Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΥΛΑΙΑ ΕΠΕΣΕ - ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΝΟΙ ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΑΝ

Δεν πιστεύω να μην παρατηρήσατε πόσο γρήγορα φτάσαμε από το χάος στο… φως στο βάθος του τούνελ...

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ

Ήταν άλλη μια βαρετή σκηνοθετική απόπειρα να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός από το φάσμα της καταστροφής (της εξόδου από το ευρώ κλπ.) ώστε να συναινέσει σε αυτό που έρχεται (την μετατροπή της χώρας σε κάτι σαν Αιθιοπία) χωρίς όμως να κατηγορήσει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
Και αυτό γιατί πρέπει την επόμενη ημέρα να υπάρχει ένας ΝΟΜΙΜΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ να υπογράφει τις νομοθετικές διευθετήσεις που απαιτούν οι ξένοι δανειστές.
Κάπως έτσι, λοιπόν, κι ενώ για την κοινή γνώμη τα πράγματα όδευαν σε ένα ναυάγιο, και οι Έλληνες άρχιζαν πάλι να ψάχνουν τα σεντούκια και... 


Να αναζητούν μια πιθανή σχέση ανταλλαγής των ευρώ τους με τη δραχμή, ΞΑΦΝΙΚΑ, οι εκπρόσωποι της Τρόικας συμφώνησαν νυχτιάτικο με τον Στουρνάρα και την κομπανία του, στα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και της γενικότερης ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ της χώρας.
Εκεί λοιπόν που μας είχαν βάλει να βρίζουμε τη Μέρκελ και τον Τόμσεν, βγήκε η ίδια η Τρόικα με ανακοίνωσή της να πει ότι στην τελευταία επίσκεψη των στελεχών της (αυτή που υποτίθεται ότι ο Δανός και τα λοιπά παλικάρια μας είχαν στήσει στον τοίχο) έγιναν «διεξοδικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τις αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
 
Α, ναι… Η ανακοίνωση προσθέτει πως «οι αρχές και τα στελέχη των προαναφερόμενων οργανισμών συμφώνησαν στα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης». Και καταλήγει στο ωραιότερο: «Οι συνομιλίες για τα ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας".
Δεν πιστεύω να διαφωνείτε ότι πρόκειται περί… σέντρας. Ο Σαμαράς πάντως που το κατάλαβε, πήρε φόρα κι έριξε την κεφαλιά για το γκολ:  «Είμαι πεπεισμένος πως κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να επιτευχθεί σύντομα, ώστε να κινηθούμε προς την ανάκαμψη,» δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησης των κεντροδεξιών κομμάτων στο Βουκουρέστι.
 
Από κοντά και ο μάγος Στουρνάρας: «Έχουμε συμφωνήσει πλήρως σχεδόν σε όλα τα ζητήματα… αυτό που απομένει είναι ένας συμβιβασμός στα εργασιακά και στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων».
Βέβαια η μετάφραση δεν είναι τόσο κομψή όσο η γλώσσα του υπουργού. Την επόμενη εβδομάδα λοιπόν θα λυθούν τα εναπομείναντα ζητήματα στον τομέα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων (δηλαδή θα κοπεί ότι δεν έχει κοπεί ήδη) και του περιορισμού του δημοσίου τομέα (δηλαδή θα ξεκινήσουν επίσημα οι απολύσεις). Και έτσι θα κλείσει το ξεχειλωμένο πακέτο των 13,8 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ κάπου στα μέσα Νοεμβρίου.
Τα έχει όλα λοιπόν το έργο μας. Σκηνοθεσία, πρωταγωνιστές, κομπάρσους, και …έξοδο. Κι αν πιστεύετε ότι όλα αυτά δεν είναι μια καλά σκηνοθετημένη παράσταση που θα παίζεται μέχρι να μας τα πάρουν όλα, δείτε και το χρηματιστήριο. Που χθες έκλεισε σε νέο υψηλό 13 μηνών, με κλείσιμο πάνω από τις 860 μονάδες και τζίρο που «άγγιξε» τα 92 εκατ. ευρώ.
 
Τι είναι το χρηματιστήριο; Είναι ένας μηχανισμός που προεξοφλεί τις εξελίξεις. Ποντάρει δηλαδή σε αυτά που θα γίνουν, εφόσον διατηρεί τη σωστή ενημέρωση. Και αυτός είναι ο λόγος που και χθες το χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά, προσβλέποντας στην ολοκλήρωση του κακού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου