Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ Η "ΑΡΙΣΤΕΡΗ" ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ

Με πολιτική συντριβή απειλείται το κόμμα του Φώτη Κουβέλη εξαιτίας της ψήφισης των μέτρων... 

Την έντονη διαφωνία της με τα προωθούμενα μέτρα για τα εργασιακά (αποζημιώσεις, κατάργηση τριετιών κ.λπ.), για τα οποία πιέζει η τρόικα, καταθέτει η Δημοκρατική Αριστερά, διαμηνύοντας ότι εξαντλούνται τα όρια των ανοχών της απέναντι στις διεκδικήσεις των δανειστών. Ωστόσο, τα όρια αυτών των ανοχών, που αποδείχτηκαν εξαιρετικά ελαστικές το τελευταίο τρίμηνο, φαίνεται ότι ορίζονται από τις γνωστές σταθερές που είναι απαραβίαστες για τη ΔΗΜΑΡ: κυβερνητική συνοχή - παραμονή στο ευρώ. Από εκεί και πέρα... 


Ο χρόνος των καθυστερήσεων, όσον αφορά την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων, μέχρι στιγμής φαίνεται να μην ευνοεί τη ΔΗΜΑΡ. Αντιθέτως, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη απειλείται – όπως και οι δύο άλλοι εταίροι, αλλά σε διαφορετικό ενδεχομένως βαθμό – με πολιτική συντριβή, εξαιτίας της ψήφισης του βάρβαρου πακέτου των μέτρων. 

Μπορεί η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να προβάλλει διάφορα επιχειρήματα προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλογή στήριξης της κυβέρνησης και των μέτρων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αντιστοιχούν σε περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών (κυρίως ότι απαιτείται χρόνος για να αποδώσουν), όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ενδεικτική της αποσάθρωσης του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος που συμπαρασύρει όσους το στηρίζουν. 
  • Η πλήρης κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, πρώτα απ’ όλα, επιδρά και στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΗΜΑΡ, καθώς φαίνεται ότι η διαδικασία σύγκλισης ναυαγεί. Η πρόσφατη «περιπέτεια» του Βενιζέλου με τη «λίστα Λαγκάρντ» έδωσε νέα ώθηση στις διαλυτικές εσωκομματικές εξελίξεις του πάλαι ποτέ κινήματος, αλλά επιπλέον στάθηκε αφορμή για να διαρραγούν οι σχέσεις των δύο εταίρων (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ). Η ΔΗΜΑΡ θέλησε να διαχωρίσει τη θέση της από το «ηθικό» και «αξιακό» περιεχόμενο του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη λίστα, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ. Επιπρόσθετα, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, καθώς στο πλαίσιο της επίσκεψης Μέρκελ ο Κουβέλης άφησε το πεδίο ελεύθερο στον Σαμαρά, αρνούμενος να μπει στη διαδικασία των συναντήσεων, σε αντίθεση με την επιδίωξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Η πρόσφατη ένταξη της κίνησης του Βασίλη Οικονόμου «Ελεύθεροι Πολίτες» στη ΔΗΜΑΡ παρουσιάστηκε ως διεύρυνση με 100 περίπου στελέχη, αν και ουσιαστικά δεν κομίζει κάτι καινούργιο εφόσον οι δύο χώροι έχουν συνάψει προεκλογικώς συνεργασία και ο Β. Οικονόμου είναι πλέον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα, όποιες προθέσεις συγχρωτισμού με παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της σημιτικής περιόδου, ή με άρτι αναχωρήσαντες πρώην δελφίνους, μπορεί να υπόσχονται μια κάποια στελεχιακή διεύρυνση, στην πραγματικότητα όμως «πάσχουν» σε επίπεδο κοινωνικού ερείσματος, το οποίο είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Επομένως είναι ανοιχτό το ερώτημα της προοπτικής που έχει αυτό που η ΔΗΜΑΡ αποκαλεί «ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου».
  • Μπορεί η στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση να είναι σταθερή, πέρα από τις οποίες επιμέρους διαφοροποιήσεις προβάλλει σε ευαίσθητους για την ίδια τομείς, η συμμετοχή της όμως σε επίπεδο υπουργών φαίνεται επίσης να τρίζει, καθώς οι Ρουπακιώτης και Μανιτάκης βρίσκονται υπό συνεχή πίεση. Ο μεν πρώτος φέρεται εδώ και καιρό υπό παραίτηση, ο δε δεύτερος αντιδρά στο ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο αμυνόμενος με το… όπλο της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης». 
  • Στο εσωκομματικό πεδίο η ηγετική φυσιογνωμία του Φώτη Κουβέλη δέχεται πλήγμα από τη στοίχιση τριών βουλευτών του στη γραμμή καταψήφισης των μέτρων και βεβαίως από την εμφάνιση της εσωκομματικής μειοψηφίας (με βάση την πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, αντιστοιχεί στο 20% περίπου των μελών του οργάνου), η οποία ζητά να μην ψηφιστούν τα μέτρα, να επανεξετάσει η ΔΗΜΑΡ τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, καθώς και τις σχέσεις της με τους δύο άλλους εταίρους. Όπως λένε στελέχη εκ των 20 που συνυπέγραψαν το κείμενο που κατέθεσε η μειοψηφία στην πρόσφατη Κ.Ε. (απέναντι στην εισήγηση της ηγεσίας), η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε αντιλαϊκές επιλογές, σύμφωνα με τη δέσμευσή της για «σταδιακή απαγκίστρωση», αλλά αντίθετα συναινεί στη «ραγδαία αγκίστρωση» στο μνημόνιο, το οποίο επιτείνει την αβεβαιότητα και δεν απομακρύνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Το μόνο πεδίο στο οποίο η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει τους τόνους, όπως και έκανε με αφορμή την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε από τη Χρυσή Αυγή μια θεατρική παράσταση και οι συντελεστές της, είναι το πεδίο… των πολιτισμικών αξιών και της ελευθερίας του λόγου. Η τελευταία, όμως, δεν φαίνεται να εμπίπτει στο πεδίο της ασκούμενης πολιτικής, της οποίας κάθε αμφισβήτηση κατακεραυνώνεται από τη ΔΗΜΑΡ ως «αναίσχυντος λαϊκισμός» και «ανευθυνότητα». 

Υπό αυτές τις συνθήκες, και όσο πλησιάζουμε προς την ψήφιση των μέτρων, τα ερωτήματα για τις αντοχές της ΔΗΜΑΡ στους κραδασμούς του πακέτου μέτρων πολλαπλασιάζονται. 

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου