Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΦΟΡΕΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΡΕΥΣΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΚΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η δική μας δουλειά τελείωσε, τώρα έρχεται η σειρά τους». Με αυτή τη φράση, αμέσως μετά από τη ψηφοφορία της Τετάρτης, κυβερνητικός αξιωματούχος «έδειξε» προς το Eurogroup της Δευτέρας, στο έντονο απόηχο της μάλλον δραματικής έκκλησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για επίδειξη αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους.

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η γερμανική εμμονή για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους, θέση την οποία φάνηκε χθες ότι συμμερίζεται και ο επίτροπος Ολι Ρεν, επιχειρώντας να βάλει «πάγο» στις συζητήσεις για νέο «κούρεμα» και αντιθέτως να αναθερμάνει τα σενάρια περί νέας μείωσης των επιτοκίων και νέας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Τρόικας. Το κακό για την ελληνική πλευρά είναι ότι... 


Tο ΔΝΤ και ο Λευκός Οίκος θεωρούν ότι ένα νέο «κούρεμα» είναι αναπόφευκτο, καθώς αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική λύση για να «προσγειωθεί» το Χρέος σε βιώσιμα επίπεδα ήτοι κάτω από τα επίπεδα του 100% του ΑΕΠ.

Κι αν υπό άλλες συνθήκες η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να κρατήσει, η Αθήνα στη παρούσα φάση «καίγεται» για την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ει δυνατόν και των 5 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, καθώς η πραγματική οικονομία κοντεύει να «σκάσει» από την έλλειψη ρευστού.
Και κάπου εδώ αρχίζουν να ανακινούνται τα σενάρια περί μερικής εκταμίευσης της δόσης- που ούτε θέλουν να ακούνε στο υπουργείο Οικονομίας- με άλλοθι μάλιστα που είχε «κατασκευαστεί» εδώ και καιρό και είχε να κάνει με τη διαφαινόμενη εδώ και ημέρες ισχνή πλειοψηφία υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και των διαρθρωτικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου