Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΝΙ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Μετρούν ξανά και ξανά τα ομόλογα της επαναγοράς, αλλά τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν μπορούσαν πετύχουν τον μαγικό αριθμό των 30 δισ. ευρώ...

Το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, από την επιτυχία του οποίου κρίνεται η εκταμίευση της δόσης, τυπικά έληξε το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος. Τα ομόλογα που προσέφεραν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συμμετείχαν ομόθυμα στο πρόγραμμα, αλλά και τα hedge funds αθροιζόμενα μαζί ήταν περίπου 25 δισ. ευρώ. Πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι η διαδικασία άτυπα θα συνεχιστεί και σήμερα, ώσπου το καλάθι της ανταλλαγής να γεμίσει με ομόλογα ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ. Τα πρόσθετα που χρειάζονται θα αντληθούν κατά πάσα πιθανότητα από... 


Τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αποφάσισαν την Παρασκευή να μετάσχουν στο πρόγραμμα, χωρίς όμως να ανακοινώσουν επακριβώς με πόσα ομόλογα η καθεμία. Υπό το φως των νέων εξελίξεων, τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναγκαστούν να επεκτείνουν τη συμμετοχή τους και να αυξήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης. Κατά τις πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες που μετείχαν (Εθνική Αlpha, Eurobank, Πειραιώς, Αττικής και Ταχ. Ταμιευτήριο) προσέφεραν για ανταλλαγή ομόλογα περίπου 10 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 16 δισ. που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Τα hedge funds, από την πλευρά τους, διέθεσαν (με υπερκέρδη 100%) ομόλογα αξίας 15 με 16 δισ., ποντάροντας προφανώς σε περαιτέρω αύξηση των τιμών τους.

Το δίλημμα με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωπες οι διοικήσεις των τραπεζών ήταν η διάθεση περισσότερων ομολόγων στο πρόγραμμα, η οποία αυξάνει τις ζημιές τους, παράλληλα με την ανάγκη για κρατική βοήθεια και την αδυναμία του κράτους να τις στηρίξει στην περίπτωση που δεν καταβληθεί η δόση. Ετσι φαίνεται ότι όλες επέλεξαν την πιο σώφρονα επιλογή, η οποία για κάποιες εξ αυτών οδηγεί στην πλήρη κρατικοποίησή τους, καθώς ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης αυξάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Στο μεταξύ, για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καλύψει τις πιεστικές ταμειακές ανάγκες που αντιμετωπίζει το Δημόσιο (από τη δόση που καθυστέρησε έξι μήνες) με μία ακόμη υπερ-δημοπρασία έντοκων γραμματίων τρίμηνης και μηνιαίας διάρκειας. Οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν αύριο και το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει από την αγορά περίπου 5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου