Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ - Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Αξίζει να διαβάζει και να ακούει κανείς το λόγο του Γιώργου Κοντογιώργη επειδή η διάγνωσή του της παθογένειας του οικονομικοπολιτικού συστήματος και των βασικών αιτίων της είναι αρκετά εύστοχη. 

Είναι επίσης ιδιαίτερα παρήγορο το ότι επιμένει να τη δημοσιοποιεί μέσα σε ένα κομματοκρατούμενο πολιτικό σκηνικό όπου το κομματικό κατεστημένο -συνεπές με τον ιστορικό του ρόλο- επιδίδεται στη συνήθη επανάληψη της διατύπωσης αποπροσανατολιστικών διλημμάτων, κάτι που πάντα εντείνεται σε περιόδους κρίσης. Για τον Γ. Κοντογιώργη το βασικό πρόβλημα είναι η πολιτική περιθωριοποίηση της κοινωνίας με ευθύνη του κομματικού κατεστημένου, ο εξοστρακισμός της από την πολιτική.
Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με την έμφασή του στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, αφού... 


Ο ίδιος εξοστρακισμός υπάρχει σχεδόν παντού στον κόσμο, ακόμα και εκεί όπου η αστική νομοθεσία χαίρει μεγαλύτερου σεβασμού, εκεί που η δημόσια διοίκηση προσπαθεί να διατηρήσει μια ευρυθμία έστω χάρη της αστικής τάξης, και όπου τα σκάνδαλα που γνωστοποιούνται είναι λιγότερα. Μπορεί επίσης να διαφωνούμε με την υποβάθμιση της σημασίας των καπιταλιστικών αιτίων και του ρόλου του καπιταλισμού στην κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και τις εξελίξεις. Μπορεί να διαφωνούμε και σε αρκετά ακόμα, όπως στο αν οι δημοσκοπήσεις που προτείνει ως ένα μέτρο εκδημοκρατισμού, είναι ικανές να ξαναφέρουν έστω και από το παράθυρο την κοινωνία στην πολιτική. Εμείς π.χ. ρωτάμε: Γιατί τάχα θα την αφήσουν να μπει, έστω από το παράθυρο, αν δε θέλουν να μπει καθόλου; Γιατί απλές δημοσκοπήσεις και όχι επίσημα δημοψηφίσματα και λαϊκές πρωτοβουλίες; Για να μην ζοριστεί και πολύ το πολιτικό κατεστημένο;

Παρ' όλα αυτά η φωνή του καθηγητή Γ. Κοντογιώργη, είναι από τις ελάχιστες εκείνες που ενώ μιλάνε για τον πυρήνα του πολιτικού προβλήματος, έχουν (ακόμα) πρόσβαση σε ΜΜΕ και σε ένα ευρύτερο κοινό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου