Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΤΑΜΠΟΥ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ

Η εγκατάλειψη ενός παιδιού, η αυτοκτονία και η ομοφυλοφιλία , θεωρούνται οι χειρότερες πράξεις ανηθικότητας για τους Ρώσους, μεγάλο μέρος των οποίων τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής. Αυτά είναι ορισμένα αποτελέσματα της έρευνας του ρωσικού Κέντρου, Λεβάδα.

Η πιο απαράδεκτη πράξη, σύμφωνα με το 75% των ερωτηθέντων, είναι η εγκατάλειψη ενός παιδιού, ενώ η αυτοκτονία  συγκεντρώνει ποσοστό 64%. Τρίτη στη σειρά  έρχεται  η ομοφυλοφιλία με ποσοστό 62%. Οι συμπεριφορές που θεωρούνται λιγότερο αμαρτωλές είναι η έκτρωση, η πολυγαμία, και η ανθρώπινη κλωνοποίηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν εξέπληξαν καθόλου τους ειδικούς. Ωστόσο, μπορούν να ερμηνευτούν...


Με πολύ διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την προσέγγισή τους. Σύμφωνα, με τον πρύτανη του Ρωσικού Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών, Λιούμποβ Μπόριουσακ, οι Ρώσοι, συνήθως, οδηγούνται σε ηθικές αξιολογήσεις  βάσει θρησκευτικών αξιωμάτων. «Η εγκατάλειψη ενός παιδιού βρίσκεται στην καρδιά κάθε ηθικού συστήματος αξιών και ταμπού, ενώ το ανάθεμα στην αυτοκτονία και την ομοφυλοφιλία είναι βαθιά ριζωμένο σε θρησκευτικές απαγορεύσεις», σημειώνει ο Δρ. Μποριουσακ.

Μεταξύ Δύσης και Ανατολής
Πράγματι, για τη ρωσική Ορθόδοξη πίστη αυτές οι συμπεριφορές είναι ταμπού. Από την άλλη όμως, οι μελετητές της έρευνας πιστεύουν ότι οι Ρώσοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις θρησκευτικές τάσεις. «Πολλοί λίγοι άνθρωποι στη Ρωσία περιγράφουν τον εαυτό τους ως πιστούς  Ρώσους Ορθόδοξους  που ταυτόχρονα ακολουθούν πιστά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τα δόγματα στις πρακτικές πτυχές της ζωής τους. Αυτοί που το κάνουν είναι πιθανώς λιγότεροι από το 10%» δήλωσε ο  Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου, Λεβάδα, Αλεξέι Γκραζντάνκιν, ο οποίος θεωρεί ότι η αληθινή απάντηση βρίσκεται στο γεγονός της μοναδικότητας του προσανατολισμού της σκέψης στη χώρα, που δεν είναι ούτε Δυτική, ούτε Ανατολική.

«Η Ρωσία είναι μια σαφώς συντηρητική χώρα», παρατήρησε ο κ. Γκραζντάνκιν. "Ο βαθμός  δυσανεξίας για  συμπεριφορές που ξεφεύγουν από την κοινωνική νόρμα είναι σημαντικά υψηλότερος από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και παράλληλα χαμηλότερος από τις ισλαμικές χώρες.  Από αυτή την άποψη, η θέση μας είναι κάπου ανάμεσα στην Ευρώπη  και την Ασία".

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των εκτιμήσεών του, ο κ. Γκραζντάνκιν αναφέρθηκε και στις ευρήματα της έρευνας για την θανατική ποινή. Μόνον το 21% των ερωτηθέντων απέρριψε την θανατική ποινή. Ενα ποσοστό αρκετά υψηλότερο από ότι στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης και υψηλότερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι κοινωνιολόγοι επισήμαναν επίσης κάποιες σημαντικές  διακυμάνσεις όσον αφορά στη στάση των Ρώσων απέναντι σε ηθικά ζητήματα. Ειδικότερα, η κοινωνική στάση απέναντι στην άμβλωση, φαίνεται πως έχει αλλάξει αισθητά, με βάση ανάλογη έρευνα που διεξήχθη πριν από πέντε χρόνια. Το 2007, το 27% διαφωνούσε με την ηθική διάσταση της έκτρωσης, σήμερα μόνον το 18% πιστεύει ότι είναι ηθικά αποδεκτή η έκτρωση.

Ασχημες εξαρτήσεις
Παράλληλα, οι κοινωνιολόγοι σημειώνουν  και ορισμένες τάσεις αποδυνάμωσης των απαγορεύσεων, σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής.   Όλο και περισσότερο οι  Ρώσοι αποενοχοποιούν  δραστηριότητες, όπως η υπερφαγία, η άμετρη κατανάλωση  αλκοόλ ή τα τυχερά παιχνίδια, βγάζοντάς τες έξω από την κατηγορία των  ατομικών παραβάσεων. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των συμμετεχόντων στην έρευνα  που ήταν έτοιμοι να κάνουν τα στραβά μάτια στην εξάρτηση των συμπολιτών τους  από τα τυχερά παιχνίδια, έχει διπλασιαστεί από την προηγούμενη έρευνα, πριν από πέντε χρόνια. Ακόμα κι έτσι, όμως  ο αριθμός των ερωτηθέντων που είναι ατάραχοι μπροστά στο τζόγο εκφράζει, προς το παρόν, μια μειονότητα.

"Φυσικά, κατά το μεσοδιάστημα των πέντε χρόνων έχει υπάρξει μια στροφή προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ανοχής" συνόψισε ο Αλεξέι Γκραζντάνκιν "αλλά σε γενικές γραμμές,  η στροφή αυτή δεν συνιστά μια σημαντική εξέλιξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου