Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΒΑΦΟΝΤΑΙ ΑΥΓΑ

Ενόχλησε το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών (και προσωπικά τον Δ. Αβραμόπουλο)  μια  δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας η οποία περιγράφει τα αυτονόητα... 

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ

«Δεν είναι δυνατόν- είπε ο Ερντογάν,  να συμφιλιωθώ με τους οίκους (οικονομικής αξιολόγησης). Είναι πλήρως πολιτικοποιημένοι. Η Ελλάδα έχει βουλιάξει και ανεβάζουν την βαθμολογία της κατά έξι μονάδες, ενώ της Τουρκίας με το σταγονόμετρο... Αυξάνουν κατά έξι βαθμίδες την βαθμολογία μίας χώρας που πουλάει τα νησιά της».

Αλήθεια, σε ποιο σημείο της δήλωσης του Τούρκου πρωθυπουργού έχει αντίρρηση του ελληνικό υπουργείο εξωτερικών;...

  • Ότι οι οίκοι αξιολόγησης παίζουν πολιτικό παιχνίδι και ανεβαο-κατεβάζουν χώρες και κυβερνήσεις στο πλαίσιο  ευρύτερων γεωστρατηγικών και οικονομικών κινήσεων στην παγκόσμια σκακιέρα;
  • Ότι η Ελλάδα έχει βουλιάξει;
  • Ή μήπως ότι η Ελλάδα πουλά  τα νησιά της;
Ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τις δηλώσεις (του φίλου του από την εποχή που και οι δύο ήταν δήμαρχοι)  Ερντογάν  χαιρέκακες. Και έχει δίκιο.
Όμως, πριν από τη διαπίστωση και το χαρακτηρισμό ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών θα έπρεπε να έχει κατά νου δυο τρία πράγματα, τα οποία προφανώς δεν θέλει να …θυμάται:
  1. η Ελλάδα πουλά νησιά, μαρίνες και άλλες τουριστικές υποδομές. Κάποιες απ αυτές τις έχουν αγοράσει ήδη Τούρκοι επιχειρηματίες. Άρα ο Ερντογάν δεν λέει ψέματα.
  2. η Τουρκία, ούτε ο Ερντογάν έχουν κρύψει—το αντίθετο μάλιστα- τις σκέψεις τους για το Αιγαίο και έχουν θεμελιώσει τις αμφισβητήσεις τους επί νησιών (ακόμη και κατοικημένων) βράχων και νησίδων στο Αιγαίο. Απόδειξη αυτής της κατοχύρωσης είναι ότι η Ελλάδα δεν διανοείται να κάνει έρευνες ούτε στα 7 μίλια έξω  από το Σούνιο. Άρα, ο χαιρέκακος Ερντογάν συνεχίζει την τουρκική επεκτατική πολιτική που έχει μετατρέψει όλο το Αιγαίο σε γκρίζα (αμφισβητούμενη) ζώνη.
  3. Με δεδομένη—όπως συνοπτικά παραπάνω  περιγράψαμε-- την τουρκική πολιτική, η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ο Δ. Αβραμόπουλος συγχρωτίζεται και κάνει μπίζνες, έχοντας την αφελή  (στην καλύτερη περίπτωση) προσμονή ότι το «αόρατο χέρι» της οικονομίας θα διευθετήσει και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Προφανώς, η νεοφιλελεύθερη ελληνική κυβέρνηση αγνοεί τι ακριβώς προκύπτει  από τις διευθετήσεις που επιβάλλει ο νόμος της αγοράς για τους ανίσχυρους. Ενδεχομένως, να αγνοεί και ποιος  μεταξύ Ελλάδας, και Τουρκίας, είναι ο ανίσχυρος στη δεδομένη συγκυρία…
Κατά τα λοιπά, κύριε Αβραμόπουλε, καλές είναι οι έξυπνες διατυπώσεις και δηλώσεις, όμως πια όλο και περισσότεροι αρχίζουν να κατανοούν ότι …δεν βάφονται έτσι τα αυγά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου