Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΛΑΒΡΟΦ: ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Εκ του πονηρού η άρνηση της ΕΕ για κατάργηση της βίζας... 

Για πολιτικές σκοπιμότητες, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Κατά τον ίδιο, η άρνηση της ΕΕ να καταργήσει τη βίζα ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρώπη –θέμα που συζητείται εδώ και δέκα χρόνια- έχει πολιτικά κίνητρα.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί για πολιτικούς λόγους τη μετάβαση στο καθεστώς άνευ θεωρήσεως με τη Ρωσία, το οποίο συζητείται εδώ και περίπου δέκα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχουμε την αίσθηση ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας, οι αιτίες δεν είναι τόσο τεχνικές ή διοικητικές. Πληροφορούμαστε ότι ο βασικοί λόγοι είναι πολιτικοί», ανέφερε ο κ.Λαβρόφ μιλώντας ενώπιον των μελών της Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων στις 8 Οκτωβρίου στη Μόσχα.

Όπως υποστήριξε, η ΕΕ για λόγους αλληλεγγύης αξιολογεί ως πολιτικά μη αποδεκτή... 


Τη χορήγηση του καθεστώτος άνευ θεωρήσεως (βίζα) προς τη Ρωσία, πριν κάτι τέτοιο ισχύσει για τις χώρες της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης». Εάν αυτό αληθεύει, συνέχισε ο κ.Λαβρόφ, τότε πρόκειται για μια προσέγγιση καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τα όσα έχει κάνει η Ρωσία για το ζήτημα της κατάργησης των θεωρήσεων και ταυτόχρονα, υπαγορεύεται αποκλειστικά από λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.


Εμπόδια στις οικονομικές σχέσεις

Η μετακίνηση των πολιτών χωρίς την υποχρέωση έκδοσης θεώρησης, είναι ένα από τα σημαντικότερα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Η Μόσχα πιστεύει ότι η κατάργηση των θεωρήσεων θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τη διμερή συνεργασία. Όπως τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, «στην Ευρώπη του 21ου αιώνα τέτοιου είδους προβλήματα εμποδίζουν σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οικονομική ανάπτυξη, και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και γι’ αυτό πρέπει να διαγραφούν οριστικά από τα αρχεία της ιστορίας».

Πρόσθεσε ακόμα, ότι ο συγκεκριμένος στόχος μπορεί να επιτευχθεί πολύ σύντομα μέσα από την εφαρμογή του λεπτομερούς καταλόγου των κοινών βημάτων που πρέπει να πραγματοποιήσουν η Μόσχα και οι Βρυξέλλες προς την κατεύθυνση αυτή. Σήμερα, είναι ήδη έτοιμο ένα σχέδιο συμφωνίας για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλής χρήσεως διάρκειας πέντε ετών για τους επιχειρηματίες και εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων.

Σύμφωνα με τον κ.Λαβρόφ, πέτρα του σκανδάλου για την υπογραφή της συμφωνίας, παραμένει το αν αυτή θα συμπεριλάβει στις διατάξεις της τους κατόχους υπηρεσιακών βιομετρικών διαβατηρίων, όπως συνέβη στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας. Αν και η Μόσχα επέμενε έως τώρα στην κατάργηση της βίζας για όλους τους κατόχους τέτοιων διαβατηρίων, είναι πλέον σύμφωνη να εξαιρεθούν οι πιο πολυάριθμες κατηγορίες, όπως των στρατιωτικών και του διοικητικού προσωπικού των διπλωματικών αποστολών.

Εκτός από τις προηγούμενες κατηγορίες, διπλωματικά διαβατήρια διαθέτουν τα μέλη των αντιπροσωπειών της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς, οι εργαζόμενοι σε κρατικούς οργανισμούς και στην Κεντρική Τράπεζα, το προσωπικό διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου, της κυβέρνησης, της Βουλής, και αρκετοί άλλοι υπάλληλοι κρατικών φορέων, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους. Ο αριθμός εκείνων που κατέχουν σήμερα βιομετρικά υπηρεσιακά διαβατήρια είναι 7500.

Να κινηθούν οι επιχειρηματίες

Ο Σ.Λαβρόφ τόνισε ότι θα θέσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στις 14 Οκτωβρίου. Με αυτή την αφορμή, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει η λογική». Επιπλέον, ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, τα οποία θα είχαν πολλά οφέλη από την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν απευθείας τους πολιτικούς των χωρών τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών τους να ενεργήσουν με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον, και όχι τις πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο κ.Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας, καθώς πάνω από το ήμισυ του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών καταλήγει στην ΕΕ. Πέρυσι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές επανέκαμψαν στα επίπεδα προ της κρίσης φτάνοντας σχεδόν τα 400 δις. εκατ. δολάρια. Το 80% περίπου των ξένων επενδύσεων στη Ρωσία, προήλθε από τις χώρες της ΕΕ. Περίπου το 40% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας έχουν μετατραπεί σε ευρώ.

Τέλος, ο ρώσος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η είσοδος φέτος της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μετάβαση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας Ρωσίας-ΕΕ σε νέο επίπεδο.

Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου