Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΑΥΤΟΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ... Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

Μπορεί να έγιναν βήματα προς την επίτευξη συμφωνίας με τη Τρόικα, μπορεί να είχαμε τα πρώτα θετικά μηνύματα από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Όλι Ρεν, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα παραστεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του EUROGROUP χωρίς τη τελική συμφωνία στα χέρια του, προσδοκώντας την επιβεβαίωση της προόδου που σημειώθηκε τα τελευταία 24ωρα, έτσι να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα έως τη Σύνοδο Κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η πρόοδος των τελευταίων δύο ημερών, που είχε ως αποτέλεσμα να μιλάμε για μείωση της διαφοράς με τη Τρόικα κάτω από το 1 δισ ευρώ, φαίνεται ότι επισφραγίζεται με νέα ακόμα πιο επώδυνα μέτρα όπως η κατάργηση και των Δώρων στον ΟΓΑ, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και συνέχεια εάν οι κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς επιμείνουν έως το τέλος να καλυφθεί όλη διαφορά με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Επίσης, ακόμα κι αν καλυφθεί το πακέτο μέτρων του 2013, παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα το...


Πακέτο του 2014 ειδικά από τη στιγμή που η Τρόικα εξακολουθεί να έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την απόδοση κάποιων φορολογικών μέτρων, από αυτά που της έχουν παρουσιαστεί.
Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει τον σχεδιασμό που αφορά στο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών σε συνάρτηση με το πλαίσιο των αποδείξεων, καθώς διαπιστώνεται ότι εάν δεν υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για τους καταναλωτές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να μην εκδίδουν παραστατικά και ως εκ τούτου η φορολογητέα ύλη θα παραμένει μικρότερη της πραγματικής.

Με αυτό το σκεπτικό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ορίζεται με Υπουργική Απόφαση στο τέλος κάθε χρονιάς ποιες αποδείξεις εκπίπτουν από τα εισοδήματα, έτσι ώστε οι καταναλωτές να υποχρεούνται να ζητούν και να συλλέγουν όλες ανεξαιρέτως τις αποδείξεις. Ειλημμένη είναι η απόφαση για πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, με μοναδική εξαίρεση τις ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, οι οποίες όμως θα αντικατασταθούν από ειδικά επιδόματα για τα οποία θα ισχύουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

"Κενά" υπάρχουν και στο πεδίο των διαρθρωτικών μέτρων, τόσο ως προς τις μνημονιακές υποχρεώσεις (π.χ. έκδοση Αποφάσεων και εγκυκλίων για το "άνοιγμα" των επαγγελμάτων) όσο και ως προς τις νέες απαιτήσεις που εγείρουν οι επικεφαλής της Τρόικας για νέες παρεμβάσεις στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας έναντι των πιέσεων, που αναμένεται να ενταθούν, για μείωση του ύψους των αποζημιώσεων στη περίπτωση της απόλυσης και για αλλαγές στα ωράρια εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου