Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η διαπίστωση ότι ένα κόμμα καταρρέει και απαξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών δεν προκύπτει μόνο από τη μείωση της επιρροής του, από τη συρρίκνωση των εκλογικών του ποσοστών... 

του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ

Καταδεικνύεται κυρίως από την εγκατάλειψη των ιδεολογικών αρχών, από την έλλειψη σταθερών κανόνων και αντιλήψεων για τους δημοκρατικούς θεσμούς και κυρίως για την ουσία, για το περιεχόμενο της Δημοκρατίας. 

Εναργές παράδειγμα η κρίση ταυτότητας, ιδεολογικών αρχών και κοινωνικής αναφοράς που διαπερνά και αποδιοργανώνει τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Η απουσία πολιτικής στρατηγικής, η καταπάτηση των διακηρυγμένων αντιλήψεων οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές και σε επιλογές που απαξιώνουν ακόμα περισσότερο το πολιτικό σύστημα. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να πρωταγωνιστεί σε αυτό το σκηνικό. Ακολουθεί συστηματικά, εδώ και καιρό...

Μια τροχιά σύγκλισης με την Ακροδεξιά και ιδιοποιείται επιλεκτικά ακροδεξιά συνθήματα και αντιλήψεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η «ενσωμάτωση» του ΛΑΟΣ στη ΝΔ συντελέστηκε χωρίς κραδασμούς και σήμερα οι «Διόσκουροι» Ά. Γεωργιάδης -Μ. Βορίδης αποτελούν τους βασικούς κομματικούς εκφραστές, τους αποκλειστικούς σχεδόν «προπαγανδιστές» της κομματικής γραμμής της ΝΔ στα ΜΜΕ. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και η ηγετική της ομάδα είχαν ήδη μετατοπιστεί προς την Ακροδεξιά πριν από την ενσωμάτωση των στελεχών και των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ στο κόμματους.

Την τελευταία περίοδο, αν αναγνώσει κάποιος προσεκτικά και πίσω από τις γραμμές τις επίσημες ανακοινώσεις της ΝΔ που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί το τελικό άλμα απελπισίας, με στόχο τόσο την εκλογική αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής προς όφελος της όσο και τον περιορισμό της κοινωνικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ποια μέθοδο επέλεξε; Να ιδιοποιηθεί η ίδια η κυβερνώσα παράταξη το ιδεολογικό - πολιτικό «οπλοστάσιο» της Χρυσής Αυγής και να το «εμπλουτίσει» με λεκτικά και εννοιολογικά στοιχεία και σύμβολα που παραπέμπουν ευθέως στην πρώτη μετεμφυλιακή περίοδο. Η ηγετική ομάδα της ΝΔ διαμορφώνει απευθείας διαύλους με το νεοναζιστικό μόρφωμα, που διεκδικεί την κληρονομιά της χούντας της 21 ης Απριλίου προκειμένου να διεισδύσει στην κοινωνική - εκλογική του βάση...

Το αδιέξοδο μιας τέτοιας επιλογής είναι προφανές. Η εκλογική βάση της Χρυσής Αυγής διογκώνεται από τρία «ρεύματα»: από την αδυναμία αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, την αντίδραση και την απόγνωση από την οικονομική κρίση και από την απαξίωση του πολιτικού - κομματικού συστήματος, γεγονός που εκμεταλλεύεται η Χρυσή Αυγή, υποδυόμενη το «αντισυστημικό κόμμα».
Οι ακροδεξιές κραυγές απόγνωσης της ΝΔ κανένα από τα κρίσιμα αυτά κοινωνικο-οικονομικά και πολιτικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε είναι ικανές να διαμορφώσουν πεδία επικοινωνίας με την εκλογική βάση της Χρυσής Αυγής. Πολύ περισσότερο που σήμερα η ΝΔ έχει εγκαταλείψει την παραδοσιακή εθνική - πατριωτική της ταυτότητα και θεωρείται κόμμα του Μνημονίου, κόμμα υποτελές αγοραίων εξωγενών μηχανισμών, του οποίου η μεγαλύτερη φιλοδοξία είναι να μετασχηματιστεί σε «ευρωπαϊκό».

Ο έτερος στόχος της ακροδεξιάς μετατόπισης της ΝΔ, που εκφράζεται με τη χρήση εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα «επιχειρημάτων», είναι η «ένταξη» του ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία των «άκρων», η κατάδειξη του ως «εσωτερικού εχθρού», που απειλεί τη δημόσια ασφάλεια και την περιουσία των πολιτών.

Σε ποιους απευθύνεται; Κυρίως σε μεσοστρώματα, σε τμήματα της μεσαίας τάξης, που σήμερα αποδιαρθρώνεται και καταρρέει. Για να διατηρήσει, λοιπόν, η ΝΔ την όποια επιρροή της στα στρώματα αυτά, για να ισχυρίζεται ότι απευθύνεται σε μεσαίας - κεντροδεξιάς τοποθέτησης στρώματα, επιλέγει την ιδεολογική τρομοκρατία, τα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα.
Ποιο το σκεπτικό της «επιχείρησης»; Σύμφωνα με τη «λογική» των προπαγανδιστών της ΝΔ, όπως «απέδωσε» η οικονομική τρομοκρατία στις 17 Ιουνίου με σύνθημα το «λόμπι της δραχμής» και την έξοδο από την Ευρωζώνη, έτσι και τώρα η ιδεολογική / εμφυλιοπολεμική τρομοκρατία θα εμποδίσει τμήματα της μεσαίας τάξης να προσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Απολείπειν ο θεός Αντώνιον». Η ακροδεξιά μετατόπιση όχι μόνο δεν προσφέρει κέρδη στη ΝΔ και την ηγεσία της, αλλά στην πράξη νομιμοποιεί τη Χρυσή Αυγή και το φασίζοντα πολιτικο-ιδεολογικό λόγο της. Η σημερινή ΝΔ δεν έχει καμιά σχέση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν της. Ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός» του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει την ίδια αξία για τους σημερινούς του επίγονους με εκείνη που έχουν οι αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη για τη σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου