Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΑΠ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Χριστόφιας: «Λέμε όχι στη διάσωση της Κύπρου με τους όρους της Τρόικα»...

Αντίθετος στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου με τους υπάρχοντες όρους που προτείνουν οι διεθνείς δανειστές της εμφανισθηκε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν θα υπογράψει ποτέ συμφωνία διάσωσης που θα περιλαμβάνει την πώληση κερδοφόρων κρατικών εταιριών ή την κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Ωστόσο ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε πως «δεν τους λέμε απλά όχι. Τους δίνουμε αντιπροτάσεις».  Ο κ. Χριστόφιας ήταν κατηγορηματικά αντίθετος... 


Στην κατάργηση του 13ου μισθού, σημειώνοντας πως εάν δεν δοθεί αυτό σημαίνει ότι θα παραλύσει η αγορά, ενώ όσον αφορά στους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, σημείωσε ότι αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση τους, καθώς αποτελούν κερδοφόρο εισόδημα για το κράτος.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξευρεθούν τρόποι ώστε να διαχωριστούν οι εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Κύπρο και την Ελλάδα.
«Αυτό που έγινε με τις τράπεζες είναι έγκλημα και δεν φταίνε οι πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζοντας πως η νεοφιλελεύθερη μέθοδος αντιμετώπισης της κρίσης ενώ χαρακτήρισε εξοντωτική τη γραμμή που ακολουθεί η Τρόικα ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο γραμμές. Αυτή του Συμβουλίου που πήρε τις αποφάσεις κι αυτή της Tρόικα η οποία είναι εξοντωτική και απαράδεκτη», επισήμανε o κ. Χριστόφιας παραπέμποντας στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που τόνιζαν την ανάγκη η κρίση να αντιμετωπισθεί με μέτρα ανάπτυξης.

Στα μέσα Οκτωβρίου η Τρόικα στη μεγαλόνησο
Εντός του μήνα θα φτάσει το κλιμάκιο της Τρόικα στην Κύπρος ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή πρόσθετοντας ότι το Μνημόνιο θα πρέπει να εγκριθεί στις 12 Νοεμβρίου από το το Eurogroup, και σε διάστημα έξι εβδομάδων από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών της Ευρωζώνης. Εκτίμησε δε, ότι η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου.
Τέλος ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2013, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Οκτωβρίου, θα ενσωματώνει το Μνημόνιο που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου