Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΥΠΟΘΕΣΗ LIBOR - ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΕΙΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Σκάνδαλα δισεκατομμυρίων φέρνει στο φως η υπόθεση χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων. Κάποιοι όμως προτιμούν το σκοτάδι... 

του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

Τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του πλανήτη αγγίζουν πλέον οι έρευνες για το σκάνδαλο της χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων του Λονδίνου (Libor). 
Οι  βρετανικές αρχές προχώρησαν αυτή την εβδομάδα στη σύλληψη τριών χρηματιστών στο Σάρεϊ (νότιο Λονδίνο) και το Έσεξ (ανατολικό).  Το σκάνδαλο, το οποίο αφορά... 


Τα επιτόκια τα οποία χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τον μεταξύ τους δανεισμό, ξέσπασε τον περασμένο Ιούνιο με επίκεντρο τη βρετανική τράπεζα Barclays. 
Η τράπεζα ζητούσε αργότερα να καταβάλει 290 εκατ. λίρες για να τερματισθούν οι έρευνες για την υπόθεση Libor και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού Euribor, στο διάστημα μεταξύ 2005 και 2009. Μέσω του Libor οι 16 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου καθορίζουν σε καθημερινή βάση τα εσωτερικά επιτόκια δανεισμού. Πρόκειται για μια αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων αξίας 800 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η προσπάθεια χειραγώγησης αυτών των επιτοκίων φαίνεται να ξεκινά από τη δεκαετία του ’90 αλλά έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, όταν οι τράπεζες επιχειρούσαν με τεχνητά μέσα να παρουσιάζουν μια καλύτερη εικόνα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το αποτέλεσμα βάρυνε τις πλάτες εκατομμυρίων φορολογούμενων, οι οποίοι κλήθηκαν να διασώσουν τον τραπεζικό τομέα από βέβαιη κατάρρευση.  Η χειραγώγηση των επιτοκίων όμως χρησιμοποιήθηκε και για τον προσωπικό πλουτισμό μεγαλοστελεχών τραπεζών. Ήδη το Ιαπωνικό τμήμα της UBS αντιμετωπίζει σχετικές κατηγορίες για υπαλλήλους της και ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Την ίδια ώρα πάντως οι ελεγκτικές αρχές στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο φαίνεται ότι προσπαθούσαν να κρατήσουν καθαρό το προφίλ των μεγάλων τραπεζών με το πρόσχημα ότι η απαγγελία κατηγοριών μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η υπόθεση συμπίπτει χρονικά με το γιγαντιαίο πρόστιμο, 1.9 δισεκατομμυρίου δολαρίων που καλείται να καταβάλει η βρετανική τράπεζα HSBC ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι επέτρεπε σε βαρόνους ναρκωτικών στο Μεξικό και την Κολομβία να ξεπλένουν κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα η τράπεζα κατηγορείται ότι παραβίαζε το αμερικανικό εμπάργκο για τις συναλλαγές με χώρες όπως η Λιβύη, η Κούβα και η Μιανμάρ. Παρόλα αυτά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε, χωρίς προσχήματα, ότι δεν πρόκειται να αναζητήσει ποινικές ευθύνες εναντίον της Τράπεζας γιατί… είναι πολύ μεγάλη για να τις ασκηθούν ποινικές διώξεις.
ΠΡΙΝ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου