Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΑΠ ΤΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΩΣ ΤΗ ΤΖΑΚΑΡΤΑ

Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τις τελευταίες ημέρες ένα δημοσίευμα του περιοδικού «Αμυνα και Διπλωματία» (τεύχος Σεπτεμβρίου), που είχε περάσει απαρατήρητο προ μηνός. 

Στο διάστημα που μεσολάβησε όμως συνέβη το απροσδόκητο γεγονός του εντοπισμού, στην Τζακάρτα, του πτώματος του (συνεργάτη του Ακη) Βλάση Καμπούρογλου, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται και να ψάχνουν ποιοι άλλοι ταξίδευαν μεταξύ Ελλάδας και Ινδονησίας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικών και ξένων διπλωματικών πηγών που επικαλείται το περιοδικό, η υπόθεση ξεκινά τον Αύγουστο του 2010, όταν... 


Το ναυτικό της Ινδονησίας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση δύο νέων υποβρυχίων. Η ανεπίσημη προτίμηση αφορούσε τα γερμανικά U-209 και U-214, δηλαδή τους ίδιους τύπους που έχει παραγγείλει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και που εκσυγχρονίζονται και ναυπηγούνται (αντίστοιχα) στον Σκαραμαγκά.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται την ίδια περίοδο κατά την οποία η νέα ιδιοκτησία των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (πλειοψηφία του Ισκαντέρ Σάφα των Abu Dhabi Mar και Privinvest και μειοψηφία της ThyssenKrupp) αναζητεί αγορές στο εξωτερικό, διαπιστώνοντας τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η οποία καθυστερεί τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Τον Ιούλιο του 2011, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα ενημερώσουν, με την άμεση συνδρομή της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου, την ηγεσία της Ινδονησίας για τα πλεονεκτήματα της κλάσης 214, εκφράζοντας άμεσο ενδιαφέρον για εμπορική συνεργασία.

Τα προβλήματα
Ωστόσο, αν και οι επαφές εντεταλμένου εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποιούνται σε υψηλό επίπεδο και η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης της Τζακάρτα αξιολογείται ως θετική, αρχίζουν πολύ σύντομα τα προβλήματα. Το πρόσθετο ενημερωτικό υλικό του Σκαραμαγκά, κι ενδεχομένως χρήσιμα έγγραφα που επιδίδονται στο ναυτικό της Ινδονησίας από τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, διαπιστώνεται (αρκετό καιρό αργότερα) ότι έχει εξαφανιστεί, κατά άγνωστο τρόπο, από τα αρχεία της κυβέρνησης της Ινδονησίας. Οι έρευνες για τους δράστες της κλοπής ή καταστροφής των φακέλων, που έχουν υποβληθεί από την ελληνική πλευρά, δεν θα καταλήξουν πουθενά, αλλά οι υποψίες στρέφονται προς ισχυρά λόμπι άλλων κρατών και μεγάλων εταιριών με παραδοσιακή συνεργασία με την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Τζακάρτα.

Η υπόθεση αποκτά διαστάσεις κινηματογραφικού σεναρίου, καθώς -περί τα τέλη του 2011- η κυβέρνηση της Τζακάρτα λαμβάνει πρόταση από το σουλτανάτο του Μπρουνέι για την, εκ μέρους του, δωρεάν παραχώρηση ενός υποβρυχίου κλάσης U-209 που θα επιτρέψει την εξοικείωση των Ινδονήσιων αξιωματικών και τεχνικών με αυτό και θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασία. Η πρόταση αιφνιδιάζει όλους τους εμπλεκομένους και ενδιαφερομένους, επειδή στο απώτερο παρελθόν είχαν μεν υπάρξει κάποιες συζητήσεις με το Μπρουνέι, αλλά οι εκπρόσωποι του σουλτανάτου όχι μόνο δεν είχαν διανοηθεί δωρεάν παροχές, αλλά ήταν και ιδιαίτερα πιεστικοί όσον αφορά τις οικονομικές απαιτήσεις τους.

Ο ρόλος της Αγκυρας
Το μυστήριο θα εξηγηθεί μερικές εβδομάδες αργότερα, όταν θα διαπιστωθεί ότι στρατιωτική αντιπροσωπία της Τουρκίας είχε επισκεφθεί το Μπρουνέι την άνοιξη του 2011, πριν από την ιδέα της δωρεάν παραχώρησης του U-209! Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εκπρόσωποι της Αγκυρας ανέφεραν στους αξιωματούχους του σουλτανάτου ότι μια τέτοια πλάγια μεθόδευση θα ήταν η πλέον αποτελεσματική για μια σειρά πολιτικών και οικονομικών λόγων, ενώ θα εξουδετέρωνε τον πιθανό ανταγωνισμό με τη Νότια Κορέα και την Ελλάδα.

Τελικά, η κυβέρνηση της Ινδονησίας αρνείται το δωρεάν U-209 και αναθέτει τη ναυπήγηση τριών υποβρυχίων κλάσης Chang Bogo (μεγαλύτερη εκδοχή-παραλλαγή του U-209) στην Daewoo της Νότιας Κορέας, αλλά πρόσφατα άνοιξε και νέος κύκλος επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Η Ινδονησία ανακοίνωσε καινούργιες αγορές υποβρυχίων, προκαλώντας το ενδιαφέρον της Τουρκίας, της Κορέας, της Ρωσίας και της Γαλλίας, ενώ είναι άγνωστο τι θα πράξουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Το ταξίδι Καμπούρογλου στην Ινδονησία μήπως είχε σχέση με τα υποβρύχια; Και, αν ναι, για λογαριασμό ποιας χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου