακόψουν τη δράση της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, μελετάται και η άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, εάν η οργάνωση συνεχίσει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

«
Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα» δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συσκέψεις. Ως εκ τούτου, είπε στην εφημερίδα, εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως το «εάν θα στείλουμε ή όχι μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Όπως αναφέρει η «Washington Post», των συσκέψεων προΐσταται ο σύμβουλος του
Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα τρομοκρατίας, Τζον Ο. Μπρέναν, ενώ λαμβάνουν μέρος στελέχη της CIA, του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, με αφορμή το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας,
Τόμι Βιέτορ, υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ξεκάθαρος όσον αφορά στον στόχο του να καταστρέψει το δίκτυο της Αλ Κάιντα και εργαζόμαστε προς την υλοποίηση αυτού του στόχου κάθε μέρα. Δεν σκοπεύουμε να δώσουμε λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων».

Ο στρατηγός
Κάρτερ Χαμ, επικεφαλής της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης για την Αφρική, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν υπάρχουν σχέδια για άμεση επέμβαση των ΗΠΑ στο Μάλι.

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να στηρίξουν ειρηνευτικές αποστολές ή επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών που θα διεξάγουν άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου