Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΡΗΤΡΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ήδη δημοσιεύθηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης», κλιμακώνεται η λυσσαλαία επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο λαό και το εισόδημά του...

Οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αποσκοπούν στο να ενισχύσουν το νομικό πλαίσιο για την απρόσκοπτη εφαρμογή του πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Οι αντιλαϊκές εξειδικεύσεις αφορούν στην επιβολή «ρήτρας αυτόματης διόρθωσης» για κάθε εμφανιζόμενη απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, πολιτική που σημαίνει την επιβολή αλλεπάλληλων νέων μέτρων για την παραπέρα διάλυση μέχρι και εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Σπεύδουν από τώρα να προβλέψουν... 


Τα νέα χαράτσια απέναντι στους δημότες με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ. Κλιμακώνουν με δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα περιέρχεται το τίμημα από την εκποίηση κρατικής περιουσίας στους ιδιώτες, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί αποκλειστικά και μόνο στη εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους κ.ά.
Ειδικότερα:

Μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων υπουργείων συνάπτονται ξεχωριστά «μνημόνια συνεργασίας», στα οποία καταγράφονται οι «προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους». Δυνατότητα υπογραφής μνημονίων προβλέπεται για οποιοδήποτε φορέα, όπως για παράδειγμα νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά. Για κάθε «αρνητική απόκλιση» που ξεπερνά το 10%, περικόπτονται οι οποιασδήποτε μορφής ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το ποσό της εμφανιζόμενης «υπέρβασης». Σε περίπτωση που για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, και για οποιοδήποτε φορέα, διαπιστώσουν «απόκλιση» πάνω από 10%, το υπουργείο Οικονομικών διορίζει Επόπτη-τοποτηρητή των συμφερόντων του κεφαλαίου. Από 1/1/2014 απαγορεύεται ο δανεισμός φορέων για άλλους σκοπούς εκτός από «επενδύσεις». Τα παραπάνω έχουν εφαρμογή τόσο στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πρώην ΔΕΚΟ κ.ά)

Το σύνολο των «εισπράξεων», μέχρι και την τελευταία δεκάρα, από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα πάει «αποκλειστικά στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους», διασφαλίζοντας τα κράτη και τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το ΔΝΤ, στους οποίους έχει περιέλθει η εμφανιζόμενη «οφειλή». Το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μέσα σε προθεσμία 10 ημερών αποδίδει το αντίτιμο κάθε ιδιωτικοποίησης σε «ειδικό ταμείο», προκειμένου στη συνέχεια να το περάσουν στους μεγαλοπιστωτές τους.
Δημιουργείται «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» στους ΟΤΑ. Σε περίπτωση «αποκλίσεων» στους ισολογισμούς τους για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, υπάγονται υποχρεωτικά σε «προγράμματα εξυγίανσης», εξέλιξη που με τη σειρά της συνεπάγεται καρατόμηση των δαπανών μόνον σε ό,τι αφορά δαπάνες μισθοδοσίας, «μετατάξεις προσωπικού» και αναστολή προσλήψεων. Οι ΟΤΑ , που θα υπαχθούν στο «πρόγραμμα», υποχρεώνονται να απογειώσουν σε νέα ύψη τα δημοτικά χαράτσια. 

Ειδική αναφορά γίνεται στο ΤΑΠ που πληρώνεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και που αφορά, όχι μόνο τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και τους ενοικιαστές. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας. Επίσης, μεγάλες ανατιμήσεις προβλέπουν και για το «τέλος παρεπιδημούντων» το οποίο επιβάλλεται σε ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου