Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Ο Σέρβος ιστορικός και πρεσβευτής στη Γαλλία, Dušan Bataković, δήλωσε ότι η διαδικασία της ανάπτυξης της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία εδώ και χρόνια υποστηρίζει η αλβανική ελίτ σε όλες τις χώρες όπου ζουν Αλβανοί, απειλεί σοβαρά την εύθραυστη σταθερότητα στα Βαλκάνια. 

«Η λεγόμενη ‘Φυσική Αλβανία’ είναι μια άλλη έκφραση για μια μεγάλη Αλβανία και είναι ένα έργο που επί πολλά χρόνια έχει μεγάλη υποστήριξη από την αλβανική ελίτ σε όλες τις χώρες όπου κατοικούν Αλβανοί και οι οποίοι, όπως ανακοινώθηκε, το ενστερνίζονται σταδιακά», είπε ο Μπατάκοβιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Blic. 

«Αυτή η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη, η οποία απειλεί... 


Βασικά ζωτικά συμφέροντα, υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και απειλεί σοβαρά την εύθραυστη σταθερότητα στα Βαλκάνια», είπε. Ο Μπατάκοβιτς ο οποίος ως ιστορικός ασχολείται με το σοβαρό πρόβλημα επί δεκαετίες, δημοσίευσε πρόσφατα το βιβλίο «Κόσοβο, το δράμα της Σερβίας- Ιστορική Προοπτική», στο οποίο, όπως είπε, επισημαίνει τις παραμελημένες πτυχές των Σερβο-Αλβανικών σχέσεων στην εποχή του Τιτοϊσμού και τη σύγκρουσή τους μετά το 1945, ιδίως των μεθόδων δίωξης των Σέρβων και άλλων μη αλβανικών εθνοτικών ομάδων. «Ένοιωσα την ανάγκη για μια πλήρη επιστημονική μελέτη που να περιλαμβάνει ολόκληρο το δράμα του Κοσσυφοπεδίου, ιδιαίτερα στις σερβικές του διαστάσεις, σε αντίθεση με μια σειρά από βιβλία, κυρίως αγγλόφωνων που συγγράφηκαν μονομερώς και περιέχουν την ιστορία της κεντρικής περιοχής της αρχαίας Σερβίας, ως μέρος του αλβανικού ζητήματος», είπε ο ιστορικός. 

Ο Dušan Bataković τόνισε ότι «είναι μεγάλη ιδεολογική πλάνη ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μύθο των μεγάλων ψευδαισθήσεών μας» και επεσήμανε οι Σέρβοι «διανύουν μια μεγάλη κρίση ταυτότητας ανακινώντας τις πτυχές των αρνητικών βάσεων του γιουγκοσλαβισμού και του τιτοϊσμού. «Το μεγάλο έργο της διανόησής μας είναι η επαναφορά των αξιών που έχουμε κληροδοτήσει , ενταγμένες μέσα στη σύγχρονη εποχή», είπε ο Μπατάκοβιτς, όπως δημοσιεύει το Τανγιούγκ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου