Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ - ΤΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΑΚΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ

Την έγκριση της τρόικας επιζητά πλέον η κυβέρνηση επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων, ανακουφίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, που ήθελε να αποφύγει μια ακόμη ενδοκυβερνητική σύγκρουση...

Ωστόσο, παρά τις διορθώσεις, υπάρχουν σημεία γκρίζα στο φορολογικό, καθώς το βάρος πέφτει στη μεσαία τάξη η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού μετώπου που θέλει να οικοδομήσει ο πρωθυπουργός.

Μετά από πολυήμερη αναταραχή και υπό τη σκιά του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί από τις διαρροές επί διατάξεων του φορολογικού, το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με τους αντιπροσώπους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, αν και υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

Αυτές αναμένεται να λυθούν κατά τη συζήτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη και δεν υπάρχει περίπτωση να καταψηφισθεί, προκαλώντας πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Από το υπουργείο Οικονομικών... 
 
Θα σταλούν στην τρόικα και εναλλακτικές προτάσεις των κομμάτων προς έγκριση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Εξάλλου, η κατάθεση έχει προσδιοριστεί για την προσεχή Τρίτη, ενώ δεν αποκλείεται να έχει ψηφιστεί ως την Πέμπτη, λίγο προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Υπό την πίεση που δέχτηκε, το οικονομικό επιτελείο προέβη σε διορθωτικές κινήσεις και έγιναν υποχωρήσεις, ενώ η συμφωνία θα επικυρωθεί στις συνομιλίες - πιθανότατα τηλεφωνικώς - που θα έχει ο  κ. Σαμαράς με τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, ενδέχεται να γίνουν και σήμερα Σάββατο, καθώς το απόγευμα ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την Κύπρο, την Κυριακή το απόγευμα θα βρίσκεται στο Μόναχο, ενώ τη Δευτέρα θα βρεθεί στο Οσλο και θα επιστρέψει στην Αθήνα ξημερώματα Τρίτης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει και πάλι την Πέμπτη για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χρόνος και οι μόνες ημέρες που μπορεί να συναντηθούν είναι η Τρίτη ή η Τετάρτη.

Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι θα υπάρξει και δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί στις αρχές του έτους, αφού το συγκεκριμένο σχέδιο που θα κατατεθεί έχει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης.

Το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ουσιαστικά η μεταρρύθμιση που θέλει να κάνει η κυβέρνηση και με την οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

Είναι ενδεικτική η στάση του ΠαΣοΚ, το οποίο σημείωσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί «δεν οδηγεί σε ένα εθνικό φορολογικό σύστημα, καθώς πρόκειται για παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα με δημοσιονομικό στόχο», αν και «οι αλλαγές συνιστούν θετική εξέλιξη».

Σαμαράς εξωτερικού
Ο πρωθυπουργός αναχωρεί το απόγευμα του Σαββάτου για την Κύπρο. Το βράδυ θα παραστεί σε δείπνο προς τιμήν του, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφιας. Το πρωί της Κυριακής, ως προσκεκλημένος της οικογένειας, θα παραστεί και θα μιλήσει στο τέταρτο ετήσιο μνημόσυνο του αειμνήστου τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Μόναχο, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ τη Δευτέρα θα παραστεί στην τελετή απονομής του Νομπέλ Ειρήνης στο Οσλο, το οποίο εφέτος απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου