Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΕΙΠΙΑ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ Ο ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ - ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ

62.000 εργαζόμενοι τρέχουν τώρα για να προλάβουν το εφάπαξ! Διαλύεται το κράτος...

Οπου φύγει φύγει οι εργαζόμενοι κάνουν ουρά και υποβάλλουν σωρηδόν αιτήσεις για να πάρουν το εφάπαξ, θέλοντας έτσι να αποφύγουν τα χειρότερα ενός κράτους που δείχνει να διαλύεται. Ολα τα εφάπαξ μειώθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2010, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που είναι στην ουρά (είτε για να φύγουν είτε που έχουν φύγει και περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ) θα πάρουν τελικά μικρότερα ποσά σε σχέση με ό,τι υπολόγιζαν. Οι δικαιούχοι θα εξυπηρετηθούν με σειρά προτεραιότητας, η οποία, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φτάνει τα έξι χρόνια.

Υπολογίζεται ότι συνολικά οι αιτήσεις χορήγησης εφάπαξ έχουν φτάσει σε όλα τα Ταμεία τις 62.000, με τις 58.000 από αυτές να έχουν κατατεθεί μόνο στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Αποτέλεσμα είναι η περίοδος αναμονής να έχει φτάσει τα 2,5 χρόνια, καθώς η οικονομική στενότητα περιορίζει σημαντικά τον αριθμό εφάπαξ που απονέμονται σε μηνιαία βάση. Οι αποχωρήσεις γίνονται σταδιακά μαζικές και δημιουργούν... 


Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους. Οι περικοπές που θεσμοθετήθηκαν στο τρίτο Μνημόνιο και αφορούν 20 Τομείς Πρόνοιας και φτάνουν έως και το 83% ήταν γνωστές στους εργαζομένους εδώ και δύο μήνες. Η μαζική υποβολή αιτήσεων κρύβει τον φόβο ότι μπορεί αυτές οι περικοπές να μην είναι οι τελευταίες.

Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), εκτός από το ΤΠΔΥ, μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις εφάπαξ φαίνεται ότι υπάρχει στον Κλάδο Ασφάλισης του Προσωπικού της ΔΕΗ, αλλά και στους Τομείς Πρόνοιας, όπου υπήρξαν πολύ μεγάλες μειώσεις. Αυτοί είναι οι κλάδοι των Εργοληπτών Δημόσιων Εργων (-83%), των εργαζομένων στο φάρμακο (-63,91%) κ.λπ.

Ως γνωστόν, η περικοπή που αποφασίστηκε με το τρίτο Μνημόνιο ισχύει για όσους έχουν υποβάλει αίτηση εφάπαξ από 1/8/2010 και μετά και δεν τους έχει απονεμηθεί ακόμη. Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ θα υποστούν μείωση (22,67%), που έρχεται να προστεθεί στο περσινό πετσόκομμα της τάξης του 30%, το οποίο προέκυψε από το δεύτερο Μνημόνιο. Ανάλογη μείωση υπέστη πέρσι και το εφάπαξ των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Οπως έχει υπολογίσει η ΠΟΠΟΚΠ, μέσα σε μία διετία το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα υποχωρήσει από τα 50.000 ευρώ που ήταν κατά μέσο όρο στα περίπου 35.000 ευρώ. Αν μάλιστα, επαληθευτούν οι πληροφορίες για φορολόγηση του εφάπαξ, τότε το τελικό ποσό που θα εισπράττουν οι συνταξιούχοι στον δημόσιο τομέα, πάντα κατά μέσο όρο, μπορεί να είναι μικρότερο και από 30.000 ευρώ.

ΤΡΕΜΕΙ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζονται και αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του δημόσιου τομέα από την απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσουν στη διαθεσιμότητα ως το τέλος του χρόνου 2.000-2.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αντιδράσεις μεγαλώνουν από το γεγονός ότι εντός του 2013 και κάτω από την πίεση της τρόικας, όπως συμπεριλήφθηκε στο Μνημόνιο 3, άλλοι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός του Δημοσίου, αφού πρώτα, όμως, αυτοί περάσουν από αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμά και η ΑΔΕΔΥ, ο ασκός του Αιόλου για τις απολύσεις έχει ανοίξει και φυσικά δεν πείθονται όταν ακούνε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να κάνει λόγο για κινητικότητα και όχι για απολύσεις!

Την ίδια στιγμή η προσφυγή στη Δικαιοσύνη εκείνων των δημόσιων υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, όπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», προβληματίζει έντονα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και αυτό γιατί, εφόσον στο μέλλον οι προσφυγές αυτές γίνουν δεκτές, κάτι που έγκριτοι νομικοί δεν αποκλείουν, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες των υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν ως επίορκοι και των οποίων οι υποθέσεις δεν έχουν τελεσιδικήσει, το Δημόσιο θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο να είναι αναγκασμένο να τους επαναπροσλάβει και φυσικά να τους πληρώσει τους μισθούς, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί να πληρώσει και ηθική βλάβη.

Και ενώ προχωράνε ταχύτατα οι απολύσεις, παρά το γεγονός ότι από τις 11 Οκτωβρίου έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αναφέρεται στις συγχωνεύσεις και στα λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς, ο κ. Μανιτάκης δεν το έχει φέρει ακόμη στη Βουλή. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κάνει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου