Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 25ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Δημήτριος Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1923 στην Αθήνα και προερχόταν από εύπορη σχετικά οικογένεια που καταγόταν από την Ήπειρο.  Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από όπου φέρεται να αποφοίτησε το 1943. Εντάχθηκε στις οργανώσεις ΕΟΕΑ και ΕΔΕΣ...

Τη ταραγμένη περίοδο 1945-1949 υπηρέτησε στα Τάγματα Εθνοφυλακής, στη ταξιαρχία Ρίμινι και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιφρονούντων της Μακρονήσου. Από το 1945 ήταν ιδρυτικό μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης αξιωματικών «ΙΔΕΑ» (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών) και συμμετείχε στο κίνημα του 1951. Τότε υπηρετούσε στο ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου σαν λοχαγός και με τον λόχο του ….κατέλαβε το ΓΕΕΘΑ!!!  Περιέργως, ενώ για τις πράξεις των στασιαστών ασκήθηκαν διώξεις, η τότε κυβέρνηση τους έδωσε αμνηστία και επανέφερε όλους τους επίορκους κινηματίες στις θέσεις τους.

Το 1952 αποφοίτησε από τη Σχολή Πεζικού , το 1954 από την Σχολή Ατομικού – Βιολογικού και Χημικού Πολέμου και το 1956 από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του το 1956 στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, δεν έπαψε να συμμετέχει σε παράνομες συνωμοτικές συγκεντρώσεις. Επίσης την ίδια χρονιά... 


Ανέλαβε την αρχηγία του «ΙΔΕΑ» ο οποίος επίσης περιέργως δεν διαλύθηκε ποτέ!!!!! Με αυτή την ιδιότητα, ο Δημήτριος Ιωαννίδης ανέπτυξε έντονη δράση, η οποία έγινε αντιληπτή από τον αντιστράτηγο Π. Νικολόπουλο. Ο στρατηγός αν και διέταξε τη σύλληψη και καταδίκη των συνωμοτών, τελικά όλως περιέργως απομακρύνθηκε ο ίδιος από την τότε κυβέρνηση για να …..ησυχάσει το στράτευμα!!!

Το 1959, ο Δημήτριος Ιωαννίδης, μετατέθηκε στο επιτελείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού!!!! Επιβράβευση???

Το 1959 «παρέδωσε» την αρχηγία της συνωμοτικής ομάδας «ΙΔΕΑ» (που προετοίμαζε το πραξικόπημα της 21-4-1967) στον Δημήτριο Παττίλη, αλλά ο ίδιος ο Ιωαννίδης παρέμεινε ενεργό μέλος!!!!. Ο Παπίλης παρέδωσε την αρχηγία της παραστρατιωτικής οργάνωσης στον Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν και αρχηγός της παραστρατιωτικής αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΕΝΑ (Ένωση Νέων Αξιωματικών), ο οποίος είχε μετεκπαιδευθεί στις ΗΠΑ αποκτήσει ισχυρή πρόσβαση στην ΚΥΠ. Και με αυτή τη μεταβολή, ο Δημήτριος Ιωαννίδης παρέμενε ενεργό, πρωταγωνιστικό μέλος του ΙΔΕΑ!!!!

Το 1961 επισκέφθηκε τη Δυτική Γερμανία να παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικά προγράμματα για μονάδες πεζικού. Λέγεται ότι ήταν η μοναδική φορά που ο Ιωαννίδης βγήκε εκτός Ελλάδας.

Το 1963 τοποθετήθηκε στην Κύπρο, το 1964 προήχθη σε αντισυνταγματάρχη και το 1966 διορίστηκε αρχηγός του τάγματος της Σχολής Ευελπίδων. Από την θέση του διοικητή της σχολής Ευελπίδων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιβολή και εδραίωση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Μετά την επιτυχημένη ανατροπή της κυβέρνησης διορίστηκε αρχηγός της ΕΣΑ και τον Αύγουστο του 1969 έγινε διευθυντής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το 1970 προήχθη στον βαθμό του συνταγματάρχη και το 1973 σε ταξίαρχο.

Όταν από το 1972 ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος γνωστοποίησε στην χουντική «επαναστατική επιτροπή» ότι θα προχωρήσει στη πολιτικοποίηση της χούντας και ότι το 1974 θα διενεργήσει εκλογές, ο Ιωαννίδης αντέδρασε και απειλούσε με…. δικό του πραξικόπημα!!! Ο Παπαδόπουλος ήταν γνώστης των κινήσεών του, αλλά πίστευε ότι «η αρσακειάδα δεν θα τολμούσε» να τον ανατρέψει. Ο Παπαδόπουλος τους πρώτους μήνες του 1973, στα πλαίσια των προσωπικών του πολιτικών σχεδίων, ζήτησε από τους συνεργούς του στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, να επιλέξουν μεταξύ πολιτικής ή στρατιωτικής θέσης. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης επέλεξε τη στρατιωτική καριέρα και ζήτησε να επιστρέψει στην ΕΣΑ. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που υπηρέτησε, φαίνεται ότι είχε ολοκληρώσει τις δικές του συνωμοτικές κινήσεις και ΑΠΛΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ, ΜΕ ΟΡΙΑΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1974.

Στα τέλη Ιουλίου του 1973, ο «πρόεδρος της…. δημοκρατίας» Παπαδόπουλος (ο οποίος είχε εν τω μεταξύ κάνει πρωθυπουργό Τον Σπύρο Μαρκεζίνη, κάλεσε τον Ιωαννίδη για να του ανακοινώσει ότι θα τον μεταθέσει σε μεγάλη στρατιωτική μονάδα, λόγω προαγωγής του σε Ταξίαρχο. Προς έκπληξη του Παπαδόπουλου, ο Δημήτριος Ιωαννίδης του λέει απερίφραστα, ότι αν συμβεί αυτό, θα τον ανατρέψει εντός 24 ωρών!!!! Έτσι ο Ιωαννίδης, ταξίαρχος πλέον, εξακολουθεί να ελέγχει τη δομή και την εξουσία της χούντας με την πανίσχυρη ΕΣΑ. Κατά τη γνώμη μου αυτή η εξέλιξη δείχνει, ότι ο Δ. Ιωαννίδης, παρέμενε πάντα ο αφανής αρχηγός του πανίσχυρου ΙΔΕΑ, ο οποίος απορροφούσε εύκολα, τις κατά τάξη νεοϊδρυόμενες παρόμοιες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Με νέα απόφαση του δικτάτορα Παπαδόπουλου αρχές Αυγούστου, ο Δ. Ιωαννίδης παραμένει στην ΕΣΑ. Από εκεί και πέρα, ήταν πλέον θέμα χρόνου και της κατάλληλης αφορμής, για να κινηθεί η πανίσχυρη όπως αποδείχθηκε ομάδα Ιωαννίδη. Με όσα έχουν γνωστοποιηθεί από πρωταγωνιστές ή έχουν διαρρεύσει, η χούντα Ιωαννίδη είχε προγραμματίσει το δικό της πραξικόπημα για Μάρτιο ή Απρίλιο του 1974.
  
Φαίνεται όμως ότι οι απρόβλεπτες για τη χούντα αντιδράσεις των φοιτητών στα καταπιεστικά μέτρα που είχε πάρει η χούντα εναντίον τους, με αποκορύφωμα τα γεγονότα 14-17 Νοεμβρίου 1973 στο Πολυτεχνείο, έδωσαν στη χούντα του Ιωαννίδη την πλέον κατάλληλη αφορμή, την οποία έπρεπε να εκμεταλλευτούν ΑΜΕΣΑ, πριν συνέλθει η ομάδα Παπαδόπουλου από το στραπατσάρισμα της απόπειρας φιλελευθεροποίησής της. Έτσι, ο παρακρατικός μηχανισμός της χούντας Ιωαννίδη, που υπήρχε και προετοιμαζόταν από το 1951, αποφάσισε να κινηθεί τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1973 για να ανατρέψει το δίδυμο Παπαδόπουλου – Μαρκεζίνη. Από την επόμενη μέρα, η νέα χούντα εμφανίστηκε σαν γνήσια συνεχιστής της 21ης Απριλίου και έθεσε σε περιορισμό τους Παπαδόπουλο και Μαρκεζίνη

Με την εύκολη επικράτησή του, ο νέος δικτάτορας προτίμησε να συνεχίσει να κινείται στα παρασκήνια και τοποθέτησε, τον αντιστράτηγο Φαίδωνα Γκιζίκη «πρόεδρο της δημοκρατίας»  τον Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο «πρωθυπουργό» και πολλούς έμπιστους σε αυτόν αξιωματικούς ως υπουργούς. Η ορκωμοσία της νέας χουντικής κυβέρνησης, δεν έγινε από τον Παπαδοπουλικό αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά κλήθηκε και την όρκισε, ο μητροπολίτης ….Ιωαννίνων Σεραφείμ, μετέπειτα αρχιεπίσκοπος.

Το άρθρο δεν θα επεκταθεί στα γεγονότα που αφορούν το καθεστώς Ιωαννίδη και κλείνει με τη σημείωση, ότι ο αποκληθείς και «αόρατος δικτάτωρ» Δημήτριος Ιωαννίδης, αρνήθηκε να ζητήσει χάρη και παρέμεινε μέχρι τέλους στη φυλακή, πλην των τελευταίων ημερών της ζωής του, που νοσηλεύτηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, στο οποίο διακομίσθηκε λόγω θερμοπληξίας. Απεβίωσε στις 16 Αυγούστου 2010.

Επίσης νομίζω ότι πρέπει να αναφερθεί και εδώ, ότι και ο Παπαδόπουλος και ο Ιωαννίδης, είχαν εκπληκτικά κανάλια επικοινωνίας με τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα. Με αυτόν είχαν άμεση επαφή και όχι με τον Αμερικανό πρέσβη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου