Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ 2012 - ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ, ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, οι «Γιατροί του κόσμου» αναφερόμενοι στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα, έκαναν λόγο για ανθρωπιστική κρίση που «τείνει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά»...

Στο koutipandoras.gr  διαβάζουμε επιπλέον: «Εμείς δεν λέμε «βοήθεια μόνο για Έλληνες», λέμε «βοήθεια μόνο για ανθρώπους»» τόνισε ο Νικήτας Κανάκης (πρόεδρος της οργάνωσης) συμπληρώνοντας ότι ένα χρόνο πριν οι Έλληνες που στράφηκαν στους Γιατρούς του Κόσμου για βοήθεια άγγιζαν το 30% ενώ φέτος το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο.

«Έρχονται πλέον απογοητευμένοι άνθρωποι που πριν από ένα χρόνο δεν αποδέχονταν καν ότι έχουν πρόβλημα. Και βέβαια το πρόβλημα αυτό θα επιτείνεται. Προστέθηκαν πια στον πληθυσμό που αντιμετωπίζει προβλήματα, άνθρωποι που ήταν στο ταμείο ανεργίας και τώρα πια δεν είναι, άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, άνθρωποι που είχαν στην άκρη κάποιες οικονομίες και τελείωσαν» λέει ο κ. Κανάκης.

«Μιλάμε για παράδειγμα για τους άστεγους...


Ξεχνώντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που μένουν από δω κι από κει, που ζουν ανά πάσα στιγμή με την απειλή της έξωσης ή ζουν με τη βοήθεια των δικών τους» και προσθέτει «Μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Το πετρέλαιο στα ύψη, οι άνθρωποι ευάλωτοι με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα».

Ακολουθεί σειρά ανάλογων ειδήσεων που καταδεικνύουν την διάλυση που υφίσταται σταδιακά ο κοινωνικός ιστός της χώρας με στατιστική-μαθηματική ακρίβεια...

Χωρίς περίθαλψη 6 στους 10 αρρώστους
Κατά 75% μειώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απ' τις μονάδες του πρώην ΙΚΑ, ενώ συνολικά 58,9% του πληθυσμού μείωσε ή δεν μπορεί πια να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε γιατί δεν έχει να πληρώσει είτε γιατί βρίσκει εμπόδια όταν αναζητά αυτές τις υπηρεσίες Υγείας. (…)

Αυτή η υποχρηματοδότηση αλλά και η διαλυτική πολιτική στο χώρο της δημόσιας ΠΦΥ, αποτυπώνονται στην έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΕΣΔΥ. Κάθε χρόνο γίνονται 46 εκατ. επισκέψεις σε γιατρούς και η κατανομή, πλέον, είναι η εξής: Πάνω από 13 εκατ. επισκέψεις έγιναν σε γιατρούς Ταμείων αλλά στο ιατρείο τους, 9 εκατ. σε μονάδες του ΕΟΠΥΥ, 5,5 εκατ. στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, 1,9 εκατ. στα Κέντρα Υγείας, 0,5 εκατ. σε αγροτικούς γιατρούς και 16 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες γιατρούς με προσωπικές πληρωμές.

Τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά: Σε έρευνα «αν έχει μειωθεί η χρήση των υπηρεσιών Υγείας τους τελευταίους 12 μήνες;» οι απαντήσεις ήταν: Μείωση 23,8% «λόγω χρημάτων που πρέπει να καταβληθούν». Μείωση 7,9% «λόγω της δύσκολης πρόσβασης στις υπηρεσίες που χρειάστηκαν». Και μείωση 27,2% «για όλους τους παραπάνω λόγους». Μ' άλλα λόγια το 58,9% (6 στους 10) μείωσε τη χρήση των υπηρεσιών Υγείας.

Υποσιτίζονται 20.000 μαθητές
3,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2011 που δημοσιεύτηκαν στις 3 Δεκεμβρίου, 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες δέκα χώρες στην Ε.Ε. με τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Βουλγαρία (49%) και ακολουθούν Ρουμανία και Λετονία (40%), Λιθουανία (33%) και μετά Ουγγαρία και Ελλάδα (31%). Αντίστοιχα τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Τσεχία (15%), στην Ολλανδία και τη Σουηδία (16%) και στο Λουξεμβούργο και την Αυστρία (17%).

Το ποσοστό των ανθρώπων στην Ελλάδα που ζουν στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού ανεβαίνει κάθε χρόνο μετά την κρίση του 2008. Το 2011 στην ΕΕ, 119,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κοντά στο όριο της φτώχειας, ή το 24,2% του πληθυσμού, έναντι 23,4% το 2010 και 23,5% το 2008. Η έκθεση της Eurostat καταγράφει επίσης και το ποσοστό του πληθυσμού που αδυνατεί να καλύψει βασικές του ανάγκες. Το ποσοστό αυτό για την Ελλάδα το 2011 είναι 15,2% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 8,8%.

Σημειώνεται ότι άτομα που αδυνατούν να καλύψουν σημαντικά υλικά αγαθά θεωρούνται εκείνα τα οποία αδυνατούν να καλύψουν τέσσερα από τα ακόλουθα εννέα αγαθά: 1) ενοίκιο, ή εξόφληση δανείου 2) θέρμανση 3) απρόοπτα έξοδα 4) διατροφή με κρέας ή ψάρι κάθε δύο ημέρες 5) διακοπές εκτός οικίας για μία εβδομάδα 6) αυτοκίνητο 7) πλυντήριο ρούχων 8) έγχρωμη τηλεόραση 9) τηλέφωνο. Ο τελευταίος αυτός δείκτης παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις στην Ε.Ε. (καταγράφοντας πιο αξιόπιστα την φτώχεια στις χώρες της Ε.Ε.) ξεκινώντας από 1% στο Λουξεμβούργο και τη Σουηδία και φτάνοντας στο 44% στη Βουλγαρία και στο 31% στη Λετονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου