Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η ΧΩΡΑ ΑΛΥΣΟΔΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΩΝ ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ

ΔΗΜΑΡ: παρών επί της αρχής για τις αποκρατικοποιήσεις .. «H κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους» - Νέα έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τετάρτη... 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ η οποία συνήλθε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, με θέμα τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη και γι' αυτό περιορίστηκε στο ανωτέρω θέμα και δεν συζητήθηκε η γενικότερη στάση του κόμματος σχετικά με το πακέτο μέτρων και ειδικότερα τις αλλαγές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με αρμόδιους κοινοβουλευτικούς παράγοντες του κόμματος, η ΔΗΜΑΡ... 


Προσανατολίζεται στο να δηλώσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου στην ψηφοφορία της Τετάρτης και να καταψηφίσει τα άρθρα 2, 3 και 5 που αφορούν το ποσοστό του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διατυπώθηκαν από ορισμένους, απόψεις για συνολική καταψήφιση του νομοσχεδίου με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα ολοκληρώθηκε.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής

Μια ακόμα κρίσιμη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ πραγματοποιηθηκε την Τρίτη το πρωί στα γραφεία της Αγ. Κωνσταντίνου, όπου η ηγεσία του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη ξεκαθάρισε ότι εμμένει στις αρχικές τις θέσεις και ότι πλέον το δίλημμα για τις εξελίξεις με επίκεντρο το πακέτο των μέτρων αφορά στη ΝΔ, ως πρώτο σε πλειοψηφία κόμμα της συγκυβέρνησης.

Η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται προς έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής ομάδας την Τετάρτη το πρωί ώστε να ληφθεί τελική απόφαση για τη στάση του κόμματος.
 
Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από την ανακοίνωση του  Πρωθυπουργού ότι «η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε». Λίγο αργότερα η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία η Αγίου Κωνσταντίνου καθιστά σαφές ότι «η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη».

Αναλυτικά στη λιτή ανακοίνωση αναφέρεται: «Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη».

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ολοκληρώθηκε είκοσι λεπτά μετά την έναρκής της.

Ο κ. Κουβέλης στη σύντομη ομιλία του τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ εμμένει στη σκληρή γραμμή της άρνησης στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων.

Η λογική που επικρατεί στη ΔΗΜΑΡ, με δεδομένο ότι επιμένει στην άρνησή της να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταβολές που προτείνει η τρόικα, είναι ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολιτική αναδιαπραγμάτευση. «Είναι λάθος να πιέζουν εμάς στο όνομα σωτηρίας της χώρας. Πρέπει επιτέλους να πιέσουν προς τα έξω», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της ηγετικής ομάδας.

Η ΔΗΜΑΡ θυμίζει συνεχώς ότι έχει βάλει το κεφάλι της στο ντορβά, επιλέγοντας την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών ως «κυβερνώσα αριστερά», ότι έχει κάνει ήδη πολλές υποχωρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα συνυπογράψει την ανατροπή κατακτήσεων που «υποθηκεύουν το μέλλον του κόσμου της εργασίας».

Δεν είναι τυχαίο ότι περισσεύουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι αιχμές από στελέχη της ΔΗΜΑΡ για τον τρόπο διαπραγμάτευσης, εντοπίζοντας «παραδοξότητα ταυτίσεων», και σημειώνοντας ότι ενίοτε δεν μπορούν να ξεχωρίσουν «ποιος είναι ποιος» όταν ακούν τις απαιτήσεις των τροϊκανών και τις δηλώσεις στελεχών του κυβερνητικού επιτελείου που «τρέχει» τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές...

Ο κ. Κουβέλης μεταφέρει ουσιαστικά το δίλημμα στον κ. Σαμαρά, καλώντας τον να αναλάβει τον ρόλο της σκληρής διαπραγμάτευσης με την αξιοποίηση και των ορίων συγκυβέρνησης που θέτει η ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο, η στάση του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη , αν και φαινομενιά άτεγκτη ως προς τη μη ψήφιση των εργασιακών προτάσεων που προτείνει η τρόικα, συνυπολογίζει στην τελική της διαμόρφωση τη θέση της ότι επιθυμεί «τη συνοχή της κυβέρνησης και να μην υπάρξει πολιτική και κυβερνητική κρίση», όπως δήλωσε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτής κ. Σπ. Λυκούδης.

Ετσι, τίποτα δεν έχει τελειώσει αφού οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Αυτό φάνηκε και το μεσημέρι της Δευτέρας (29.10.2012), στα γραφεία της Αγ. Κωνσταντίνου , όταν πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση με τους κ.κ. Δ. Χατζησωκράτη και Σάκη Παπαθανασίου, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ, ενώ υπήρξε και συνάντηση του υπουργού με τον κ. Φ. Κουβέλη. Το επίμαχο δεν ήταν η σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά η προσπάθεια να βρεθούν εναλλακτικοί δρόμοι διαφυγής από το αδιέξοδο κατά τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη.

Ετσι, η ασυνήθιστη επίσκεψη υπουργού στα κομματικά γραφεία ενός εκ των κυβερνητικών εταίρων έλαβε ουσιαστικά χαρακτήρα διερεύνησης εναλλακτικών σεναρίων, που μπαινοβγαίνουν από τα συρτάρια της ΔΗΜΑΡ, σαν ένα ιδιότυπο σχέδιο «μπάμπουσκα».

Η ΔΗΜΑΡ ζητά την απόσυρση των εργασιακών και την έναρξη πολιτικής διαβούλευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα αυτό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρηματολογούν εντός της ΔΗΜΑΡ ότι θα ήταν ένα είδος λύσης, αν το θέμα των εργασιακών επανέλθει σε συζήτηση ενταγμένο σε ένα πλαίσιο που αφορά παράλληλα την ανάπτυξη και το ζήτημα της ενίσχυσης της απασχόλησης.

Η μετάθεση για αργότερα της συζήτησης για τις εργασιακές μεταβολές υπάρχει ως σκέψη αλλά γνωρίζουν ότι προϋποθέτει σύνθετες ισορροπίες μεταξύ των δανειστών, της τρόικας και της ηγεσίας της ΕΕ.

Η ΔΗΜΑΡ δεν αρνείται, ωστόσο, το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση και να κάνει πίσω, εφόσον οι ευρωπαίοι και οι δανειστές δεχτούν έστω και κάποια από τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά.

«Θέλουμε χειροπιαστές βελτιώσεις υπέρ των εργαζομένων. Δεν προτάσσουμε το επικοινωνιακό χειρισμό αλλά την πολιτική. Θα το καταλάβουμε αν υπάρξουν θετικές παρεμβάσεις στα ζητήματα της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και στη διαμόρφωση καλύτερων όρων στον ορισμό του κατώτατου μισθού, από την αναγνώριση των τριετιών και για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας έως τον συνυπολογισμό του επιδόματος γάμου (...)», σημείωνε ηγετικό της στέλεχος.

Αλλιώς, η ΔΗΜΑΡ ζητά να κατατεθούν ξεχωριστά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και ξεχωριστά οι εργασιακές μεταβολές με τις οποίες διαφωνεί. Αν δεν γίνει κάτι από όλα αυτά, τότε διαμορφώνεται, όπως σημειώνουν από την Αγ. Κωνσταντίνου, ένα νέο πολιτικό τοπίο, που θα έχει την πρώτη σκιαγράφησή του στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα του κ. Κουβέλη, ενόψει των Εurogroup και διαπραγματεύσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, έδωσε και τεχνικού χαρακτήρα προτάσεις ώστε να διαμορφωθούν επί τα βελτίω, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά στη βάση του πακέτου που έχει τεθεί στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα που η κατάσταση θυμίζει περίπλοκο «κόμπο», μπήκε σφήνα η εσωκομματική αντιπολίτευση. Ως τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος εκλαμβάνουν οι διαφωνούντες εντός του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη την «ήττα» και τη «νίκη» για τη ΔΗΜΑΡ στην επιδίωξή της να έχει αποτέλεσμα η πολιτική διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. Με το εσωκομματικό... «μπαμ» να περιμένει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το πακέτο μέτρων για να εκδηλωθεί, η συνυπογραφή τους από τη ΔΗΜΑΡ, ακόμα κι αν καταφέρει να προσθέσει θετικά σημεία στη μάχη για τις εργασιακές μεταβολές, ήδη προεξοφλούνται από την εσωκομματική αντιπολίτευση ως συμβιβασμός. Η παραμονή της στην κυβέρνηση αν δεν τα ψηφίσει εκλαμβάνεται εκ προοιμίου ως το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η επιλογή της ΔΗΜΑΡ να μπει στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Η συσπείρωση κομματικών στελεχών που έχουν από καιρό διαφοροποιηθεί και βουλευτών που έχουν χαρακτηρίσει λανθασμένη την κυβερνητική συμμετοχή αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο άλμα σκληρής αντιπαράθεσης που αναμένεται να εκδηλωθεί με απροσδιόριστες ακόμα διαστάσεις όταν κλείσει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης.

Το κοινό κείμενο του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Αν. Νεφελούδη και του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Οδ. Βουδούρη αποτελεί το μήνυμα μιας προαναγγελθείσας σύγκρουσης που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα λάβει χαρακτηριστικά ευρείας εσωκομματικής κρίσης. «Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς βρίσκεται μπροστά σε ένα απλό αλλά ανελέητο δίλημμα: να θέσει τέρμα στη λεγόμενη "συγκυβέρνηση" ή να αναγκαστεί σε μια πολιτική κωλοτούμπα...» .
Και οι δύο συνοδοιπορούν υποστηρίζοντας ότι το αδιέξοδο αφορά στις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας και ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν αποφασιστεί, όπως και το όποιο πακέτο εργασιακών αλλαγών, πρέπει να μην ψηφισθούν από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, την οποία προτρέπουν να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Μετά την αποχώρηση του βουλευτή κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, παραμένει ο προβληματισμός για τις αντιδράσεις κι άλλων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ που εμφανίζονται αμφίθυμοι για τη στάση τους την ώρα της ψηφοφορίας για το πακέτο μέτρων.

Οι κ.κ. Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς έχουν προαναγγείλει την άρνησή τους να ψηφίσουν συνολικά τα μέτρα ενώ τουλάχιστον άλλοι δυο έως τρεις βουλευτές είναι κοντά στην επιλογή, ό,τι κι αν γίνει, να μη δώσουν θετική ψήφο στο συνολικό πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που εμπεριέχουν οριζόντιες μειώσεις μισθών, συντάξεων και πλήττουν και τα χαμηλά εισοδήματα.

Η μάχη των εργασιακών που ξεκίνησε η ΔΗΜΑΡ παίζει και τον ρόλο της εκτόνωσης των αντιδράσεων . Αλλωστε, το αίτημά που είχε εκφραστεί από στελέχη της ΔΗΜΑΡ (αλλά και βουλευτές του κόμματος) και στα κορυφαία κομματικά όργανα ήταν να πει η ΔΗΜΑΡ ένα «ως εδώ και μη παρέκει» και να θέσει μια «κόκκινη γραμμή» που να τη διατηρήσει ως το τέλος μετά τις αλλεπάλληλες υποχωρήσεις.

Από την άλλη, πάντως, υπάρχουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ , όπως ο κ. Ν. Μπίστης, αλλά και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, τα οποία εκπέμπουν πιο... εκσυγχρονιστικό προφίλ, και επιμένουν ότι πρωτεύον είναι να ψηφιστεί όλο το πακέτο των μέτρων, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει, στο παρά πέντε, ακόμα κι αν το εργασιακό είναι μείζον, να υπάρξει ως διακύβευμα η κυβερνητική αστάθεια.

Πάντως, και η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ επιχειρεί με κάθε τρόπο να μην φτάσει η κατάσταση ως τη ρήξη και γι αυτό ο όρος που χρησιμοποιούν σχετικά με τις ενστάσεις της είναι «ελεγχόμενη πολιτική κρίση»....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου